Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ" ΤΟΥ κ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΑΝΔΟΛΟΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 30/11/2017 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΦΟΥ!!!

Το Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS (Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310277004) και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ σας προσκαλούν την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στις 19.00 στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Στέφανου Δάνδολου "Ιστορία χωρίς όνομα" στον χώρο του βιβλιοπωλείου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Σκαρμπαρδώνης. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

Το ξέρω πως είμαι τρελή∙ μα η αγάπη κάποιον τρελαίνει… 

Ιούνιος του 1908. Η Πηνελόπη Δέλτα βρίσκεται σε ένα σανατόριο στα περίχωρα της Βιέννης. Είναι μια γυναίκα με κηλιδωμένη ζωή. Σε αυτό το άσυλο των ταλαιπωρημένων ψυχών, μακριά από τις κόρες της, την έστειλαν για να ξεχάσει τον Ίωνα Δραγούμη, τον γοητευτικό διπλωμάτη που αγάπησε παράφορα, τον άνθρωπο που έγινε η αιτία να κλυδωνιστεί ο γάμος της. Όμως η επίσκεψή του εκεί τα αλλάζει όλα. Με φόντο τις καταπράσινες ερημιές και τα μεσαιωνικά πλακόστρωτα της κεντρικής Ευρώπης θα παλέψει για τη λύτρωση της καρδιάς της, ζώντας μαζί του τρεις μέρες που θα τη σημαδέψουν για πάντα. 

Τριάντα τρία χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1941, οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Αθήνα, και εκείνη, καθηλωμένη στο σαλόνι του σπιτιού της στην Κηφισιά, επιχειρεί τον τελευταίο απολογισμό της ζωής της, έχοντας πάρει μια μοιραία απόφαση. Να ανταμώσει στον ουρανό τον άντρα που στερήθηκε κάποτε. 

Το Ιστορία χωρίς όνομα είναι ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για το πάθος και την απώλεια, για τον έρωτα και τη μνήμη, για τις δεσμεύσεις της οικογένειας, για το σκοτάδι του πολέμου και τις πιο δραματικές στιγμές της Ελλάδας. 

Βασισμένος στα ημερολόγιά της, ο Στέφανος Δάνδολος αποτίει φόρο τιμής στον εύθραυστο ψυχισμό της σπουδαιότερης Ελληνίδας συγγραφέως του εικοστού αιώνα.


Μέχρι τότε ας γνωρίσουμε τoν συγγραφέα κ.Στέφανο Δάνδολο μέσω του βιογραφικού του και μερικών ερωτήσεων μου που με προθυμία δέχθηκε να απαντήσει και τον ευχαριστώ πολύ!!!!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ γεννήθηκε το 1970. Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1996. Για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε το 2009 με το Βραβείο Μπότση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το 2004 χαρακτηρίστηκε από τον Παύλο Μάτεσι ο σημαντικότερος Έλληνας συγγραφέας της γενιάς του. Έχει γράψει έντεκα βιβλία, μεταξύ των οποίων τα μυθιστορήματα Νέρων – Εγώ, ένας θεός, που εκδόθηκε με επιτυχία στην Ιταλία, και Η Χορεύτρια του Διαβόλου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και μεταφράστηκε στα τουρκικά. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά του Όταν θα δεις τη θάλασσα. Το 2008 ο Στέφανος Δάνδολος συμπεριλήφθηκε στην Παγκόσμια Ανθολογία Νέων Συγγραφέων, με αφορμή το Young Writers World Festival, που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα. Το ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ είναι το δέκατο μυθιστόρημά του.

ΕΡΩΤΗΣΗ:1) Σε ποια ηλικία ήταν η πρώτη επαφή σας με το βιβλίο. Θυμάστε το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;
Γύρω στα οκτώ-εννέα.Ο "Τρελαντώνης" της Πηνελόπης Δέλτα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:2) Έχετε συγκεκριμένη προτίμηση στα λογοτεχνικά σας αναγνώσματα;
Μπορώ να διαβάσω οτιδήποτε αρκεί να ξεφεύγει από κοινότυπα μοτίβα και χιλιοειπωμένα κλισέ.Αν υπάρχει ένα είδος που με γοητεύει,αυτό είναι το Έργο Εποχής.Με ιντριγκάρουν ιδιαίτερα τα βιβλία που φωτίζουν σημαντικές ή ασήμαντες στιγμές της Ιστορίας,και αποπνέουν έναν αέρα φιλοδοξίας από την πλευρά του μυθιστοριογράφου,βγάζουν δηλαδή ένα είδος υπέρβασης.

ΕΡΩΤΗΣΗ:3) Θα μπορούσατε να μου πείτε μερικούς από τους αγαπημένους σας συγγραφείς ή σας ...βάζω δύσκολα;
Γκορ Βιντάλ,Σολ Μπέλλοου,Βλαντιμίρ Ναμπόκοβ,Καζούο Ισιγκούρο,Μάικλ Ονταάντζε,Σαλμάν Ρούσντι,μερικοί από τους ξένους.Καζαντζάκης Καραγάτσης,Βασιλικός,Ταχτσής,Σωτηρίου,μερικοί από τους Έλληνες.Όμως και σήμερα που μιλάμε,υπάρχουν στη χώρα μας συγγραφείς που εκτιμώ κι θαυμάζω .Ζουργός,Κοντολέων,Σκαρμπαρδώνης,Τζαμιώτης,Τριανταφύλλου,Σκιαδαρέση,Λαπατά,Σταμάτης είναι μερικοί από αυτούς...(γενικά αυτές οι λίστες είναι πολύ μεγαλύτερες).

ΕΡΩΤΗΣΗ:4)Τι αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσετε να γράφετε;
Η αγάπη μου για το γράψιμο και η ανάγκη μου να εκφραστώ μέσα από αυτό.

ΕΡΩΤΗΣΗ:5)To "Ιστορία χωρίς όνομα" είναι το 10ο σας μυθιστόρημα θα θέλατε να μας πείτε δύο λόγια για το συγγραφικό σας έργο ώστε να σας ΄΄γνωρίσουν'' οι αναγνώστες του blog μας?
Αφηγείται δύο καίριες χρονικές περιόδους της ζωής της Πηνελόπης Δέλτα.Το τέλος της σχέσης της με τον Ίωνα Δραγούμη,το καλοκαίρι του 1908,όταν είχε σταλεί από την οικογένεια της σε ένα σανατόριο στα περίχωρα της Βιέννης με τη ρητή εντολή να αποβάλλει από την καρδιά της το αγκάθι του παράνομου αυτού πάθους.Και το τελευταίο εικοσιτετράωρο της ζωής της,τον Απρίλιο του 1941,όταν οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Αθήνα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:6)Πως ξεκίνησε η συγγραφή του βιβλίου σας "Ιστορία χωρίς όνομα" γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο και αυτό το εξώφυλλο;
Η συγγραφή του βιβλίου ξεκίνησε όπως ξεκινούν θαρρώ όλα τα συγγραφικά μου ταξίδια.Μόλις αισθάνθηκα έτοιμος από την έρευνα μου άρχισα να γράφω.Ο τίτλος είναι μια παραλλαγή του τίτλου "Παραμύθι χωρίς όνομα" του διάσημου έργου της Πηνελόπης Δέλτα.Και το πολύ ωραίο εξώφυλλο είναι δουλειά των Εκδόσεων Ψυχογιός.

ΕΡΩΤΗΣΗ:7)Ποιον ήρωα ξεχωρίζετε από τα έργα σας και γιατί?
Δεν ξεχωρίζω κάποιον ιδιαίτερα.Όλοι μου είναι αγαπητοί και ενδιαφέροντες.

ΕΡΩΤΗΣΗ:8)Υπάρχει κάποιο έργο σας που σας δυσκόλεψε στην ολοκλήρωση του?
Το "Όταν θα δεις τη θάλασσα",εξαιτίας του όγκου του και των πολλών διαφορετικών θεμάτων που πραγματεύεται.

ΕΡΩΤΗΣΗ:9)Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτό το διάστημα;
Μόλις τελείωσα τη "Συμβίωση" του Ρίντιαν Μπρουκ και μου φάνηκε εξαιρετικό,και είμαι έτοιμος να πιάσω το "Γυάλινο Παλάτι" του Αμιταβ Γκος.

ΕΡΩΤΗΣΗ:10)Θα ήθελα να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του blog μας, τη φράση που σας εκφράζει, το τραγούδι που σας αντιπροσωπεύει και την αγαπημένη σας ταινία.Ίσως είναι περισσότερα από ένα, αλλά πείτε τα πρώτα που σας έρχονται στο μυαλό για το καθένα από αυτά....
Ναι,είναι σίγουρα περισσότερα από ένα,και κάθε φορά θα έδινα διαφορετική απάντηση.Σήμερα ας πω "I've got you under my skin" του Φρανκ Σινάτρα και το φιλμ "Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου".Και ως φράση;Κάτι που έχω γράψει παλαιότερα .Ότι τελικά το σπουδαιότερο είδος επανάστασης είναι η τρυφερότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου