Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ-ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ,ΜΕ αρέσει η γραφή της κ.Θεοδώρου ΑΦΟΥ,την ακολουθώ-διαβάζω
μετά το εξαιρετικό Αποικία της λήθης της ΑΦΟΥ και έχοντας διαβάσει-αγαπήσει τις Άλικες σιωπές , αγωνιούσα να δω τι απέγιναν οι δίδυμες Ρόζα και Μαργαρίτα που τόσο βίαια χωρίστηκαν!!
Ρόζα και Μαργαρίτα οι πρωταγωνίστριες του βιβλίου,δίδυμες αδερφές που χωρίστηκαν στον καιρό του εμφυλίου πολέμου!!Καρπός μίας μεγάλης αγάπης, θα βρεθούν η Ρόζα στην παιδόπολη της Αγίας Ειρήνης της Θεσσαλονίκης(μία από τις πολλές που ιδρύθηκαν από τη Βασίλισσα Φρειδερίκη ανά την Ελλάδα)και μετά στην Αστόρια της Νέας Υόρκης όπου θα υιοθετηθεί από ένα ζευγάρι Ελλήνων,η δε Μαργαρίτα στην Παιδόπολη της Σιναίας της Ρουμανίας και μετά στο Βουκουρέστι όπου θα υιοθετηθεί από μία δασκάλα μπαλέτου που ποτέ δεν είχε σκεφθεί να αναλάβει την ευθύνη ενός ξένου παιδιού.Θα υιοθετηθούν και οι δύο με όχι και τόσο νόμιμο τρόπο(όπως και πολλά άλλα παιδιά!!!).

Δύο  ζωές που αρχίζουμε να παρακολουθούμε στα 1948 όταν τα κορίτσια θα βρεθούν στις παιδόπολεις, μέχρι το 1991 που θα συναντηθούν και θα ενωθούν!!!Η συγγραφέας με έξυπνο τρόπο μας αφηγείται παράλληλα τις ζωές τους,μας ταξιδεύει σε Ελλάδα,Ρουμανία και Αμερική,παντρεύει με μαεστρία το ιστορικό με το μυθιστορηματικό στοιχείο,βάζοντας εύστοχες πινελιές μεταφυσικού και μας χαρίζει ένα ιστορικό μυθιστόρημα που παρά το πλήθος των ιστορικό-κοινωνικών στοιχείων της εποχής που καλύπτει χρονικά, δεν κουράζει καθόλου.Ταυτόχρονα σκιαγραφεί με μοναδικό τρόπο τις δύο ηρωίδες της  καθώς και τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές του βιβλίου της,προκαλεί ποικίλα συναισθήματα στον αναγνώστη,και τον βάζει στη διαδικασία να κρίνει τη ζωή τους,τις αποφάσεις,τις πράξεις,τα συναισθήματα τους.
Θα μπορούσα να γράψω πολλά για το πως εγώ έκρινα όσα διάβασα αλλά με το φόβο μήπως προδώσω την πλοκή δεν θα το κάνω, αλλά  θα σας προτρέψω να  διαβάσετε το βιβλίο μια και θεωρώ πως αξίζει να "γνωρίσετε" τη Ρόζα,την Μαργαρίτα και τους υπόλοιπους ήρωες.Ίσως τα όνειρα τους (η Μαργαρίτα να γίνει μπαλαρίνα και η Ρόζα ηθοποιός)σας θυμίσουν δικά σας όνειρα,ίσως θυμώσετε όπως και εγώ με λάθος επιλογές ή αποφάσεις τους (και ποιος δεν παίρνει λάθος αποφάσεις;;;),ίσως χαρείτε όταν δείτε ότι έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν λάθη ή να λυπηθείτε αν δεν το κάνουν,ίσως θαυμάσετε κι εσείς τις προσπάθειες του Δημήτρη να βρει τα κορίτσια του (που δεν σταματούσαν ,ακόμα κι όταν οι απαντήσεις δεν ήταν ενθαρρυντικές),ίσως "ζηλέψετε"-θαυμάσετε την σχέση της Ρόζας με τον αδερφικό της φίλο Κωστή  και την πράξη της Μορίν,ίσως σας φοβίσουν κι εσάς τα στριγκόι(ίσως πάλι όχι,μπορεί να φόβισαν μόνο εμένα μια και δεν  τα πάω καλά με τα ...μεταφυσικά😀,το παραδέχομαι),ίσως κατανοήσετε τις πράξεις του Τομ  είτε τον συμπαθήσετε,είτε όχι,ίσως.......μάλλον πρέπει να σταματήσω γιατί κάνω αυτό που φοβάμαι:λέω περισσότερα απ'ότι θα έπρεπε!!Μία τελευταία φράση:αγάπησα το Οι κόρες της βασίλισσας,νομίζω θα το αγαπήσετε κι εσείς διαβάζοντας το,αξίζει ΑΦΟΥ!!!

Λίγα λόγια για το βιβλίο


Ρόζα και Μαργαρίτα: δύο αδερφές, δίδυμες, σε «δίσεκτα» χρόνια. Η άρρηκτη δυάδα, που δεν έπρεπε να σπάσει ποτέ, γίνεται άθελά τους χίλια κομμάτια, πριν ακόμα προλάβουν τα κορίτσια να συνειδητοποιήσουν την ύπαρξή τους, αφού οι μνήμες τους δεν καταγράφονται στο μυαλό παρά μόνο στην ψυχή. Δυο κόρες, απόρροια ενός μεγάλου έρωτα που άνθισε δίπλα στη θάλασσα, μάτωσε στο βουνό, δοκιμάστηκε στον χρόνο και ρίζωσε εντέλει στην άλλη άκρη της Γης. Δύο ψυχές που, παρά τις αντιξοότητες, κατορθώνουν όχι απλώς να επιβιώσουν, αλλά να ανθίσουν και να εξελιχθούν, να αγαπήσουν και να ερωτευθούν, να πονέσουν και να προδοθούν, να ελπίσουν και να ονειρευτούν. Βίοι παράλληλοι και τόσο διαφορετικοί συγχρόνως, οι δύο όψεις στην ουσία του ίδιου νομίσματος, καθώς ό,τι σημαδεύει τη ζωή της μίας σωματοποιείται με κάποιον ανεξήγητο, μεταφυσικό τρόπο, σχεδόν ταυτόχρονα, από την άλλη. Στον πυρήνα της ύπαρξής τους εκείνη: η μάνα, η βασίλισσα, η Ελλάδα. Στα μύχια της ψυχής τους εκείνος: ο έρωτας, ο πόθος, ο θάνατος. Στο φόντο της ζωής τους τρεις χώρες: η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Αμερική, και όλα εκείνα που τις σημαδεύουν στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα.


Μια ιστορία για τη δύναμη των δεσμών αίματος, τη δίψα για επιβίωση, τη διαχρονικότητα του έρωτα, την ανάγκη για «πατρίδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου