Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ" ΤΗΣ κ.ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 7/12/2017 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΦΟΥ!!!

Το Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS (Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310277004) και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ σας προσκαλούν την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στις 19.00 στην παρουσίαση του βιβλίου της Ελευθερίας Χατζοπούλου στον χώρο του βιβλιοπωλείου. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο καθηγητής της Νεοελληνικής Ιστορίας στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Γιώτης. Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.

Τρεις γυναίκες, ακολουθώντας διαφορετικό δρόμο η καθεμία –ή ίσως εν αγνοία τους τον ίδιο–, συναντιούνται, το 1922, στη Θεσσαλονίκη. 

Η Σουμέλα, η Πόντια, και η Βερονίκη, η Αρμένισσα, κουβαλούν το προσωπικό τους δράμα και το φορτίο της γενοκτονίας των συμπατριωτών τους. Η Γιασεμή, η Θρακιώτισσα, από την άλλη, φτάνει στη Σαλονίκη έχοντας στα σπλάχνα της τον καρπό του βιασμού της από έναν Τούρκο. 

Η Κατοχή και ο Εμφύλιος αφήνουν καινούργια οδυνηρά σημάδια στη ζωή της Γιασεμής, ξυπνούν όμως και τις τύψεις της για μυστικά που ποτέ δεν ξεστόμισε. Θα αφήσει τη ζωή να κινεί τα νήματα ερήμην της ή θα καταφέρει να την αλλάξει; Τι θα συμβεί όταν, έπειτα από χρόνια, αποφασίσει να βγάλει από τα ντουλάπια της ψυχής της σκελετούς και δαίμονες; 

Ένα ταξίδι γεμάτο τραύματα και μυστικά, αγάπες, έρωτες και απουσίες, συναντήσεις που καθορίζονται από την Ιστορία και τη μοίρα. Ένα μυθιστόρημα όπου τα γεγονότα και οι καταστάσεις ανατρέπουν τις ζωές των ηρώων, δημιουργούν όμως ευκαιρίες και διεξόδους για να βγουν από τη δίνη όπου τους έριξαν.


Μέχρι τότε ας γνωρίσουμε την συγγραφέα κ.Ελευθερία Χατζοπούλου μέσω του βιογραφικού της και μερικών ερωτήσεων μου που με προθυμία δέχθηκε να απαντήσει και την ευχαριστώ πολύ!!!!


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ                                                           Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΟΥΡΤΖΗ- ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ γεννήθηκε σε ένα χωριό στο Κιλκίς. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές και πανεπιστημιακές της σπουδές στην Kτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. και στη συνέχεια εντάχθηκε στο επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό της, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε ως καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων. Εκτός από το διάβασμα και το γράψιμο, που είναι οι μεγάλες της αγάπες, αφιερώνει μέρος του χρόνου της στην κηπουρική, ενώ οι πεζοπορίες με συντροφιά τον σκύλο της στα πανέμορφα δάση της ορεινής Χαλκιδικής, καθώς και η συλλογή άγριων μανιταριών, αποτελούν την εκτόνωσή της. ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα και προέκυψε από την επιθυμία της να γράψει για τους Ανατολικοθρακιώτες, τον ξεριζωμό τους και τις κακουχίες που έζησαν.

ΕΡΩΤΗΣΗ:1)Σε ποια ηλικία ήταν η πρώτη επαφή σας με το βιβλίο. Θυμάστε το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;
Στην τελευταία τάξη του δημοτικού η δασκάλα μας μάς διάβαζε(σε συνέχειες) το «Χωρίς οικογένεια» και το «Με οικογένεια» του Μαλό. Δεν είχαμε την οικονομική  δυνατότητα να αγοράσουμε ούτε τα σχολικά, πόσο μάλλον εξωσχολικά βιβλία.

ΕΡΩΤΗΣΗ:2)Έχετε συγκεκριμένη προτίμηση στα λογοτεχνικά σας αναγνώσματα;
Διαβάζω όλα τα είδη. Από αστυνομικά, μέχρι επιστημονικής φαντασίας, Παθιάζομαι  με τα ψυχολογικά θρίλερ.

ΕΡΩΤΗΣΗ:3)Θα μπορούσατε να μου πείτε μερικούς από τους αγαπημένους σας συγγραφείς ή σας ...βάζω δύσκολα;
Πράγματι μου βάζετε δύσκολα επειδή είναι πολλοί. Θα μείνω σε δυο, δικούς μας. Στον μεγάλο Νίκο Καζαντζάκη και στην τρυφερή ρεαλίστρια,  Αλκυόνη Παπαδάκη.  

ΕΡΩΤΗΣΗ:4)Τι αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσετε να γράφετε;
Η ανάγκη μου να διαβάσω την ιστορία της προγονικής γης, της Ανατολικής Θράκης, οι διηγήσεις των γιαγιάδων μου για την «πατρίδα»,  το «παράπονο» μου που η λογοτεχνία αγνόησε το δράμα και τους δυο ξεριζωμούς των Θρακιωτών, με εξαίρεση κάποια ελάχιστα αυτοβιογραφικά μυθιστορήματα, όλα αυτά ήταν αρκετά για να τολμήσω.  

ΕΡΩΤΗΣΗ:5)Πως ξεκίνησε η συγγραφή του βιβλίου σας "Οι δρόμοι της βροχής" και γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο και αυτό το εξώφυλλο;
 Το πρώτο μέρος του ερωτήματός σας πιστεύω ότι καλύφθηκε με την απάντηση που έδωσα στην προηγούμενη ερώτησή σας.   «Οι Δρόμοι της Βροχής» είναι δύσβατοι, οι κακοτράχαλοι δρόμοι, οι ποτισμένοι με τα δάκρυα, τις ταλαιπωρίες και τις κακουχίες των απανταχού  προσφύγων, του τότε και του τώρα. Πως μπορεί να είναι αλλιώτικοι οι δρόμοι που ακολουθούν οι άνθρωποι που   πολιτικά συμφέροντα και τραγικά ιστορικά γεγονότα τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν την «πατρίδα», τα χωριά, τα σπίτια τους, τη ζωή τους;

ΕΡΩΤΗΣΗ:6)Μια και είναι το πρώτο σας βιβλίο και δεν γνωρίζουμε τη γραφή σας τι πιστεύεται ότι προκαλεί τον αναγνώστη να σας διαβάσει, να σας γνωρίσει? Το εξώφυλλο? Το οπισθόφυλλο? Πείτε μου δυο λόγια για την ιστορία.....
Το εξώφυλλο, όπως και ο τίτλος μπορεί να κινήσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη να πάρει το βιβλίο στα χέρια του και να ρίξει μια ματιά στο οπισθόφυλλο. Αν όσα διαβάσει εκεί κρίνει ότι τον ενδιαφέρουν τότε είναι πιθανόν να αγοράσει το βιβλίο  ενός πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα.          
Η ιστορία μου παρακολουθεί τη ζωή μιας θρακιώτισσας της Γιασεμής, από την παιδική της ηλικία μέχρι τα γεράματα, η οποία ζει και τους δυο ξεριζωμούς των θρακιωτών.   Στον  δεύτερο και οριστικό, το 1922,  συναντά   στη  Θεσσαλονίκη τη   Σουμέλα, την πόντια και τη Βερονίκη την αρμένισσα που κουβαλούν τη γενοκτονία των συμπατριωτών τους και το προσωπικό τους δράμα, που το μαθαίνουμε από τις διηγήσεις τους.    
  Ο βιασμός  της Γιασεμής από τούρκο και η εγκυμοσύνη που ακολουθεί  καθορίζουν  τις επιλογές της και τη μετέπειτα πορεία της ζωή της.  Το οδοιπορικό της ίδιας και των αγαπημένων της τα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου, μας «αναγκάζουν» να ζήσουμε μαζί της τα πιο οδυνηρά και τραγικά γεγονότα της ιστορίας μας, όπως και το υπαρξιακό της δράμα   για  τις αλήθειες που όλα αυτά τα χρόνια  κράτησε καλά κρυμμένες.    Θα αφήσει τη ζωή  να κινεί τα νήματα   ερήμην της ή  θα  καταφέρει να την αλλάξει; Τι θα συμβεί όταν μετά από χρόνια αποφασίσει    να     ανοίξει το σεντούκι της αλήθειας; Θα βρει τη λύτρωση ή θα χαθεί στην καταιγίδα;  


ΕΡΩΤΗΣΗ:7)Ποιον ήρωα ξεχωρίζετε από το έργο σας και γιατί?
Ξεχωρίζω  τη γιαγιά-Λεμονιά, επειδή λατρεύω τις «τρομερές λαϊκές γιαγιάδες» που οι εμπειρίες τους  και η σοφία της μακρόχρονής  ζωής τους, τις επιτρέπουν     να τα λένε έξω από τα δόντια. 

ΕΡΩΤΗΣΗ:8)Το δημιούργημα σας κυκλοφόρησε πριν ελάχιστες μέρες, αλλά θα τολμήσω να ρωτήσω αν έχετε ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζετε/γράφετε κάτι καινούριο? Μήπως έχετε και άλλες ανέκδοτες ιστορίες?
Ναι, συνεχίζω να γράφω. Αν ευτυχίσω να εκδοθούν αυτά που ετοιμάζω θα δείτε ότι είναι διαφορετικά, εννοώ ότι δεν  έχουν σχέση με το ιστορικό μυθιστόρημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:9)Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτό το διάστημα;
Τελείωσα πριν λίγες μέρες το εκπληκτικό μυθιστόρημα «Confiteor» του Zaume Cabre και άρχισα ήδη να διαβάζω το «Όλα σου τα’ μαθα μα ξέχασα μια λέξη» του Δημήτρη Μπουραντά.

ΕΡΩΤΗΣΗ:10)Θα ήθελα να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του blog μας, τη φράση που σας εκφράζει, το τραγούδι που σας αντιπροσωπεύει και την αγαπημένη σας ταινία. Ίσως  είναι περισσότερα από ένα, αλλά πείτε τα πρώτα που σας έρχονται στο μυαλό για το καθένα από αυτά..
“Μην αφήνεις για αύριο ότι μπορείς να κάνεις σήμερα”.
Όντως είναι πολλά. Αγαπώ τους στίχους «μάθε με και μένα να πετώ/  να μην έχω ανάγκη τα φτερά σου» από το τραγούδι, «δώσε μου λιγάκι ουρανό», που ερμηνεύει ο Πάριος.
Οι ταινίες που   με εντυπωσίασαν, στη νεανική μου ηλικία, είναι  η «Φαρενάιτ 451» του Τρυφό και «το κουρδιστό πορτοκάλι» του Κιούμπρικ. Με συγκίνησε βαθειά η ταινία «Hachiko, η ιστορία ενός σκύλου», ίσως επειδή αγαπώ πολύ τα ζώα και ιδιαίτερα τους σκύλους.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου