Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΧΑΛΚΟ-ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠΕΓΓΟΣ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠΕΓΓΟΣ
για το ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΧΑΛΚΟ
από εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.










«Χώρα από χαλκό». 
Μου πήρε τρία χρόνια να το γράψω. 
Το 2007 έγραψα το Imperium το οποίο αναφέρεται στην επέκταση της αυτοκρατορίας.  Ποιας αυτοκρατορίας;  Δεν έχει όνομα ούτε χρόνο, ούτε τόπο.  Είναι όμως η δική μας αυτοκρατορία, αν θέλετε το Βυζάντιο καλώς καμωμένο αν δεν θέλετε πάλι σύμφωνος είμαι.  Πάντοτε λοιπόν μάζευα υλικό για να γράψω για την συρρίκνωση της αυτοκρατορίας.  Αυτό είναι η «χώρα από χαλκό».  Σε αντίθεση με «χώρα από σίδερο» μιας και όλοι γνωρίζουμε ότι η εποχή του σιδήρου διέλυσε την εποχή του χαλκού  Το σίδερο είναι πιο ισχυρό από το χαλκό. 
Το «Χώρα από Χαλκό» είναι ένα μυθιστόρημα που δίνει έμφαση στη φαντασία, διατηρώντας έναν ιστορικό χαρακτήρα. Από τις πρώτες σελίδες ο αναγνώστης θα αντιληφθεί την ατμόσφαιρα μιας αυτοκρατορίας που συρρικνώνεται, ενός Βυζαντίου που καταρρέει, παρότι πουθενά στο βιβλίο δεν αναφέρεται το ιστορικό όνομα, κάποια σχετική χρονολογία ή ένα σχετικό τοπωνύμιο. Ο χρόνος ανάμεσα στις δύο Αλώσεις της Βασιλεύουσας συμπυκνώνεται από διακόσια σε δύο μόνο χρόνια.
Τρεις άνδρες, αδέλφια αλλά διαφορετικοί χαρακτήρες, διεκδικούν τον θρόνο της αυτοκρατορίας. Στην πραγματική Ιστορία, και όχι στη μυθιστορηματική αφήγηση, ο αναγνώστης ίσως αναγνωρίσει μόνο τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Και αυτόν στο τρίτο μέρος.  Για τους άλλους δύο χαρακτήρες ίσως πρέπει να ανατρέξει σε άλλες ιστορικές προσωπικότητες, από τον Αλκιβιάδη έως τον Τσε Γκεβάρα. Ο καθένας από τους τρεις άνδρες αντιπροσωπεύει διαχρονικά έναν τρόπο διακυβέρνησης. Φυσικό επακόλουθο η σύγκρουση για την εξουσία. Είναι μια περίοδος όπου οι εξωτερικοί εχθροί, τόσο από Δύση όσο και από Ανατολή, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Οι Άπιστοι έχουν ήδη κινήσει για τη Βασιλεύουσα.
Ποιος θα είναι ο νικητής της σκληρής σύγκρουσης μεταξύ των τριών ανδρών; Με ποιον από αυτούς θα ταυτιστεί ο αναγνώστης; Θα καταφέρουν  άραγε, με μια τεράστια ανατροπή που μόνο η λογοτεχνία επιτρέπει, να αποτρέψουν τις Αλώσεις ή την Άλωση και να σώσουν την Πατρίδα; Ποιος θα επιζήσει στο τέλος; Το «Χώρα από Χαλκό» θα μπορούσε να είναι το δικό μας Game of Thrones χωρίς τα μεταφυσικά του στοιχεία, η δική μας «Έρημος των Τατάρων» του Ντίνο Μπουτζάτι σε μεγαλύτερη βεβαίως έκταση, ακόμη κι ο δικός μας «Πόλεμος και Ειρήνη» του Τολστόι. Ενώ φυσικά δεν είναι τίποτα από αυτά, ούτε ισχυρίζομαι ότι πλησιάζω καν το μέγεθος αυτών των γιγάντων, επιχείρησα να  εισάγω τον αναγνώστη σε ένα εξίσου συναρπαστικό σύμπαν.
Ζούμε σε εποχές όπου η συρρίκνωση –οικονομική, πολιτισμική, πολιτιστική– μας σφίγγει από παντού. Όποιος δεν ξέρει το παρελθόν είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει. Για να μπορέσουμε λοιπόν να τα βγάλουμε πέρα, χρειαζόμαστε και τη γνώση αλλά και την παραμυθία. Αν έχω καταφέρει να το κάνω με επιτυχία μεταφέροντας τον αναγνώστη σε μια εποχή ο θρύλος της οποίας είναι ταυτόσημος με τη νεότερη Ιστορία μας, τότε μπορούμε, βιώνοντας ζωές ανθρώπων που είναι ξένες, μακρινές και φανταστικές, να δούμε τι θα μπορούσε να μην είχε γίνει.  Ακριβώς αυτή τη διαχρονικότητα Θέλω να αναδείξω με το παρόν βιβλίο. Μέσα στο έπος προσπαθώ να γράψω ένα υπαρξιακό μυθιστόρημα όπου τα συναισθήματα και οι ιδεολογίες παίζουν πρωταρχικό ρόλο». Το «Χώρα από Χαλκό» είναι ένα μυθιστόρημα ως προς το θέμα του και ως προς τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τον χρόνο και εισέρχεται στον ψυχικό κόσμο των ηρώων ελπίζω πρωτότυπο.  Προσπάθησα μέσα σε ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό που ακροβατεί ανάμεσα στο ιστορικό και το φαντασιακό, την πραγματικότητα και τη μυθοπλασία, τα παιχνίδια για την εξουσία και οι δολοπλοκίες για μια θέση στην Ιστορία να συμβαδίζουν με μια πλούσια αφήγηση, κρατώντας ζωντανό το ενδιαφέρον σας από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα.
Έχω γράψει μυθιστορήματα, θεατρικά και διηγήματα. Το «Χώρα από Χαλκό» είναι το όγδοο μυθιστόρημά μου.

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και τον συγγραφέα ΕΔΩ
Η χώρα σε παρακμή. Η πατρίδα συρρικνώνεται και καταρρέει. Την κρίσιμη στιγμή τρεις άντρες παλεύουν για την ηγεσία. Τον Θρόνο. Μαζί και για τη δύναμη της εξουσίας, την κληρονομιά του παρελθόντος, το μεγαλείο του στέμματος, αλλά και για μια θέση στην Ιστορία. Οι τρεις άντρες, αν και αδέλφια, είναι τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους και προτείνουν ο καθένας διαφορετικούς τρόπους σωτηρίας. Η αντιπαράθεση είναι αναπόφευκτη. Μόνο που αυτή η αντιπαράθεση δεν είναι ούτε οικογενειακή, ούτε φιλική, ούτε καν ακαδημαϊκή. Η επικράτηση του ενός σημαίνει τον αφανισμό των άλλων. Ο δρόμος για τον θρόνο είναι ποτισμένος με αίμα που φέρνουν οι διαφορετικές ρίζες, τα απωθημένα, τα συμπλέγματα, αλλά κυρίως η δίψα για εξουσία. Ένας αγώνας ηρώων είναι αυτή η ιστορία, ένας αγώνας μέχρι θανάτου για τον θρόνο αλλά και, όπως επιθυμούν και ισχυρίζονται, για τη σωτηρία της πατρίδας. Όλα αυτά μέσα σε μια ακόμη κορυφαία μάχη. Αυτή με τον χρόνο. Γιατί απέξω όλο και σιμώνουν οι δράκοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου