Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

ΣΟΦΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ "Ο ΙΚΑΝΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


 ΣΟΦΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ

για το "Ο ΙΚΑΝΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ"

από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.








Τον ΙΚΑΝΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ τον εμπνεύστηκα από ένα βιβλίο που μου δώρισε ο μεγάλος μου γιος κάποια Πρωτοχρονιά. Όπως είπε, μου το έφερε, για να με ωθήσει να γράψω κάτι διαφορετικό. Δε θα σας αποκαλύψω ποιο ήταν αυτό το βιβλίο, γιατί θα είναι σαν να προδίδω τα μυστικά του νέου μου βιβλίου.

Ο κεντρικός μου ήρωας είναι ο νεαρός Ελληνοαμερικανός Ίων Γουίλσον, ο οποίος καταφθάνει σε μια παραθαλάσσια επαρχιακή πόλη τον Νοέμβριο του ’70, όταν η Χούντα βρίσκεται στο απόγειό της, κι ανακαλύπτει σύντομα βαθιά κρυμμένα μυστικά και αμαρτίες του παρελθόντος. Όταν αρχίζει να θεραπεύει τον κόσμο δίχως αμοιβή, οι ιδιώτες γιατροί της πόλης τον αντιπαθούν και κάνουν το παν για να τον διώξουν.

Οι υπόλοιποι ήρωες είναι η Ερμιόνη, μια γυναίκα κοντά σαράντα πέντε χρόνων, η Ανθή στην ίδια ηλικία, η νεαρή Φανή, μαθήτρια ακόμη στο Γυμνάσιο, ο Δήμαρχος της πόλης Άρης Γαλανόπουλος, η Δώρα, η γυναίκα του, που ο άντρας της του νοικιάζει το πατρικό της,  η Κρυσταλλία, η κόρη του, που αναλαμβάνει να τη θεραπεύσει, ο δικηγόρος Πάτροκλος Στεργίου, η Νένα, η κόρη του διοικητή της χωροφυλακής Μενέλαου Βαλσάμη, η οποία τον ερωτεύεται μόλις τον αντικρίζει, η θεία της Ισμήνη, μια χήρα που κουβαλάει μέσα της πολλά, που ο θεραπευτής αναλαμβάνει να θεραπεύσει, δίχως να γνωρίζει σε ποια μονοπάτια θα τον οδηγήσει αυτό, κι η Έλσα, μια παντρεμένη που τον επισκέπτεται αναπάντεχα κάποιο βράδυ.

Προτείνω να το διαβάσετε, γιατί είναι διαφορετικό απ’ τα άλλα μου βιβλία και γιατί θεωρώ ότι εμπεριέχει μυστήριο και μεγάλη αγωνία. Το ιστορικό πλαίσιο είναι η δικτατορία και κάποιες αναφορές στην Κατοχή.

Τα συναισθήματά μου κατά την έκδοση του βιβλίου ήταν όπως κάθε φορά ενθουσιασμός. Σκεφτόμουν ότι τώρα που κυκλοφόρησε οι αναγνώστες μου θα το πιάσουν στα χέρια τους, θα το ξεφυλλίσουν, θα το μυρίσουν- όπως κάνει κι ο μεγάλος μου γιος- και θα αρχίσουν να το διαβάζουν.

Και τώρα ένα μικρό απόσπασμα του βιβλίου:

Στην ώρα του κατέφθασε ο Ίων για θεραπεία, η Κρυσταλλία με το ζόρι ανταπέδωσε τον χαιρετισμό του. Ξάπλωσε στο ειδικό κρεβάτι με την τρύπα στη μέση αμίλητη. Έδειχνε ταραγμένη, σκέφτηκε ο άντρας.

Όταν πια η σιωπή μάκρυνε πολύ, τη ρώτησε: «Πώς κι είσαι σήμερα τόσο σιωπηλή;»

«Καυγάδισα με τη Δώρα», του ομολόγησε με φωνή πνιχτή. «Πιθανότατα είναι γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο την εκδικούμαι για όσα έκανε στη μητέρα μου».

«Ένας γέρος κινέζος που γνώριζα έλεγε πως η εκδίκηση είναι ο πιο κακός σύμβουλος», της είπε κι εκείνη αναστέναξε.

«Και είχε δίκιο. Η εκδίκηση είναι όντως κακός σύμβουλος. Μα δεν μπορώ να αποφύγω να την κεντρίζω, παρόλο που αυτό όχι μόνο δε με ανακουφίζει ψυχικά, αλλά με κάνει να αισθάνομαι χάλια μετά».

«Θα σου δώσω την απάντηση που έδινε ο ίδιος άνθρωπος και σε μένα, αν έλεγα ότι δεν μπορώ να κάνω το τάδε ή το δείνα: οι άνθρωποι συνηθίζουν να λένε “δεν μπορώ”, ενώ θα έπρεπε να λένε “δε θέλω”».

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη αυτή, ΑΦΟΥ!!!


Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ

Ο Ελληνοαμερικανός θεραπευτής Ίων Γουίλσον φτάνει σε μια επαρχιακή πόλη στις αρχές Νοεμβρίου του 1970, όταν το δικτατορικό καθεστώς έχει ρίξει τη βαριά σκιά του στη χώρα. Επειδή είναι ωραίος «σαν σταρ του σινεμά», όπως διατείνεται η Δώρα Γαλανοπούλου, η κυρία δημάρχου, οι γυναίκες και οι κοπέλες τον τριγυρίζουν εξαρχής όπως οι μέλισσες το μέλι. Όταν αρχίζει να θεραπεύει ασθενείς δίχως αμοιβή, οι ιδιωτεύοντες γιατροί της πόλης τον εχθρεύονται και θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να τον διώξουν. Η όμορφη Νένα, η κόρη του διοικητή της χωροφυλακής, τον ερωτεύεται, αλλά ο Ίων δε θέλει μπλεξίματα με τον πατέρα της και την αποφεύγει. Η Νένα πεισμώνει και, προκειμένου να τον βλέπει συχνότερα, του ζητά να θεραπεύσει τη θεία της, Ισμήνη, κι εκείνος δέχεται. Ανάμεσα σε άλλους που αναλαμβάνει να θεραπεύσει είναι κι η Κρυσταλλία, η κόρη του δημάρχου, όπως κι η νεαρή Φανή.
Καθώς έχει τον τρόπο του να εκμαιεύει μυστικά από τους ασθενείς του, αυτοί του εξομολογούνται όσα βαραίνουν την ψυχή τους και του αποκαλύπτουν κρυμμένες αλήθειες και δράματα, που άπτονται των πιο σκληρών περιόδων της ελληνικής ιστορίας.
Ο Ελληνοαμερικανός θεραπευτής αποκαλύπτει βαθιά κρυμμένα μυστικά και αμαρτίες του παρελθόντος.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η ΣΟΦΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ κατάγεται από την Αλμωπία, μια μικρή επαρχία του Νομού Πέλλας. Σπούδασε νηπιαγωγός στη Θεσσαλονίκη κι εγκαταστάθηκε κατόπιν στην περιοχή καταγωγής της, όπου διαμένει μέχρι σήμερα με την οικογένειά της. Λατρεύει τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία, και πιστεύει πως η αγάπη της για την τελευταία την οδήγησε τελικά στη συγγραφή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου