Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

ΕΝΑ ΦΙΛΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΦΙΤΖΕΡΑΛΝΤ-NATASHA LESTER-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

Η Έβελιν Λόκχαρτ ζει στο Κονκόρντ της Μασαχουσέτης του 1922 με την ανταγωνιστική αδερφή της Βα'ι'όλα και τους συντηρητικούς γονείς της,οι οποίοι σύμφωνα με τα στερεότυπα της εποχής ονειρεύονται-περιμένουν να παντρευτεί τον παιδικό της φίλο Τσαρλς και να γίνει μια ευτυχισμένη σύζυγος,μητέρα και νοικοκυρά.Δεν ονειρεύεται όμως το ίδιο και η Έβελιν ή Έβι όπως την αποκαλούν οι αγαπημένοι της,αλλά θέλει να σπουδάσει ιατρική στο πανεπιστήμιο Κολούμπια,επιλογή απαγορευτική για τις γυναίκες της εποχής εκείνης.Θα γίνει άθελα της μάρτυρας ενός τοκετού στον οποίο θα κινδυνέψουν μητέρα και παιδί,γεγονός που θα ενισχύσει την απόφαση της να κάνει τα αδύνατα-δυνατά ώστε να σπουδάσει μαιευτική!Με τη βοήθεια της κ.Ουίτμαν μητέρας του Τσαρλς θα παρακολουθήσει θερινά μαθήματα και θα επιτύχει στις εξετάσεις την εισαγωγή της στην ιατρική σχολή.Χωρίς όμως την οικονομική στήριξη της οικογένειας της, που διαφωνεί με την απόφαση της αυτή, θα αναγκαστεί να βρει δουλειά,αναγκαστικά βραδινή ώστε να παρακολουθεί τα μαθήματα της το πρωί.Έτσι τα επόμενα χρόνια θα σπουδάζει και θα κάνει την πρακτική της το πρωί, και θα χορεύει κανκαν στο περίφημο καμπαρέ Ζιγκφελντ Φόλις τα βράδια.Τι θα γίνει όταν θα ερωτευτεί τον τραπεζίτη Τόμας Ουίτμαν??Θα έχει μέλλον αυτή η σχέση όταν οι επιλογές της δεν συμβαδίζουν με τα δεδομένα της εποχής και μπορεί να βλάψουν τον αγαπημένο της;Ένα μαγικό ταξίδι με οδηγό μια γυναίκα που πάει κόντρα στα ήθη και κατεστημένα της εποχής και που προσωπικά αγάπησα και θαύμασα απεριόριστα.

Δράμα-χιούμορ,αγάπη-μίσος,συμπόνοια,φιλία,ανταγωνισμός,ρομαντισμός,τραγωδίες,πόνος εναλλάσονται σελίδα-σελίδα και δημιουργούν έντονα συναισθήματα.Ταυτόχρονα εκπληκτική είναι και η εναλλαγή εικόνων από τα αριστοκρατικά σπίτια της Μασαχουσέτης,της Νέας Υόρκης,στα χαμόσπιτα της Ν.Υόρκης,στο καμπαρέ Ζιγκφελντ Φόλις,το ξενοδοχείο Πλάζα,στην ανδροκρατούμενη ιατρική σχολή του Κολούμπια,ένα ορφανοτροφείο και τόσα άλλα...

"Συνέχισε να περπατάει,χωρίς προορισμό,μόνο για να φύγει μακριά απ'τον Τόμας.Περνώντας το ένα τετράγωνο της πόλης μετά το άλλο,έφτασε στην Πεντηκοστή Οδό,απέναντι από την καλαίσθητη λευκή πρόσοψη του ξενοδοχείου Πλάζα.Είδε μια σειρά από εύθυμους ανθρώπους να κατεβαίνουν τα σκαλιά...Πως μπορούσαν να είναι τόσο ευτυχισμένοι;Πως μπορούσαν να αναπνέουν;Η Έβι είχε πάψει να αναπνεύει.....
Γιατί η Νέα Υόρκη δεν ήταν αληθινή.Εκτός κι αν είχες γεννηθεί στη σωστή διεύθυνση και μπορούσες να γλιτώσεις από τους μπελάδες με τα χρήματα σου,η Νέα Υόρκη ακροβατούσε σε ονειροφαντασίες,μια πόλη γεμάτη ουρανοξύστες χτισμένους από παραμύθια.Παραμύθια που μαγνήτιζαν ανθρώπους σαν και την ίδια στα φώτα και στη μουσική τζαζ και στην υπόσχεση πως,όταν θα είσαι πια εκεί,θα έχεις την ελευθερία να μην είσαι κανενός η κόρη,κανενός η μέλλουσα σύζυγος,κανενός το λάθος.Αλλά αυτός ήταν ο μέγας και τρανός μύθος της Νέας Υόρκης.Και η Έβι ήταν το μεγαλύτερο κορόιδο του κόσμου που τον είχε πιστέψει."(σελ.291).

Προσωπικά το αγάπησα και θα πρότεινα να αφήσετε και εσείς την Έβελιν ή Έβι να σας ταξιδέψει στην Νέα Υόρκη των αντιθέσεων της δεκαετίας 1920-1930!!!

Λίγα λόγια για το βιβλίο

1922. Στη Νέα Υόρκη του Υπέροχου Γκάτσμπι, του τζιν, της τζαζ και της ευημερίας, οι νεαρές γυναίκες έκοβαν κοντά τα μαλλιά τους, βάφονταν έντονα, έπιναν, κάπνιζαν και είχαν δικαίωμα ψήφου.

Η Έβελιν Λόκχαρτ είχε αποφασίσει να γίνει γιατρός, ενάντια στους συντηρητικούς γονείς της, την ανταγωνιστική αδελφή της Βιόλα και τον καλύτερο φίλο της Τσάρλι που μια μέρα θα παντρευόταν? ενάντια σε όλα τα στερεότυπα της εποχής.
Ήταν μία από τις ελάχιστες φοιτήτριες στην ιατρική σχολή του Κολούμπια. Ωστόσο, χρειαζόταν χρήματα και ήξερε ότι θα πλήρωνε το όνειρό της με το τίμημα της αξιοπρέπειας, αν κατάφερνε να περάσει την οντισιόν στο περίφημο καμπαρέ Ζίγκφελντ Φόλις.
Κι αν γινόταν μια χορεύτρια του κανκάν, αν ζούσε μέσα στα μυθιστορήματα του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ –όπου οι ηρωίδες του έσπαγαν όλους τους κανόνες–, τι θα σήμαινε αυτό για τη σχέση της με τον τραπεζίτη Τόμας Ουίτμαν;
Θα μπορούσε αυτός ο άντρας να ερωτευτεί μια γυναίκα με σκανδαλώδη ζωή;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου