ΥΠΕΡΓΡΑΦΙΑ-ΙΩΑΝΝΑ ΧΡΗΣΤΟΥ
Ο Στρατής και ο Νικήτας γεννιούνται στην Πάργα, στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Παλεύουν να ορίσουν τη μοίρα τους, μέσα σε έναν στρόβιλο γεγονότων, όπου το ασήμαντο έχει δραματικές επιπτώσεις, ενώ το σημαντικό περνά σχεδόν απαρατήρητο. Γύρω τους, ένας ολόκληρος κόσμος προσώπων, κοινωνικών τάξεων, επαγγελμάτων, πεποιθήσεων και εποχών επηρεάζει με τρόπο ανεξίτηλο τους ήρωες της ιστορίας.
Ποιος θα κερδίσει την καρδιά της Μάγδας; Τι δυνάμεις κρύβονται πίσω από την υπεργραφία;
Ποιος θα κερδίσει την καρδιά της Μάγδας; Τι δυνάμεις κρύβονται πίσω από την υπεργραφία;
Η παιδική τους ζωή, οι φιλίες, οι ανησυχίες, οι φόβοι και οι έρωτές τους, μαζί με ένα πλέγμα συμπτώσεων και ιστορικών γεγονότων είναι η αφετηρία για μια περιπλάνηση δύο περίπου αιώνων, από την Πάργα και τα σανατόρια της Κέρκυρας των αρχών του 19ου αιώνα έως την Ελλάδα του σήμερα.
Ακόμη αιωρούμαι. Σαν φυλλαράκι τρέμουσας λεύκης. Σαν μαγιάτικος «κλέφτης». Σαν τρελός χαρταετός. Ακόμη αισθάνομαι πως είμαι χωμένος στην κουρελού και οι γονείς μου, κρατώντας από μια άκρη ο καθένας, με σηκώνουν ψηλά και με τραμπαλίζουν ζερβά–δεξιά, έεει–ωωωπ!, ένα μικρό καράβι αταξίδευτο. Πελώρια κύματα από γάργαρα γέλια απειλούν να με πνίξουν. Τα πρόσωπα των γονιών μου –έεει–ωωωπ!– έρχονται και φεύγουν και μαζί τους πηγαινοέρχονται στοιχειά και τέρατα της αβύσσου που εξαπολύει εναντίον μου η οργή του Ποσειδώνα. Οδυσσέας, Σεβάχ, Ροβινσώνας, Καπετάν Νέμο, όλοι εγώ! Και τα πάθη μου θα τα αφηγούνται Όμηροι και Καββαδίες και κουρσάροι τις νύχτες της μέθης και τον χαμό μου θα θρηνούν γοργόνες, Ηλέκτρες και λυσίκομοι Εκάβες. Εγώ! Ο Στρατής Τζοβαΐρης! Παραδομένος στη γλυκιά ναυτία και παντοδύναμος.
Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΛΕΥΚΑΡΩΝ-ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΙΝΟΣ
Το βιβλίο αυτό, το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας, αποτελεί κατάθεση ψυχής του συγγραφέα. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, διάσπαρτο με αυθεντικές ιστορικές μαρτυρίες, καθώς και με μυθιστορηματικές ενσωματώσεις σε ιστορικά τεκμηριωμένες μαρτυρίες γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία της Κύπρου.
Μέσα από τις σελίδες του ξεδιπλώνεται η ζωή του πλανήτη μας, η πολυχιλιόχρονη ιστορική διαδρομή της Κύπρου και η προσωπική αναδίφηση των προαιώνιων καταβολών του συγγραφέα.
Κεντρικό μεταφυσικό πλάσμα του ιστορικού αυτού μυθιστορήματος είναι ο «Αετός των Λευκάρων». Ένα ατίθασο όρνεο, που ούτε ο χρόνος, μήτε η απόσταση μπορούν να το δαμάσουν, μια μετεμψύχωση της καρδιάς των Λευκάρων, της Κύπρου ολόκληρης και των καταβολών της γενιάς του κεντρικού ήρωα του ιστορήματος, του Σταύρη.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΑΜΟΥ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΩΝΗΣ
Ένας παλαίμαχος χειρουργός αναπολεί τις δυo ζωές του πριν και μετά το «σημείο μηδέν». Συντροφιά με τα όνειρα και τις αναμνήσεις του, αντικρίζει μια αυλαία χωρίς χειροκρότημα. Ο χρόνος που του έχει απομείνει περισσεύει. Η δεύτερη ζωή τουδεν ήταν παρά μια παράταση χρόνου.
Το μοτίβο πάντοτε το ίδιο. Ο γρίφος πάντοτε ο ίδιος: Πώς θα προσπεράσω τον κήπο που δε μένει ακίνητος πώς θα φτάσω στο χιονισμένο, μαγικό βουνό. Κι η απάντηση πάντοτε η ίδια: εσύ το άγγιγμα του χεριού σου τα παιδιά μας – αυτά με μεγάλωναν, αυτά με μεγάλωσαν.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ -ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Είναι σαφές ότι το τρίτο Μνημόνιο (Ν. 4336/2015), ο νέος ασφαλιστικός νόμος (4387/2016), με τις επιδεινώσεις του συμπληρωματικού Μνημονίου (Ν. 4472/2017) και του εφαρμοστικού του νόμου (Ν. 4475/2017), είναι ένα αρνητικό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο... υπόδειγμα βίαιης κατεδάφισης του Εθνικού Ασφαλιστικού Συστήματος ευρωπαϊκής χώρας, που με τόσους κόπους και αγώνες δομήθηκε από τους Έλληνες εργαζομένους, την κοινωνία στο σύνολό της, χρόνο με τον χρόνο. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται για «μεταρρύθμιση», δηλαδή για τη βελτίωση και την ανέλιξη ενός συστήματος για την επίτευξη βελτιωμένων ποσοτικών και ποιοτικών στόχων για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, αλλά για σκληρή νεοφιλελεύθερη ΑΝΤΙ-ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. Είναι ολοκληρωμένο σχέδιο «κοινωνικού δαρβινισμού», που παρά τις κατά καιρούς νεοφιλελεύθερες κραυγές και πιέσεις καμία από τις διακηρυγμένα νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δεν αποτόλμησε να εισαγάγει.
Οι συνέπειες του νόμου Κατρούγκαλου θα είναι πολύ σοβαρές για όλους τους ασφαλισμένους (κυρίως τους νέους και τις γυναίκες) και τους συνταξιούχους, αφού οι διάφοροι νεοφιλελεύθεροι θεσμοί και αρχές που εισάγει, εφαρμοζόμενες σωρευτικά, θα οδηγήσουν σε ένα ασφαλιστικό σύστημα «βικτωριανής κοινωνίας», όπου η μισθωτή εργασία και η κοινωνική ασφάλιση θα αποτελούν απλώς μηχανισμό παραγωγής νεόπτωχων. Στα καθημαγμένα πρόσωπα των γονέων και των παππούδων τους οι νέοι και οι νέες εφεξής θα βλέπουν την κατάληξη και του δικού τους εργασιακού βίου, κάτι που δημιουργεί άκρως αρνητικές προοπτικές για την κοινωνία, την οικονομία και το έθνος ολόκληρο. Τον λόγο πλέον έχει ο λαός και πρώτα από όλους η περήφανη νεολαία μας.
ΛΑΓΚΑΔΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΑ -ΜΑΡΙΑ ΠΙΣΙΜΙΣΗ ΚΑΤΣΙΚΑ
Τα δημοτικά τραγούδια της πατρίδας μας αποτελούν ένα από τα πολυτιμότερα κειμήλια της εθνικής μας κληρονομιάς. Διακρίνονται για τη χάρη του στίχου και τη μεγάλη ποικιλία της μουσικής και του ρυθμού.
Τα μοιρολόγια είναι δημιουργήματα φυσικής και αυθόρμητης συναισθηματικής φόρτισης. Πηγάζουν από τη συγκίνηση, τον απερίγραπτο πόνο, τη λύπη και την οδύνη που προκαλεί η περίσταση, η απώλεια δηλαδή αγαπημένου προσώπου.
Τα τραγούδια και τα μοιρολόγια που περιλαμβάνονται στη συλλογή αυτή, με τη χαρακτηριστική ποίηση και τη μουσική τους, εκφράζουν την αισθητική της κοινωνίας των Λαγκαδίων. Είναι από πάσης απόψεως ιδιαίτερα, αυθόρμητα, σημαντικά, πολυποίκιλα και σύντομα. Είναι η αληθινή έκφραση του χαρακτήρα της. Προέρχονται από όλη τη ζωή και την παράδοση, γι’ αυτό όλοι τα αντιλαμβάνονται, τα κατανοούν, τα αγαπούν και τα τραγουδούν. Διερμηνεύουν τα αισθήματά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου