Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΕΔΩ-ΓΩΓΩ ΨΑΧΟΥΛΙΑ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΞΗ

ΓΩΓΩ ΨΑΧΟΥΛΙΑ
για το "Αν ήσουν εδώ" από τις εκδόσεις ΕΞΗ.
















«Αν ήσουν εδώ»: Ένα μυθιστόρημα που από την πρώτη στιγμή που γεννήθηκε στο μυαλό μου, πριν από κάποια χρόνια, μέχρι σήμερα, παραμένει ένας μεγάλος έρωτας. Για έναν μεγάλο έρωτα μιλάει  αυτό το σύγχρονο, κοινωνικό-αισθηματικό βιβλίο. Και όχι μόνο! Η ιδέα δεν μου ήρθε ξαφνικά. Για πάρα πολλά χρόνια χόρευαν ιστορίες μέσα στο μυαλό μου, αλλά λόγω πολλών επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, το ανέβαλα. Μέχρι που… μέχρι που η αυτοκτονία ενός κοριτσιού «άναψε το φυτίλι» και έγινε η αφορμή να ξεκινήσω. Το μυαλό μου και το πληκτρολόγιο, πήραν φωτιά. Για πολλές μέρες  κρατούσα σημειώσεις, έγραφα τοποθεσίες, χρόνους, ονόματα, έβαζα τις ιστορίες μου σε μια σειρά. Μετά άρχισα το μαγικό «ταξίδι» της συγγραφής. Ήμουν γεμάτη ενθουσιασμό. Πολλοί λένε πως η ζωή ενός συγγραφέα είναι γεμάτη μοναξιά. Δεν συμφωνώ. Όσον καιρό έγραφα, ένιωθα ότι βρισκόμουν μέσα στην υπόθεση. Ζούσα την περιπέτεια, τη δράση, την ένταση. Πολλές φορές το κείμενό μου  με συγκίνησε, άλλοτε με θύμωσε, μ’ εξόργισε, μ’ έκανε να λυπηθώ, να κλάψω.   Οι ήρωές μου, μου κρατούσαν άπειρες ώρες συντροφιά. Απόλυτα ρεαλιστικοί, με προσωπικότητα, με επιθυμίες, με μίση, με πάθη που σε όλη τη διάρκεια της συγγραφής, τους  ένιωθα δίπλα  μου, τους «έβλεπα», τους «άκουγα», τους «συμπονούσα», θύμωνα με τους «κακούς», λυπόμουν τους «καλούς», αλλά όλους τους καταλάβαινα. Ό,τι και αν έκαναν, ήταν απόρροια των παιδικών τους χρόνων και των βιωμάτων τους. Όπως οι δυο ηρωίδες μου, η Όλγα και η Φιλιώ. Δυο κορίτσια αγνά, που γνώρισαν την άσχημη πλευρά της ζωής από μικρή ηλικία. Τη βία σωματική και ψυχική, τον φόβο, τον απόλυτο εξευτελισμό.  Μια αλλόκοτη μοίρα φρόντισε να συναντηθούν κι ενώθηκαν με μια φιλία αληθινή και δυνατή. Ο αγώνας τους για επιβίωση και η προσπάθεια να γλυτώσουν από μια ζωή μίζερη και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, τις οδηγεί σε πράξεις απελπισίας και σε ένοχα, θανάσιμα μυστικά που σφράγισαν τη φιλία τους με όρκους σιωπής. Αναγκάστηκαν να χωρίσουν, όμως, σήμερα, μετά από πολλά χρόνια, η ζωή για ακόμα μια φορά τους παίζει παιχνίδια και το μυστικό τους παρελθόν κινδυνεύει να αποκαλυφτεί.

Αφορμή στάθηκε η απόπειρα αυτοκτονίας της δεκαεξάχρονης κόρης του Οδυσσέα Δανέζη,  που επαναφέρει μνήμες ξεχασμένες που καραδοκούν να εκδικηθούν, να δικαιωθούν, να εξιλεωθούν. Μια απόπειρα που απειλεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και να ξεχυθούν όλοι οι άνεμοι της αλήθειας παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά τους.
Στην άλλη άκρη της πόλης, η Χριστίνα, πνιγμένη στα χρέη και στα προβλήματα, παρακολουθεί στην τηλεόραση την είδηση  και θέλει να εκδικηθεί αυτόν τον άντρα που είχε κάποτε λατρέψει όσο τίποτα στον κόσμο, που την πρόδωσε, την εγκατέλειψε και την έσπρωξε στην καταστροφή. Στην πορεία της αυτή,  ανυπέρβλητα εμπόδια της φράζουν το δρόμο προς την αλήθεια. Κι εκεί που νομίζει πως έχει βρει το μονοπάτι για το φως, όλα ανατρέπονται και τυλίγεται ξανά σε μια πυκνή, αδιαπέραστη, ομίχλη.

Τι ρόλο είχαν παίξει στη ζωή της οι δυο εκείνες γυναίκες; Τι κράτησε τον Οδυσσέα μακριά της; Ποια μυστικά, ποια ψέματα, ποια λάθη, ποια βρώμικα παιχνίδια, ποια πρόσωπα χάραξαν εν αγνοία της, την πορεία της ζωής της και κατέστρεψαν τον μεγάλο της έρωτα; Κάποια στιγμή, θ’ αρχίσουν σιγά-σιγά τα μυστικά να βγαίνουν στην επιφάνεια. Και τότε τα διλήμματα τη βασανίζουν. Τα χτυπήματα είναι απανωτά και οι εξελίξεις ραγδαίες.  Οι ανατροπές διαδέχονται καταιγιστικά η μία την άλλη, καθώς αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων. Άνθρωποι, που έχουν παγιδευτεί σ’ έναν κύκλο μυστικών, όπου δοκιμάζονται οι αντοχές και τα όρια, αθώοι και ένοχοι καλούνται να ανταπεξέλθουν και να πληρώσουν τις συνέπειες των πράξεων των δικών τους, αλλά και των άλλων . Όλοι θα δοκιμαστούν. Θα αντέξουν; Θα τιμωρηθούν οι ένοχοι; Θα δικαιωθούν οι αθώοι; Θα έρθει η κάθαρση και ο λυτρωμός; Σας αφήνω να το ανακαλύψετε μόνοι σας, σ’ ένα ταξίδι γεμάτο αντικρουόμενα συναισθήματα και συγκινήσεις. Σε μια περιπέτεια γεμάτη με αγάπη, αλλά και μίσος, με έρωτα και προδοσία, με προσδοκίες και με απογοητεύσεις,

Ευχή μου είναι  να το διαβάσουν όσο γίνεται περισσότεροι αναγνώστες, άντρες και γυναίκες, γιατί όχι μόνο θα «ταξιδέψουν», θα θυμώσουν, θα συγκινηθούν, θα νιώσουν αγωνία, θα λαχταρίσουν δικαίωση, αλλά θα βρουν σίγουρα κομμάτια και συναισθήματα του εαυτού τους. Μπροστά, αλλά και πίσω από τις λέξεις θα ανακαλύψουν μηνύματα και θα διδαχτούν μαθήματα ζωής, σ’ ένα μυθιστόρημα που πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις και όσα αυτές γεννούν στους ανθρώπους: Μιλάει για την αγάπη και το μίσος. Για  τον απόλυτο πόνο και εξευτελισμό,  για την μητρική αγάπη και μέχρι που αυτή μπορεί να φτάσει. Για τη δυνατή φιλία και την προδοσία, για τον ανεκπλήρωτο έρωτα και για το τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος προκειμένου να αντεπεξέλθει σε αυτό που ονομάζουμε ζωή. Η ένταση, το μυστήριο και οι ανατροπές κυριαρχούν, κρατώντας το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία σελίδα.

Ένα μικρό απόσπασμα: Στο άνοιγμα της βαριάς ξύλινης πόρτας κοκάλωσε! Δεν πίστευε στα μάτια της! Μπροστά της στεκόταν το παρελθόν της. Ένα παρελθόν που χρόνια τώρα είχε θάψει σ’ ένα σεντούκι στα σκοτεινά βάθη της ψυχής της και δεν επιθυμούσε με τίποτα να ξεθάψει. Κι όμως, η μορφή που αντίκριζε, είχε γυρίσει για να την επιστρέψει στην κόλαση!
«Εσύ, εδώ!» κατάφερε να ψελλίσει.
«Πρέπει να μιλήσουμε!» είπε κοφτά η Φιλιώ και μπήκε αποφασιστικά στο σαλόνι χωρίς να περιμένει να την προσκαλέσει.
Η Όλγα, σαν υπνωτισμένη, έκλεισε την πόρτα και την ακολούθησε στο κέντρο του σαλονιού. Ήθελε διακαώς να την πετάξει έξω με τις κλωτσιές, να μην της επιτρέψει να φέρει πίσω τους δαίμονες και τα φαντάσματα, αλλά την ίδια στιγμή, ένιωθε τη λαχτάρα να την σφίξει στην αγκαλιά της και να κλάψει, να κλάψει μέχρι να στερέψουν τα δάκρυά της, μήπως και καταφέρει να λυτρωθεί, έστω και λίγο απ’ όλα όσα, χρόνια τώρα, την τυραννούσαν. Κράτησε την ψυχραιμία της. Άλλωστε, πάντα υπήρξε η πιο δυνατή απ’ τις δυο τους. Πάντα εκείνη κινούσε τα νήματα στις ζωές τους. Το ίδιο θα έκανε και τώρα.
«Πρέπει να με βοηθήσεις!» είπε τώρα πιο μαλακά η απρόσκλητη επισκέπτρια.
«Είχαμε πει…» πήγε να μιλήσει η Όλγα, αλλά η Φιλιώ τη διέκοψε.
«Ναι, είχαμε πει… αλλά έχουν αλλάξει τώρα τα πράγματα. Η απόπειρα αυτοκτονίας της εγγονής σου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Και αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, ο ανεμοστρόβιλος που θα δημιουργηθεί, θα μας παρασύρει όλους στη δύνη του. Καταλαβαίνεις; Όλους!»
«Κάθισε», ψιθύρισε η Όλγα, δείχνοντάς της τον καναπέ και με γρήγορο βήμα έκλεισε όλες τις ενδιάμεσες πόρτες, ώστε να μην μπορεί να τις ακούσει κανείς απ’ το προσωπικό. Μετά, έκατσε και η ίδια στην πολυθρόνα δίπλα της και την κοίταξε με φανερή ανησυχία. Τι σχέση θα μπορούσε να έχει η απόπειρα της εγγονής της με το παρελθόν τους; Τι ήταν αυτά που της έλεγε;
«Σ’ ακούω!» της είπε επιτακτικά, νιώθοντας πως είχε βρει την αυτοκυριαρχία της.

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και τη συγγραφέα ΕΔΩ

Κάποτε η μοίρα έφερε στο δρόμο της μίας την άλλη. Δύο κορίτσια που βίωσαν τον βιασμό στην ψυχή και το σώμα τους, τη βία και τον εξευτελισμό. Τότε, όπλισαν τα όνειρά τους με πείσμα, για να αποκτήσουν όσα λαχταρούσαν. Τα ένοχα μυστικά, όμως, τις ανάγκασαν να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους. Τώρα, η μία στέκεται ξανά δίπλα στην άλλη και μαζί θα αντιμετωπίσουν το παρελθόν. Ένα παρελθόν που χρόνια τώρα είχαν θάψει στα βάθη της ψυχής τους, ελπίζοντας να μην αποκαλυφθεί ποτέ και σε κανέναν.

Σήμερα, η γαμήλια δεξίωση στον κήπο του Οδυσσέα Δανέζη, ενός από τους πιο πλούσιους εφοπλιστές της χώρας, πλησίαζε προς το τέλος της. Στην άλλη άκρη της πόλης, σε μια φτωχική συνοικία, η Χριστίνα ταξιδεύει στο χθες, στα μάτια του άντρα που αγάπησε. Ώσπου την προσοχή της τράβηξε η φωνή του τηλεπαρουσιαστή: "Απόπειρα αυτοκτονίας έκανε η κόρη του γνωστού εφοπλιστή...". Μόλις άκουσε το όνομά του και είδε τη μορφή της κόρης του, ένιωσε την καρδιά της να χτυπάει σαν τρελή, καθώς σκιές από το παρελθόν ξεπήδησαν απειλητικές μπροστά της. Ο πόνος και η εκδίκηση για εκείνον που δεν ήταν δίπλα της όταν τον είχε περισσότερο ανάγκη, κυρίεψε τη σκέψη της.

Ποια τυχαία γεγονότα θα τους ενώσουν ξανά; Ποια σκοτεινά πρόσωπα οδήγησαν τις ανυποψίαστες ζωές τους στο δρόμο μιας κάλπικης ευτυχίας; Ένα μοιραίο ψέμα, ένα ασυγχώρητο λάθος και μια θυσία δίχως λογική τούς οδήγησαν όλους, αθώους και ένοχους, σε έναν τρομακτικό λαβύρινθο, από τον οποίο μάταια θα προσπαθήσουν να δραπετεύσουν.

"Χρειαζόμουν μια αγκαλιά να ζεσταθώ, να σε νιώσω πλάι μου... Κι όμως, εσύ δεν ήσουν εδώ..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου