Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ-Γνωρίστε το συγγραφέα του κ.Ηλία Μωρα'ί'τη μέσω της συνέντευξης του στο blog μας ΑΦΟΥ!!!

Πόσες αλήθειες μπορεί να κρύβει μια ιστορία μυθοπλασίας; 

Noέμβριος 2015, Μασαχουσέτη, ΗΠΑ. Μαζί με τη διαθήκη της μητέρας της, η νεαρή φοιτήτρια Αγνή Μάρκου θα παραλάβει και ένα βιβλίο. Στις σελίδες του κρύβονται όλα τα μυστικά που η μητέρα της δεν τόλμησε ποτέ να της φανερώσει όσο ζούσε· μυστικά μιας ζωής που τη σημάδεψαν ασίγαστα πάθη, λυσσαλέοι έρωτες και ανεξιχνίαστα εγκλήματα. 
Μέσα από την πένα του συγγραφέα Δημήτρη Αλεξιάδη, ενός άντρα που γνώρισε τη Θεοδώρα Μάρκου όσο λίγοι και τη μίσησε όσο κανένας άλλος, η Αγνή θα βρεθεί στην Αθήνα της δεκαετίας του ’90 και στα χρόνια της νιότης της μητέρας της. Όταν η μυστηριώδης ιστορία φτάσει στο τέλος της, το ταξίδι στην Ελλάδα θα φαντάζει επιτακτικό. Με την επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος οι σκοτεινοί ήρωες του βιβλίου θα αποκτήσουν σάρκα και οστά.

Μα όταν οι αλήθειες που φωλιάζουν μέσα σε μια θανάσιμη ιστορία είναι περισσότερες από τους μύθους, τότε οι ανατροπές αποδεικνύονται ολέθριες...


Ποιος όμως είναι ο κ.Ηλίας Μωρα'ί'της;;;Ας τον γνωρίσουμε μέσω του βιογραφικού του και μερικών ερωτήσεων  μου που με προθυμία δέχθηκε να απαντήσει και τον ευχαριστώ πολύ!!!!!


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο ΗΛΙΑΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ γεννήθηκε το 1981 στη Ξάνθη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αυτή τη στιγμή ζει στην Ξάνθη και ασχολείται με τη διδασκαλία φιλολογικών μαθημάτων. Παράλληλα παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας πάνω στην Ειδική Αγωγή. Έχει τιμηθεί με έπαινο από την Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου στον διαγωνισμό ποίησης 2014. Το βιβλίο αυτό αποτελεί την πρώτη συγγραφική του προσπάθεια. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη και έναν γιο.

ΕΡΩΤΗΣΗ:1)Σε ποια ηλικία ήταν η πρώτη επαφή σας με το βιβλίο. Θυμάστε το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;
 Αυτό που θυμάμαι σαν παιδί είναι πως πάντα μέσα στο σπίτι υπήρχαν βιβλία. Άρα, πάντα είχα τη δυνατότητα να έρθω σε επαφή με τον κόσμο των βιβλίων, ακόμη και αν αυτή είχε τη μορφή του ξεφυλλίσματος και της απλής  παρατήρησης εικόνων. Επίσης, θυμάμαι πως οι  γονείς, ο παππούς και η γιαγιά μου είχαν τη συνήθεια να μου διαβάζουν παραμύθια. Τώρα, το πρώτο βιβλίο που θυμάμαι να ξεκινώ να διαβάζω μόνος μου και να το ολοκληρώνω, ήταν ένα καταπληκτικό παιδικό βιβλίο που μου είχαν φέρει δώρο, όταν πήγαινα στο Δημοτικό και είχε τον τίτλο Ο Μήτσης και η Μίτση της Σοφίας Μιχαλοπούλου. Η συγγραφέας αφηγούνταν με χιούμορ και τρυφερότητα τις περιπέτειες δύο διδύμων, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού. Θυμάμαι πως με είχε ενθουσιάσει, το είχα διαβάσει αμέτρητες φορές και το έχω ακόμη στη βιβλιοθήκη μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ:2)Έχετε συγκεκριμένη προτίμηση στα λογοτεχνικά σας αναγνώσματα;
Τα αγαπημένα μου λογοτεχνικά είδη είναι το ψυχολογικό θρίλερ και το αστυνομικό μυθιστόρημα, γι’ αυτό και η πλειοψηφία των βιβλίων που διαβάζω ανήκει σε αυτές τις δύο κατηγορίες. Τώρα, από εκεί και έπειτα πάντα προσπαθώ να διαβάζω βιβλία από όλα τα λογοτεχνικά είδη και έργα ετερόκλητων συγγραφέων, έτσι ώστε να καταφέρνω να έρχομαι σε επαφή με διαφορετικούς τρόπους σκέψης, ιδέες αλλά και τρόπους γραφής. Άλλωστε πιστεύω πως η μαγεία του βιβλίου κρύβεται στη δυνατότητα που παρέχει στον αναγνώστη να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες, δίχως να τον περιορίζει στο ελάχιστο. Έτσι και εγώ προσπαθώ να εκμεταλλευτώ στο έπακρο τη δυνατότητα αυτή, δίχως να αυτοπεριορίζομαι.

ΕΡΩΤΗΣΗ:3)Θα μπορούσατε να μου πείτε μερικούς από τους αγαπημένους σας συγγραφείς ή σας ...βάζω δύσκολα;
Αυτοί που μου έρχονται πρώτοι στο μυαλό είναι οι κλασικοί συγγραφείς που επηρέασαν και επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης μου όπως ο Έρμαν  Έσσε, ο Φερνάντο Πεσσόα, ο Αλμπέρ Καμύ και ο Τσαρλς Μπουκόφσκι . Δεν είναι  λίγες οι φορές που ανατρέχω στα έργα τους και τα ξαναδιαβάζω, αφού πιστεύω πως όσο ωριμάζω πνευματικά, τόσο περισσότερο μπορώ να τα κατανοήσω και ταυτόχρονα να ανακαλύψω μέσα σε αυτά καινούριες ιδέες και νοήματα. Άλλοι αγαπημένοι μου συγγραφείς είναι ο Κάρλος Ρουίθ Θαφόν, ο Μίκυ Σπιλέιν, ο Έρικ Ρίκσταντ και ο Τζο Νέσμπο.  

ΕΡΩΤΗΣΗ:4)Τι αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσετε να γράφετε;
Πιστεύω πως στη γραφή με οδήγησε η εσωτερική ανάγκη για δημιουργία και έκφραση. Εδώ και χρόνια μου προσέφερε ικανοποίηση το να εξωτερικεύω τις σκέψεις μου, τους προβληματισμούς μου και τα συναισθήματά μου μέσα από τη δημιουργική διαδικασία της γραφής. Το μυθιστόρημα Σκληρές αλήθειες ήταν το φυσικό επακόλουθο της παραπάνω διαδικασίας, αφού κάποια στιγμή γεννήθηκε μέσα μου η ανάγκη να δοκιμάσω να γράψω κάτι πιο σύνθετο και σίγουρα πολύ πιο απαιτητικό, όπως είναι ένα μυθιστόρημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:5)Πως ξεκίνησε η συγγραφή του βιβλίου σας "Σκληρές αλήθειες", γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο και αυτό το εξώφυλλο;
 Συνεχίζοντας την προηγούμενη απάντησή μου θα έλεγα πως όταν αποφάσισα να γράψω ένα μυθιστόρημα σκέφτηκα τι  μου αρέσει εμένα προσωπικά να διαβάζω σαν αναγνώστης. Έτσι, πριν ακόμη ξεκινήσω να γράφω τις πρώτες λέξεις από τις Σκληρες αλήθειες είχα ως στόχο να γράψω μια ιστορία συναρπαστική, με γρήγορο ρυθμό και δεμένη πλοκή που θα δημιουργούσε το αίσθημα της αγωνίας στον αναγνώστη και θα τον έκανε να θέλει να φτάσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο τέλος του βιβλίου, για να ανακαλύψει την αλήθεια. Έχοντας λοιπόν αυτά τα στοιχεία σαν βάση ξεκίνησα να γράφω και να εξελίσσω σταδιακά την πλοκή. Τώρα ως προς τον τίτλο, επέλεξα τον συγκεκριμένο, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αποτελεί  μια εξομολόγηση του κεντρικού ήρωα που βιβλίου και όπως κάθε εξομολόγηση, έτσι και η συγκεκριμένη όταν είναι ειλικρινής σίγουρα θα είναι σκληρή και δύσκολη.  Το εξώφυλλο επιλέχθηκε σε συνεργασία με τους ανθρώπους του εκδοτικού οίκου και πιστεύω πως αντιπροσωπεύει απόλυτα και την ιστορία, αλλά ενισχύει και την αύρα που ήθελα να αποπνέει το συγκεκριμένο  βιβλίο.

ΕΡΩΤΗΣΗ:6)Μια και είναι το πρώτο σας βιβλίο και δεν γνωρίζουμε τη γραφή σας τι πιστεύεται ότι προκαλεί τον αναγνώστη να σας διαβάσει,να σας γνωρίσει?Το εξώφυλλο?Το οπισθόφυλλο?Πείτε μου δυο λόγια για την ιστορία.....
Στο πρώτο βιβλίο, πιστεύω πως όντως παίζουν μεγάλο ρόλο όλα όσα αναφέρατε, αλλά και επιπλέον στοιχεία όπως η προβολή του συγγραφέα και η διαφήμιση του βιβλίου, έτσι ώστε να μπει ο αναγνώστης στον πειρασμό να επιλέξει το έργο ενός πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού, για τον οποίο δε γνωρίζει ούτε τον τρόπο που γράφει ούτε και τα θέματα με τα οποία του αρέσει να καταπιάνεται. Το μόνο βέβαιο είναι πως το πρώτο βήμα είναι το πιο καθοριστικό, αλλά ταυτόχρονα και το πιο δύσκολο. 
Σχετικά με την ιστορία,  αυτή ξεκινά το 2015 στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, όταν η νεαρή φοιτήτρια Αγνή Μάρκου μαζί με τη διαθήκη της μητέρας παραλαμβάνει και ένα βιβλίο μαζί με μια ιδιόχειρη επιστολή μέσω της οποίας η μητέρα της την προτρέπει να διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο, ώστε να ανακαλύψει όλη την αλήθεια σχετικά με τον θάνατο του πατέρα της πριν από δεκαπέντε χρόνια. Σε εκείνο το σημείο θα ξεκινήσει ένα βιβλίο μέσα στο βιβλίο που ονομάζεται Η σκιά του χαμαιλέοντα. Είναι ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα στο οποίο ο συγγραφέας του, ο Δημήτρη Αλεξιάδης,  αφηγείται  τη γνωριμία του με τη πανέμορφη αλλά μυστηριώδη Ματίνα Κερτ και τον τρόπο που αυτή η μοιραία γνωριμία επηρέασε  τόσο τη δική του ζωή όσο και τη ζωή των γύρω του.  Όταν η Αγνή τελειώσει την ανάγνωση του βιβλίου, θα αποφασίσει να ταξιδέψει στην Ελλάδα για να διαπιστώσει τι από όλα  όσα διάβασε ήταν αλήθεια και τι ψέμα. Όπως όμως γράφω και στο οπισθόφυλλο, του βιβλίου, όταν οι αλήθειες που κρύβονται μέσα σε θανάσιμη ιστορία είναι πιο πολλές από τους μύθους, τότε οι ανατροπές μπορεί να είναι ολέθριες.

ΕΡΩΤΗΣΗ:7)Ποιον ήρωα ξεχωρίζετε από το έργο σας και γιατί?
Τη Ματίνα Κερτ, γιατί η εμφάνισή της στην ζωή του κεντρικού ήρωα αποτελεί την πρώτη σπίθα μιας πυρκαγιάς που θα καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμα της. Η συγκεκριμένη ηρωίδα ακόμη και με την απουσία της θα στοιχειώνει τον Δημήτρη και οι ζωές όλων των ηρώων του έργου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα έχουν ως κεντρικό άξονα το πρόσωπο της.

ΕΡΩΤΗΣΗ:8)Το τελευταίο σας δημιούργημα κυκλοφόρησε πρόσφατα, αλλά θα τολμήσω να ρωτήσω αν έχετε ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζετε/γράφετε κάτι καινούριο? Μήπως έχετε και άλλες ανέκδοτες ιστορίες?
Κάτι ετοιμάζω αυτή τη στιγμή, αλλά θέλει ακόμη αρκετή δουλειά τόσο για να ολοκληρωθεί., όσο και για να γνωρίζω την τελική μορφή που θα έχει.

ΕΡΩΤΗΣΗ:9)Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτό το διάστημα;
 Το προηγούμενο κορίτσι του Τζ. Π. Ντιλέινι.

ΕΡΩΤΗΣΗ:10)Θα ήθελα να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του blog μας, τη φράση που σας εκφράζει, το τραγούδι που σας αντιπροσωπεύει και την αγαπημένη σας ταινία.Ίσως  είναι περισσότερα από ένα, αλλά πείτε τα πρώτα που σας έρχονται στο μυαλό για το καθένα από αυτά..
Η φράση που με εκφράζει είναι του Αλμπέρ Καμύ <<Το να δημιουργείς είναι σαν να ζεις δυο φορές>>.
 Ένα τραγούδι που με εκφράζει είναι το The sound of silence των Disturbed. 
Τέλος, η αγαπημένη μου ταινία είναι Η λάμψη του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου