Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Η κ.ΒΑΛΙΑ ΜΠΑΜΠΕΤΣΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ "ΑΝ ΑΚΟΥΣ ΑΠΟΨΕ ΚΡΑΤΑ ΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ" ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 5/5/2018 ΣΤΗ 15η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΦΟΥ!!!!

To Σάββατο 5 Μαΐου 2018, 18.00-21.00 Περίπτερο εκδόσεων Ωκεανός, αριθμ. 10, κτίριο 13
Η συγγραφέας Βάλια Μπαμπέτσα θα υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου της «Αν ακούς απόψε κράτα με από το χέρι».

Η Λίνα και η Αρετή Ιωάννου, κόρες ενός πάμπλουτου εργοστασιάρχη της Θεσσαλονίκης, ζούσαν μια ευτυχισμένη ζωή, ώσπου βρέθηκαν μπλεγμένες στο σκοτεινό παρελθόν της οικογένειας, το οποίο, χωρίς να το γνωρίζουν, καθόρισε τις ζωές τους.
    Η Λίνα, επιλέγοντας να ζει μέσα στην άγνοια, μπλέχτηκε σ’ ένα γαϊτανάκι έρωτα και αγάπης ανάμεσα σε δυο άνδρες από το οποίο βγήκε λαβωμένη. Ο Δημήτρης, ο πρώτος της έρωτας, προδόθηκε και έφυγε μακριά της και ο ʼρης, ο μυστηριώδης εραστής, ήρθε για να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της οικογένειας και να φέρει στην επιφάνεια μία συνταρακτική αλήθεια!
    Η Αρετή, ένα μοναχικό πλάσμα, ένα αερικό που γεννήθηκε για να γίνει μεγάλη συγγραφέας, κατάφερε να λάμψει. Χωμένη μέσα σε προσωπικούς εφιάλτες, παλεύοντας με την υπερευαισθησία της, είχε μόνη συντροφιά τους ήρωες και τη σιωπή της. Μέχρι που ήρθε ένα τρομερό γεγονός και σημάδεψε τη ζωή των δύο αδελφών. Η απώλεια...
    Τότε μπήκε στη ζωή της Αρετής ένας άνδρας που τη λάτρεψε. Έγινε ζητιάνος της αγάπης της, μα ο μεγαλύτερος αντίπαλός του ήταν η μοναχικότητά της...
    Θα τον άκουγε όταν θα της ούρλιαζε να του κρατήσει το χέρι ή θα τον άφηνε στο κενό, τη στιγμή που όλα θα στροβιλίζονταν;

Μέχρι τότε ας γνωρίσουμε την συγγραφέα κ.Βάλια Μπαμπέτσα μέσω του βιογραφικού της και μερικών ερωτήσεων μου που με προθυμία δέχθηκε να απαντήσει και την ευχαριστώ πολύ!!!!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Βάλια Μπαμπέτσα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη  Βέροια. Σπούδασε Φιλοσοφική με ειδίκευση στο Τμήμα Νεοελληνικής και Μεσαιωνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Δημο-σιογραφία στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Το 2011 δύο ποιήματά της, το Είσαι Εσύ και η Ευτυχία διακρίθηκαν από την Ένωση Συγγραφέων-Λογοτεχνών Ευρώπης  και εκδόθηκαν σε Ανθολογία της Ένωσης. Το 2013 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο Είναι η Αγάπη... από τις εκδόσεις Πένα και το 2016 εκδόθηκε η δεύτερη συλλογή ποιημάτων με τίτλο Μονοπάτια Λήθης από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή (iWrite). Το 2014 το ποίημά της με τίτλο Είναι η Αγάπη...μελοποιήθηκε, χορογραφήθηκε και συμμετείχε στα φεστιβάλ Τερψιχόρη και Lets Dance στη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί μέλος της Ένωσης Συγγραφέων και Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος. 


ΕΡΩΤΗΣΗ:1)Σε ποια ηλικία ήταν η πρώτη επαφή σας με το βιβλίο. Θυμάστε το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;
Οι βρεφικές επαφές μου με το βιβλίο ήταν στην πρώτη γυμνασίου. Μ’ εμένα συνέβη το εξής οξύμωρο .Πρώτα ξεκίνησα να γράφω στα δεκατρία μου χρόνια και έπειτα ξεκίνησα να διαβάζω εντατικά λογοτεχνία παρόλο που ήμουν μια άριστη μαθήτρια στα φιλολογικά μαθήματα. Το πρώτο βιβλίο που διάβασα ήταν το << Ψέμα>> της Ζωρζ Σαρη στο δημοτικό αλλά ένα βιβλίο που θυμάμαι έντονα ως πρώτο ανάγνωσμα μυθιστορήματος ενηλίκων είναι το << Χαμένο χθες>> της Αναστασίας Καλλιοντζή.


ΕΡΩΤΗΣΗ:2)Έχετε συγκεκριμένη προτίμηση στα λογοτεχνικά σας αναγνώσματα;
Αγαπώ πολύ την κλασική λογοτεχνία στην οποία με μύησε σε μεγάλο βαθμό η επιστήμη ( Φιλολογία) που σπούδασα.  Παρόλα αυτά μου αρέσει πολύ και η σύγχρονη λογοτεχνία με μια μεγαλύτερη προτίμηση στα ιστορικά και κοινωνικά μυθιστορήματα. 


ΕΡΩΤΗΣΗ:3)Θα μπορούσατε να μου πείτε μερικούς από τους αγαπημένους σας συγγραφείς ή σας ...βάζω δύσκολα;
   Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω μερικούς από αυτούς. Θα αναφέρω όμως τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Μ. Καραγάτση, τον Ο. Ελύτη και τον Τάσο Λειβαδίτη όσον αφορά την ποίηση. Από τους σύγχρονους συγγραφείς αγαπώ πολύ την κα. Ελένη Κεκροπούλου. Έχει φοβερή γραφή . Επίσης μου αρέσει πολύ ο Γιώργος Λεονάρδος και η Αλκυόνη Παπαδάκη. 


ΕΡΩΤΗΣΗ:4)Τι αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσετε να γράφετε;
Η βαθιά ανάγκη της ψυχής. Δεν ξεκίνησα να γράφω επειδή είχα μεγάλη φαντασία ή καλή πένα. Ασχολήθηκα με το γράψιμο γιατί το είχε ειλικρινά ανάγκη μέσα μου.


ΕΡΩΤΗΣΗ:5)Πως ξεκίνησε η συγγραφή του βιβλίου σας "Αν ακούς απόψε κράτα με από το χέρι" και γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο και αυτό το εξώφυλλο;
    Η συγγραφή του "Αν ακούς απόψε κράτα με από το χέρι" ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2013 και τελείωσε τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Αυτό το βιβλίο κουβαλάει το συγκλονιστικότερο βίωμα της ζωής μου, το οποίο με κίνησε να γράψω . Ο φόβος της απώλειας που πλησίαζε με ώθησε να την αντιμετωπίσω πριν αυτή συμβεί και να ρίξω μια κλεφτή ματιά στο μέλλον. Ήταν αφόρητα επίπονο και ταυτόχρονα ανακουφιστικό. Αυτό το βιβλίο δεν υπήρχε ως ιδέα αλλά ως ανάγκη της ψυχής που έπρεπε να βρει δίοδο στις λέξεις. Τον τίτλο τον εμπνεύστηκα πριν ξεκινήσω να το γράφω. Ήταν απλά μερικές λέξεις που ψιθύρισε η ψυχή. Το εξώφυλλο έγινε σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο του Ωκεανού, ο οποίος άκουσε με σεβαστό την επιθυμία μου και προσπάθησε να την αποτυπώσει σ’ ένα υπέροχο εξώφυλλο που με ενθουσίασε. Αν προσέξετε το εξώφυλλο απεικονίζει ένα αερικό που ακροπατεί ανάμεσα στα επίγεια και τα ουράνια. 



ΕΡΩΤΗΣΗ:6)Μια και είναι το πρώτο σας μυθιστόρημα και δεν γνωρίζουμε τη γραφή σας τι πιστεύεται ότι προκαλεί τον αναγνώστη να σας διαβάσει,να σας γνωρίσει? Το εξώφυλλο ?Το οπισθόφυλλο? Πείτε μου δυο λόγια για την ιστορία.....
   Σίγουρα ένα δυνατό εξώφυλλο και μια ενδιαφέρουσα περίληψη στο οπισθόφυλλο κινούν τον αναγνώστη να ταξιδέψει μ’ ένα βιβλίο. Σ αυτό το βιβλίο θεωρώ ότι ο αναγνώστης μέσα από τους ήρωες θα κοιτάξει πτυχές του εαυτού του που ίσως δεν τολμά να δει. Θα μπει σε σκέψεις για γεγονότα που όλοι θα ζήσουμε κάποια στιγμή στην ζωή μας όμως αρνούμαστε πρισματικά να αποδεχτούμε. Λέω χαρακτηριστικά μέσα στο βιβλίο ότι << Υπάρχουν κάποιες στιγμές στην ζωή που πιστεύεις πως εσύ δεν θα τις ζήσεις ποτέ. >>. Σ ΄αυτό το βιβλίο λοιπόν ο αναγνώστης θα κοιτάξει κατάματα αυτές τις στιγμές, θα πονέσει, θα δακρύσει και την ίδια στιγμή θα απεγκλωβιστεί από το θηρίο του φόβου βρίσκοντας λύτρωση και ελπίδα!



ΕΡΩΤΗΣΗ:7)Ποιον ήρωα ξεχωρίζετε από το έργο σας και γιατί?
   Θα ήταν ψέμα αν δεν έλεγα την Αρετή, την βασική ηρωίδα μου, το μαγικό μου αερικό ! Ένα πλάσμα αλλόκοτο σαν ξωτικό ,βαθιά συναισθηματικό , κλεισμένο μέσα στο άντρο της μοναχικότητας του που βρίσκει διέξοδο μέσα στα βιβλία της και την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα γίνει σπουδαία συγγραφέας. Η Αρετή είναι ένας δύσκολος άνθρωπος που εμβαθύνει βαθιά στις καταστάσεις της ζωής, πληγώνεται, ταλαιπωρείται αλλά την στιγμή της απόλυτης καταστροφής, διαθέτει όλα τα γερά θεμέλια μέσα της για να βρει το κουράγιο κι όχι απλά να σταθεί όρθια αλλά και να πετάξει ψιλά απελευθερώνοντας την ψυχή της. Όλα αυτά βέβαια γίνονται με σύμμαχο την αγάπη, την κινητήρια δύναμη όλων!



ΕΡΩΤΗΣΗ:8)Έχουν εκδοθεί και δύο ποιητικές σας συλλογές,Είναι η Αγάπη... από τις εκδόσεις Πένα το 2013 και Μονοπάτια Λήθης από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή το 2016.Θα μας πείτε δύο λόγια και γι'αυτές;;
   Το <<Είναι η Αγάπη>> είναι το πρώτο μου συγγραφικό εγχείρημα. Περιέχει ποιήματα με όλες τις εφηβικές, ρομαντικές και ιδεαλιστικές μου ανησυχίες. Τα Μονοπάτια Λήθης που κυκλοφόρησαν το 2016 αποτελούν πιο ώριμο βήμα με ποιήματα κυρίως υπαρξιακά . Ασχολούνται με το θέμα της απώλειας, συνομιλούν μαζί του και προσπαθούν να εκλογικεύσουν όσο αυτό είναι δυνατόν , τούτο το συναίσθημα. 


ΕΡΩΤΗΣΗ:8)Το τελευταίο σας δημιούργημα κυκλοφόρησε πρόσφατα , αλλά θα τολμήσω να ρωτήσω αν έχετε ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζετε/γράφετε κάτι καινούριο? Μήπως έχετε και άλλες ανέκδοτες ιστορίες?
    Φυσικά υπάρχουν ήδη τρία ολοκληρωμένα μυθιστορήματα στο συρτάρι μου όμως αυτή την στιγμή απολαμβάνω την τεράστια χαρά που μου έχει δώσει η έκδοση του << Αν ακούς απόψε κράτα με από το χέρι>> .


ΕΡΩΤΗΣΗ:9)Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτό το διάστημα;
Μόλις τελείωσα το βιβλίο << Της ζωής τα παράξενα παιχνίδια>> του Χρήστου Τούβε. 



ΕΡΩΤΗΣΗ:10)Θα ήθελα να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του blog μας, τη φράση που σας εκφράζει, το τραγούδι που σας αντιπροσωπεύει και την αγαπημένη σας ταινία.Ίσως  είναι περισσότερα από ένα, αλλά πείτε τα πρώτα που σας έρχονται στο μυαλό για το καθένα από αυτά..
Η φράση που με εκφράζει υπάρχει ως αφιέρωση στην πρώτη μου ποιητική συλλογή και λέει << Μια διαδρομή μικρή μα της ψυχής και της ζωής η πιο μεγάλη >> αναφερόμενη βέβαια στην αγάπη. Θεωρώ ότι αυτή είναι σπουδαιότερη διαδρομή στην ζωή του ανθρώπου. Χωρίς την αγάπη μοιάζουμε με ακυβέρνητες πολιτείες, αγρίμια μέσα σε μια ζούγκλα. Το τραγούδι που λατρεύω είναι το << Το παράπονο >> σε στίχους του Ο. Ελύτη και ερμηνεία της Ε. Αρβανιτάκη. Κάθε φορά που το ακούω σκέφτομαι ότι όντως δεύτερη ζωή δεν έχει γι αυτό στην ζωή πρέπει να κάνουμε αυτό που λαχταρά η καρδιά μας, ώστε να μην φτάσει ποτέ η στιγμή που θα πούμε << Σαν να ‘μουν άλλος κι όχι εγώ, μες την ζωή πορεύτηκα.>> Με τον κινηματογράφο δεν έχω ιδιαίτερα θερμή σχέση , ωστόσο η πρώτη ταινία που μου έρχεται στο νου είναι το Seven Pounds .


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου