Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΟΙ ΝΥΜΦΕΣ ΤΗΣ ΕΡΟΙΒΙΑΣ" ΤΗΣ κ.ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΤΣΟΥΝΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 23/5/2017 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΦΟΥ!!!

Οι εκδόσεις Μάτι και το Public (Τσιμισκή 24, Θεσσαλονίκη),
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της συγγραφέως Βασιλικής Τσούνη, που θα γίνει την 
Τρίτη 23 Μαίου και ώρα 19:00 στο χώρο του βιβλιοπωλείου.

Για το βιβλίο θα μιλήσει, η Άννα Πατέρα (Διαχειρίστρια της ομάδας 
"Με αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ") και η Βούλα Παπατσιφλικιώτη (Συγγραφέας - Αναγνώστρια).
Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει, ο Χάρης Μαύρος (Συγγραφέας).
Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες
και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.


Ιωάννινα, 1943

Λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, δυο νέοι, η Λενιώ και ο Εντίν, μέσα στα σοκάκια του Κάστρου ζουν, μα και κρατούν κρυμμένο τον μεγάλο έρωτά τους. Εκείνη μια πανέμορφη Γιαννιώτισσα και εκείνος ένας Εβραίος που τη λατρεύει περισσότερο και από τη ζωή του. Θα καταφέρουν να ζήσουν μαζί;

Χωριό Μυροδάφνη, 1960

Η Θεοδώρα προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της οικογένειάς της, να απαλλαγεί μια και καλή από την καταστροφική μητέρα της. Παντρεύεται τον αγαπημένο της Κωνσταντή και για να γλιτώσουν από τη μανία της ταξιδεύουν μέχρι την Πελοπόννησο στο χωριό Κρυονέρι. Μα και εκεί η τύχη δε θα τους χαμογελάσει.

Ιωάννινα, 2014

Η Δάφνη Μητροπούλου, υποβασταζόμενη από τον γιο και την κόρη της, σπαράζει πάνω από το μνήμα του αγαπημένου της συζύγου, του Άκη, αφού ήταν θέλημα Θεού να σταθεί στο πλευρό του.

Τρεις γυναίκες ενώνουν τις ζωές τους και το κουβάρι της μοίρας ξετυλίγεται αφήνοντας πίσω του λάθη, πάθη, μυστικά και αμέτρητο πόνο, τόσο στις ίδιες όσο και στα αγαπημένα τους πρόσωπα που ζουν μαζί τους.

Θα μπορέσει άραγε η μεγάλη, βαθιά λίμνη να τα σκεπάσει για πάντα και να τα κρατήσει στον βυθό της ή θα τα ξεβράσει στις καλαμιές, όπου πριν πολλά χρόνια οι Νύμφες της Εροιβιάς έλουζαν τα χρυσαφένια τους μαλλιά τις έναστρες νύχτες;

Μέχρι τότε ας γνωρίσουμε την συγγραφέα κ.Βασιλική Τσούνη μέσω του βιογραφικού της και μερικών ερωτήσεων μου που με προθυμία δέχθηκε να απαντήσει και την ευχαριστώ πολύ!!!!


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Βασιλική Τσούνη κατάγεται από τα Ιωάννινα. Σπούδασε Γεωπονία στη Λάρισα και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην πόλη καταγωγής της, όπου διαμένει μέχρι και σήμερα με την οικογένεια της. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, περιτριγυρισμένη εδώ και χρόνια από βιβλία. Λατρεύει την μουσική, τα ζώα και την λογοτεχνία. Τις πρώτες της συγγραφικές απόπειρες της "τόλμησε" σε μικρή ηλικία, γράφοντας παραμύθια και ποιήματα. Οι "Μοναχικές αλκυόνες" είναι το πρώτο της βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πηγή το 2015 και Οι νύμφες της Εροιβιάς το δεύτερο που κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2017 από τις εκδόσεις Μάτι.


Πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα Άννα μου να σε ευχαριστήσω για την πρόσκληση και για την τιμή που μου δίνεις μέσα από αυτή την συνέντευξη μα και την ομάδα «ΜΕ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΟΥ» που με φιλοξενεί στο blog της.
ΕΡΩΤΗΣΗ:1)Σε ποια ηλικία ήταν η πρώτη επαφή σας με το βιβλίο.Θυμάστε το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε; Στην ηλικία των πέντε όταν η μητέρα μου, μου πήρε για δώρο το παραμύθι «Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων»,το οποίο είναι και το αγαπημένο μου. Θυμάμαι σαν τώρα πόσο είχα ενθουσιαστεί με την εικονογράφηση και την ιστορία του παραμυθιού καθώς και τα σκίτσα που ζωγράφιζε η μητέρα μου τα βράδια για να μου κάνει έκπληξη σαν ξυπνήσω το πρωί.

ΕΡΩΤΗΣΗ:2)Έχετε συγκεκριμένη προτίμηση στα λογοτεχνικά σας αναγνώσματα; Δεν θα έλεγα πως έχω συγκεκριμένη προτίμηση μα διαβάζω ότι ανακουφίζει, θυμώνει,μα και κρατά σε εγρήγορση την ψυχή μου.
ΕΡΩΤΗΣΗ:3)Θα μπορούσατε να μου πείτε μερικούς από τους αγαπημένους σας συγγραφείς ή σας βάζω δύσκολα; Άννα μου είναι πολλοί! Μα θα σου αναφέρω κάποιους. Έλληνες συγγραφείς Σπύρος Πετρουλάκης, Γιώργος Τζιτζικάκης, Αλκυόνη Παπαδάκη, Αλέξης Τσακανίκας, Μαρία Ψαθά, Μαρία Καραπάνου,Δέσποινα Χατζή,Διδώ Σωτηρίου,Σόφη Θεοδωρίδου,Μαρία Προδρόμου.Ξένοι συγγραφείς Έμιλυ Μπροντέ,Στέφαν Τσβάιχ,Ιρέν Νεμιρόφσκί,Ανν Φορτιέ,Έμιλυ Γκρέικσον.Θα μπορούσα για ώρες να συζητώ για τους αγαπημένους μου συγγραφείς.

ΕΡΩΤΗΣΗ:4)Τι αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσετε να γράφετε; Μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικό μα το επιζητούσε η ψυχή μου. Ήθελα όσα είχα μέσα μου να τα εκφράσω και να τα αποτυπώσω στο χαρτί. Έτσι το ταξίδι της συγγραφής, το τόσο παραμυθένιο ξεκίνησε τόσο απλά.
ΕΡΩΤΗΣΗ:5)"Οι νύμφες της Εροιβιάς" είναι το δεύτερο σας μυθιστόρημα μετά τις "Μοναχικές αλκυόνες".Πείτε μας δυο λόγια και για τα δυο σας έργα. «Οι Μοναχικές Αλκυόνες» για μένα είναι ένα ταξίδι στην καρδιά του Παρισιού και αναφέρετε σε έναν απρόσμενο, τρυφερό μα και ανεκπλήρωτο έρωτα που σαν πέφτει το σκοτάδι οι δυο νέοι ζουν και ανασαίνουν κάτω στις κατακόμβες.

«Οι Νύμφες της Εροιβιάς» βασίζεται σε αληθινά γεγονότα στον τόπο που γεννήθηκα, στον λατρεμένο αυτό τόπο που μου έχει προσφέρει τόσα έντονα συναισθήματα και μέσα από το υπέροχο σκηνικό οι ήρωες του βιβλίου είναι δικοί μου άνθρωποι που έχω ζήσει στο πλευρό τους. Τρεις εποχές, τρεις έρωτες, τρεις γυναίκες ανοίγουν το σεντούκι με τα μυστικά και ένας τραγικός και τόσο δυνατός χείμαρρος μας παρασέρνει στα σταυροδρόμια των ψυχών τους. Μια ιστορία που ξεκινά το 1943 στην παλιά Πόλη και στο Εβραϊκό γκέτο, συνεχίζει στην πανέμορφη Μυροδάφνη το 1960 και τελειώνει στα Ιωάννινα το 2014. Ένα μυθιστόρημα με κυρίαρχο φόντο την λίμνη Παμβώτιδα και το Κάστρο.
ΕΡΩΤΗΣΗ:6)Πώς ξεκίνησε η συγγραφή του βιβλίου σας «Οι νύμφες της Εροιβιάς »; Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο και αυτό το εξώφυλλο; Η συγγραφή ξεκίνησε έπειτα από ένα άσχημο γεγονός που προέκυψε πριν λίγα χρόνια στην ζωή μου. Έχασα ένα σημαντικό άνθρωπο από το πλευρό μου και θέλησα με αυτόν τον τρόπο,γράφοντας τις Νύμφες της Εροιβιάς να κάνω γνωστή την ιστορία του. Τόσο εκείνου μα και της γυναίκας του. Με βάση το πρώτο ερέθισμα και την πρώτη ύλη που είχα στα χέρια μου και έπειτα από πολλές συζητήσεις και εκμυστηρεύσεις γεννήθηκαν «οι Νύμφες της Εροιβιάς». Ο τίτλος επιλέχτηκε μέσα από έναν Γιαννιώτικο μύθο. Πριν πολλά χρόνια, τα Γιάννενα ονομάζονταν Εροιβιά. Στην τοποθεσία που βρίσκεται το Κάστρο μας ζούσε ένας πρίγκιπας. Ήταν πλούσιος, είχε όλα τα καλά μα το μόνο που δεν είχε ήταν ένα ταίρι. Τότε κάποιος βοσκός του είπε πως κάθε βράδυ στα νερά της λίμνης, λούζουν τα μαλλιά τους 49 Νύμφες, 49 Νεράιδες. Ο βοσκός συμβούλεψε τον πρίγκιπα πως αν καταφέρει να κλέψει το πέπλο από κάποια Νύμφη αυτή θα γινόταν γυναίκα του. Έτσι και έγινε. Ο πρίγκιπας παντρεύτηκε την αγαπημένη του πλέον θνητή Νύμφη και έζησαν ευτυχισμένα. Μα η γυναίκα του ήταν τόσο λυπημένη αφού δεν μπορούσε να βλέπει τις αδερφές της τα βράδια. Έτσι ο πρίγκιπας έχτισε ένα παλάτι για εκείνη, εκεί που βρίσκεται χρόνια τώρα το γερμανικό κανόνι, και κάθε βράδυ καμάρωνε τις 48 Νύμφες της Εροιβιάς που λούζονταν στα νερά της λίμνης μας. Δεν νομίζω πως θα μπορούσε να μπει κάποιο άλλο εξώφυλλο. Είναι τόσο μοναδικό και από την πρώτη ματιά ο αναγνώστης καταλαβαίνει σε ποιον τόπο διαδραματίζεται το βιβλίο. Είναι ένα εξώφυλλο εποχής που σε ταξιδεύει σε άλλα γεγονότα, σε πιο παλιά εποχή και είναι και το σημείο που έλουζαν οι Νύμφες της Εροιβιάς τα μαλλιά τους. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις Εκδόσεις Μάτι, στον Σάββα Προβατίδη μα και στην δημιουργό του εξωφύλλου Χρυσούλα Μπουκουβάλα. Το βιβλίο επιμελήθηκε με αληθινά συναισθήματα και πάρα πολύ αγάπη γι αυτό έχει τόση απήχηση από το κοινό.
ΕΡΩΤΗΣΗ:7)Ποιόν ήρωα ξεχωρίζετε από τα έργα σας και γιατί; Από τις Μοναχικές Αλκυόνες είναι η Ιζαμπέλ για όσα τράβηξε για τον έρωτά της. Για όσα έκανε για τον αγαπημένο της χωρίς ποτέ να κανείς να μάθει την αλήθεια, μονάχα στο τέλος αφήνοντας ένα σωρό γράμματα για εκείνον. Τώρα όμως Άννα μου, μου βάζεις δύσκολα. Οι ήρωες που ξεχώρισα γράφοντας τις Νύμφες της Εροιβιάς είναι αρκετοί. Για εμένα δεν είναι ήρωες μα οι αγαπημένοι άνθρωποι που έζησα και μεγάλωσα στο πλευρό τους μέχρι τώρα. Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω κάποιον μα πρέπει να απαντήσω στην ερώτηση σου. Από την μια πλευρά είναι η αγαπημένη μου Θεοδώρα και η κόρη της Δάφνη που πέρασαν τόσα πολλά στην ζωή τους μοχθώντας και ματώνοντας κάθε μέρα για ένα καλύτερο αύριο. Για να πετάξουν τα λάθη και τα μυστικά στον πυθμένα της λίμνης που για χρόνια έχουν αιχμαλωτίσει τις ψυχές τους και από την άλλη πλευρά είναι ο Γάκης και η κυρά Βασιλική που ήταν ο παππούς μου και η γιαγιά μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ:8)Λαμβάνετε μηνύματα με απόψεις αναγνωστών; Πόσο σας επηρεάζουν οι παρατηρήσεις τους? Λαμβάνω κάθε μέρα πολλά μηνύματα Άννα μου. Μηνύματα αγάπης, μηνύματα ευχαρίστησης που μου δίνουν την δύναμη να συνεχίσω την συγγραφή. Κρατώ μέσα στην καρδιά μου την αγάπη των αναγνωστών και βρίσκομαι κοντά τους σε κάθε σελίδα του βιβλίου μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ:9)Τελικά, συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι; Μια ερώτηση ιδιαίτερη μα συγχρόνως και τόσο απλή. Πιστεύω πως γίνεσαι συγγραφέας μέσα από τις εμπειρίες της ζωής σου. Μέσα από τα καλά κρυμμένα αισθήματα που κρύβεις στην ψυχή σου μα και το θάρρος που έχεις ως άνθρωπος να καταθέτεις στο χαρτί τις σκέψεις σου, τις αγωνίες σου μα και τα συναισθήματα σου.

ΕΡΩΤΗΣΗ:10)Έχετε ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζετε/γράφετε κάτι καινούριο? Μήπως έχετε και άλλες ανέκδοτες ιστορίες? Υπάρχουν δυο ανέκδοτα μυθιστορήματα που περιμένουν υπομονετικά μέσα στο συρτάρι να βγουν την κατάλληλη στιγμή στο φως. Εδώ και κάποιους μήνες έχω ξεκινήσει την συγγραφή του επόμενου μυθιστορήματος μου και ένα νέο ταξίδι έχει ξεκινήσει για μένα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:11)Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτό το διάστημα; Αυτή τη στιγμή διαβάζω το «Γιάντες» της Μαρίας Π. Ψαθά ένα καταπληκτικό ψυχογράφημα, ένα υπέροχο και δυνατό διήγημα και ένα πολύ παλιά μα τόσο αγαπημένο βιβλίο «Ένα δωμάτιο με θέα» του E.M. FORSTER.

ΕΡΩΤΗΣΗ:12)Θα ήθελα να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του blog μας, τη φράση που σας εκφράζει, το τραγούδι που σας αντιπροσωπεύει και την αγαπημένη σας ταινία. Ίσως είναι περισσότερα από ένα, αλλά πείτε τα πρώτα που σας έρχονται στο μυαλό για το καθένα από αυτά... Φράση: Όπου κι αν πάς, όπου κι αν είναι να πας, όπου κι αν πρόκειται να πας, πήγαινε με την καρδιά σου. Τραγούδι: Το αηδονάκι της Αρετής Κετιμέ. Ταινία: Ανεμοδαρμένα Ύψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου