Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

ΖΟΕΛ ΛΟΠΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΤΟ ΝΕΤΛΕΤΙ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ


 ΖΟΕΛ ΛΟΠΙΝΟ

για το "ΤΟ ΝΕΤΛΕΤΙ"

από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

 







Καλημέρα αγαπητοί, αναγνώστρια και αναγνώστη! Επίτρεψέ μου να σου μιλώ στον ενικό. Για σένα άλλωστε γράφω και πασχίζω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Μην σου πω και ψέμματα, το κάνω και για μένα, γιατί δεν μπορώ να φανταστώ ούτε μία μέρα της ζωής μου χωρίς να μπαίνω στον εσωτερικό μου κόσμο που βρίθει από ήρωες —άλλοι που γεννιούνται και άλλοι που τελικά δεν θα αναπτυχτούν γιατί έτσι το θέλησε η μοίρα τους…

Καλωσόρισες λοιπόν στην μυστική μου σπηλιά, στον κόσμο των φαντασμάτων μου. Γεννήθηκα για να δικαιώσω μέσω της γραφής τα άτομα που υπέφεραν, πάλεψαν και ξεχώρισαν με τη δύναμη της ψυχής τους. Αυτό ξεκίνησε γράφοντας για τους Έλληνες παππούδες μου, κυρίως την σφακιανή γιαγιά μου στην “Αγριλιά”, και σιγά σιγά απλώθηκε στους γύρω μου ανθρώπους. Εδώ και 10 χρόνια ζω στα Χανιά που με εμπνέουν ακατάπαυστα. “Το Νετλέτι” λοιπόν στηρίζεται σε μια αληθινή ιστορία ενός δικού μας χωριού, το Μανολιόπουλο, που συνέβη στην τουρκοκρατούμενη πολυβασανισμένη Κρήτη. Ως εκ τούτου, το θέμα από μόνο του με οδήγησε στο ιστορικό μυθιστόρημα. Όταν μου διηγήθηκαν την ιστορία αυτή, συγκλονίστηκα. Μου πήρε ωστόσο οχτώ χρόνια εγκυμοσύνης για να την συγγράψω, γιατί έψαχνα μέσα μου ένα τρόπο να εξαγνίσω την τόση μεγάλη τραγωδία  και να βάλω φως μέσα της. Η ιστορική μελέτη επίσης διήρκησε δυο ολόκληρα χρόνια όπου ανακάλυψα την πιο μαύρη περίοδο της Κρήτης, αλλά και την παλικαριά αυτού του λαού.

Στο “Νετλέτι” κυριαρχεί ο ρόλος των γυναικών. Υπάρχει η πανέμορφη και πολύ θαρραλέα Κρυσταλλένια που εξαιτίας της θα καεί ένα ολόκληρο χωριό, άλλες δυο τραγικές φιγούρες είναι η Ρηνιώ και το Κατερινιώ. Και από την άλλη πλευρά, τα άγρια θεριά, οι Τουρκοκρητικοί, αλλά και οι σπουδαίοι επαναστάτες με την τεράστια ψυχή. Παράλληλα, στην σημερινή εποχή, έχουμε την Ειρήνη η οποία καλείται να λύσει ένα μυστικό που αποδεκατίζει χρόνια τις γυναίκες της οικογένιάς της. Ξέχασα να σου πω ότι το βιβλίο έχει δυο όψεις, την καθαρά ιστορική και την ψυχογενεαλογική. Η Ειρήνη ανήκει στο δεύτερο μέρος. Μετά από το θάνατο της μητέρας της, μπαίνει στη διαδικασία να καθαρίσει τις μνήμες των προγόνων της.

Τα συναισθήματα μου κατά την γραφή πολύ έντονα, στην κόψη του μαχαιριού! Η γραφή του βιβλίου αυτού σίγουρα ελευθέρωσε μνήμες και δικών μου προγόνων, γιατί κακά τα ψέμματα ολόκληρη η Κρήτη, μην πω και ολόκληρη η Ελλάδα, έζησε παρόμοια συμβάντα. Με συγκλόνισε η μοίρα των γυναικών της τότε εποχής, η απέραντη δύναμή τους, ο ηρωισμός τους.  Πραγματικά τις θαύμασα! Ο θυμός με τάραξε αρκετές φορές λόγω της αγριότητας που φωλιάζει στα σπλάχνα των ανθρώπων. Αλλά τον ισορρόπησα με την γλύκα της ζωής και του έρωτα.

Να πω ότι “Το Νετλέτι” κυκλοφόρησε για ένα πολύ μικρό διάστημα ως “Επτασφράγιστα Μυστικά”, αλλά δυστυχώς δεν προωθήθηκε καθόλου από τον τότε εκδότη μου. Κι επειδή είναι ένα πολύ δυνατό και συγκλονιστικό βιβλίο, οι εκδόσεις Μίνωας θέλησαν να του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία και πολύ τους ευχαριστώ γι’ αυτό!

Θα μοιραστώ μαζί σου τώρα ένα μικρό απόσπασμα του Νετλέτι.

“Οι δυο γυναίκες είχαν πετρώσει στο πεζοδρόμιο. Ένας νεαρός πέρασε δίπλα τους και ούρλιαξε χωρίς να σταματήσει: “Τρομοκρατικό χτύπημα! Φύγετε γρήγορα!”

Άρχισαν να τρέχουν κρατώντας σφιχτά η μία το χέρι της άλλης. Ξαφνικά, τους είδαν μπροστά τους. Ξεμπούκαραν από ένα στενό. Ένα φράγμα ατόμων που ξεχείλιζε μίσος κι οργή. Άσχημη που ’ναι η μυρωδιά του μίσους και της κτηνωδίας…

“Ο Αλλάχ είναι μεγάλος!” Φώναξαν και σκότωναν όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Κραυγές, στριγκλιές.

Η Ειρήνη θα θυμόταν για πάντα το πανικόβλητο βλέμμα της μητέρας της που διασταυρώθηκε με το δικό της. Η Λίλη θωράκισε αστραπιαία την κόρη της με το σώμα της, το έβαλε σαν ασπίδα μπροστά της. Λειτούργησε το μητρικό ένστικτο. Λειτούργησε και η προειδοποίηση της μητέρας της. Η μαχαιριά την βρήκε κατευθείαν στην καρδιά. Η Ειρήνη τρέκλισε κάτω από το ξαφνικό βάρος της και ούρλιαξε: “ Μανούλα μου! Βοήθεια!”

Το κυρίαρχο μήνυμα του Νετλέτι είναι αυτό που μας έμαθε η ψυχογενεαλογία: ότι κουβαλάμε ερήμην μας μέσα μας βαριές μνήμες των προγόνων μας, 7 γενιών μάλιστα, ειδικά τα γεγονότα που δεν εκφράστηκαν: φόνοι, βιασμοί, φτώχεια, πόλεμοι κ.λ.π. Αυτές οι μνήμες μας στοιχειώνουν, μας βασανίζουν και είναι αιτίες πολλών προβλημάτων που επαναλαμβάνονται σε κάθε οικογένεια. Πρέπει και οφείλουμε να τις καθαρίσουμε για να ζήσουμε καλύτερα και πιο ελεύθερα.

Γιατί να το προτείνω; Γιατί θα ανακαλύψεις μέσα του πτυχές της Ιστορίας οι οποίες δεν είναι γνωστές, θα αντικρίσεις το μεγαλείο του ανθρώπου και ίσως σε βοηθήσει να αποτινάξεις μια θλίψη που δεν σου ανήκει και σενάρια που επαναλαμβάνονται από γενιά σε γενιά.

Εύχομαι να το απολαύσεις!

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα  ΕΔΩ


1810 Η Κρήτη περνά την πιο μαύρη περίοδο της ιστορίας της. Οι Τουρκοκρητικοί εξουσιάζουν το νησί, ενώ η Πύλη αδυνατεί πλέον να τους χαλιναγωγήσει. Κλέβουν και σκοτώνουν τους συνανθρώπους τους, βιάζουν ανενόχλητοι επιβάλλοντας τον δικό τους νόμο. Οι xριστιανοί υποφέρουν, ενώ οι εξεγέρσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Μονάχα η ελπίδα της λευτεριάς κρατά τον λαό όρθιο.

Η δεκαεξάχρονη Κρυσταλλένια, κυνηγημένη από τον Tουρκοκρητικό Ιμπραήμ Πατρικάκη τον οποίο αρνήθηκε να παντρευτεί, φεύγει κρυφά από το χωριό της σε μια προσπάθεια να σωθεί η ίδια αλλά και η οικογένειά της. Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον;

2021 Η Ελληνοβελγίδα Ειρήνη, κουβαλώντας μέσα της την πολύτιμη γνώση της Ψυχογενεαλογίας, έρχεται στην Κρήτη για να βρει την αιτία μιας κατάρας που βαραίνει την οικογένειά της εδώ και πολλές γενιές. Ωστόσο, ένας τοίχος σιωπής ορθώνεται μπροστά της. Μπορούν να σπάσουν τα γρανάζια της μοίρας;

Η Ζοέλ Λοπινό αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Κρήτης, όπως τις διηγήθηκαν στη συγγραφέα οι κάτοικοι του Μανιολόπουλου, πριν λησμονηθεί στο πέρασμα του χρόνου η πραγματική ιστορία του τόπου τους.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ζοέλ Λοπινό γεννήθηκε στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας. Έχει ελληνικές ρίζες από την πλευρά της μητέρας της και η Kρητική γιαγιά της καλλιέργησε τη μεγάλη αγάπη της για την Ελλάδα.

Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ και, ερχόμενη στα είκοσί της στην Ελλάδα, συνέχισε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη συνέχεια εργάστηκε για είκοσι χρόνια ως εκπαιδευτικός στο δικό της φροντιστήριο ξένων γλωσσών. Από το 1996, μετά την τεράστια επιτυχία του πρώτου της μυθιστορήματος Η αγριλιά που διηγείται τη συγκλονιστική ιστορία των Ελλήνων παππούδων της, αφιερώθηκε αποκλειστικά στη συγγραφή μυθιστορημάτων που ήταν το όνειρό της από παιδί.

Έχει γράψει, επίσης, παραμύθια και σενάρια για μικρές θεατρικές παραστάσεις με μαριονέτες.
Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και μαχητική στα θέματα του ρατσισμού, της ισότητας των δύο φύλων και της κακοποίησης παιδιών και γυναικών.

Έχει τέσσερα παιδιά και ζει πλέον στα Χανιά περικυκλωμένη από τα ζώα της, βαδίζοντας προς την ψυχική γαλήνη.

Από τις εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία της: Η aγριλιά, Μια στάλα δηλητήριο, μια στάλα μέλι, Πιάσε τ’ άστρα της ζωής, Το χάδι του ανέμου, Τι ήθελα και παντρεύτηκα!, Η γέφυρα της αγάπης, Το μεγάλο όνειρο, Χάρτινος έρωτας.

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα βιβλία της: Αυτό το σπίτι είσαι εσύ (2012), Η aγριλιά (2012), Η Ελένη και το τέρας (2014), Μυστικό άρωμα (2015), Το διαμαντένιο σώμα (2016), Πιάσε τ’ άστρα της ζωής (2017), Χάρτινος έρωτας (2018), Η χρυσαλλίδα (2020).

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου