Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ "ΤΟ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ" ΤΟΥ κ.ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΡΑΜΠΟΥΚΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28/4/2018 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΦΟΥ!!!

Οι Εκδόσεις Πνοή και το Public Τσιμισκή σας προσκαλούν 
το ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ και ΩΡΑ 18:00 
στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής 
Το αναπόφευκτο της μοναξιάς του Γιάννης Ζαραμπούκας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς:
Sofia Voikou και Giorgis Saratsis.

Ποιήματα θα απαγγείλει η συγγραφέας-αφηγήτρια Sotiria Ioannidou.


"Το αναπόφευκτο της μοναξιάς" είναι μία ποιητική συλλογή, που απαρτίζεται από σύντομες ιστορίες στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι εκείνοι που βιώνουν το συναίσθημα της προδομένης αγάπης. Εκείνοι που έρχονται αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο του θανάτου και της απουσίας. Μα, κι εκείνοι που γεύονται τη μαγεία του έρωτα σε στιγμές που γρήγορα σώνονται. Κοινός παρανομαστής όλων, η μοναξιά. Το αναπότρεπτο αυτό συναίσθημα που έρπει ανάμεσα τους κι επιβιώνει ροκανίζοντας τις ψυχές τους.




Ποιος όμως είναι ο κ.Γιάννης Ζαραμπούκας;;Ας τον γνωρίσουμε μέσω του βιογραφικού του και μερικών ερωτήσεων  μου που με προθυμία δέχθηκε να απαντήσει και τον ευχαριστώ πολύ!!!!!


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γιάννης Ζαραμπούκας γεννήθηκε στη Νυρεμβέργη, μεγάλωσε στη Λάρισα, ενώ κατάγεται απ την Κοζάνη και σπουδάζει στο ΑΤΕΙ Αθήνας, στο τμήμα της Εργοθεραπείας. Κάνει ταξίδια κι όνειρα διαβάζοντας και χτίζει τους δικούς του κόσμους γράφοντας. Όνειρο του να δημιουργήσει τα δικά του λογοτεχνήματα. Διατηρεί τη διαδικτυακή λογοτεχνική σελίδα Vivlia4U και το αντίστοιχο blog, ενώ συνεργάζεται με το koukidaki και το frapress.gr όπου φιλοξενούνται άρθρα του, βιβλίο-απόψεις και σύντομα διηγήματα. "Το αναπόφευκτο της μοναξιάς" είναι η πρώτη ποιητική του συλλογή και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Πνοή".


ΕΡΩΤΗΣΗ:1)Σε ποια ηλικία ήταν η πρώτη επαφή σας με το βιβλίο. Θυμάστε το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε; 
Από πολύ μικρός θυμάμαι πως ξεφύλλιζα τα παραμύθια που έφερναν στο σπίτι οι γονείς μου, άσχετα που δεν γνώριζα ανάγνωση. Δεν θυμάμαι ακριβώς ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που διάβασα, μα πάντα αναφέρω το μυθιστόρημα της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος». Κι αυτό γιατί η Ρόουλινγκ με έκανε να λατρέψω την λογοτεχνία! 

ΕΡΩΤΗΣΗ:2)Έχετε συγκεκριμένη προτίμηση στα λογοτεχνικά σας αναγνώσματα;
Προτιμώ τα αμιγώς ιστορικά και κοινωνικά μυθιστορήματα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν είμαι ανοιχτός σε όλα τα είδη της λογοτεχνίας. Αλίμονο! Με ενδιαφέρει να δοκιμάζω τις αναγνωστικές μου αντοχές μέσα από το διάβασμα διαφορετικών μεταξύ τους ειδών. 

ΕΡΩΤΗΣΗ:3)Θα μπορούσατε να μου πείτε μερικούς από τους αγαπημένους σας συγγραφείς ή σας ...βάζω δύσκολα; 
Όχι δεν μου βάζετε δύσκολο. Έχω πολλά κι αγαπημένα βιβλία από διαφορετικούς συγγραφείς, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι, άντρες και γυναίκες τους οποίους αγαπώ ιδιαίτερα. Αυτοί είναι: η Μάργκαρετ Άτγουντ, η Τζόις Κάρολ Όουτς, ο Ρίτσαρντ Φορντ, ο Γιασουνάρι Καβαμπάτα, ο Κολμ Τοϊμπίν, ο Καζούο Ισιγκούρο, ο Ισίδωρος Ζουργός, η Ιωάννα Καρυστιάνη, η Πασχαλία Τραυλού, ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου και η Γιώτα Φώτου. 

ΕΡΩΤΗΣΗ:4)Τι αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσετε να γράφετε; 
Η ανάγκη για απελευθέρωση σκέψεων, προβληματισμών και συναισθημάτων που βάραιναν καιρό τον εσωτερικό μου κόσμο.

ΕΡΩΤΗΣΗ:5)Τι σας έκανε να επιλέξετε το πρώτο σας βιβλίο να είναι μια ποιητική συλλογή;
Η επιλογή της ποιητικής φόρμας ξεκίνησε εντελώς αυθόρμητα και ασυνείδητα. Ωστόσο, στην πορεία έβαλα με τον εαυτό μου ένα στοίχημα:
«Να καταφέρω να πεμπτουσιώσω τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου, δημιουργώντας ατμοσφαιρικές εικόνες , μέσα απ’ τη σύντομη φόρμα κειμένου που αποτελεί η ποίηση. 

ΕΡΩΤΗΣΗ:6)Πώς ξεκίνησε η συγγραφή της ποιητικής σας συλλογής  «Το αναπόφευκτο της μοναξιάς» γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο και αυτό το εξώφυλλο; Πείτε μου δυο λόγια για τα ερεθίσματα που είχατε... 
Η συγγραφή της ποιητικής μου συλλογής προέκυψε εντελώς αυθόρμητα, σε μια προσπάθεια μου για ψυχική ισορροπία και λύτρωση από συναισθήματα που με πλάκωναν κυριολεκτικά. 
Η επιλογή του τίτλου φάνταζε μονόδρομος στα μάτια μου, αφού εκφράζει με τρόπο κρυστάλλινο τον κεντρικό θεματικό άξονα που συνδέει τα ποιήματα και είναι αυτός της μοναξιάς.
Το εξώφυλλο αποτελεί δημιουργία της φωτογράφου Αλεξίας Χάμουζα Γιοβανοπούλου και καθρεφτίζει απόλυτα την ατμόσφαιρα των ποιημάτων. Και είναι ένας απ’ τους δύο λόγους για τους οποίους επιλέχτηκε. Ο δεύτερος λόγος είναι ο θαυμασμός που τρέφω για την δημιουργό και το φωτογραφικό της έργο.
Ερεθίσματα μου καθ’ όλη τη διάρκεια σύνθεσης του πρώτου μου ποιητικού έργου αποτέλεσαν :
τα προσωπικά μου βιώματα, 
τα βιώματα των ανθρώπων που συγχρωτίζομαι καθημερινά, 
καθώς και ποικίλες αστικές εικόνες που αποθηκεύονταν στη μνήμη μου, κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων μου στο αθηναϊκό κέντρο.

ΕΡΩΤΗΣΗ:7)Εσείς τι προτιμάτε να διαβάζετε ποίηση, διηγήματα ή μυθιστόρημα;
Προτιμώ τα καλά βιβλία. Τα βιβλία που γράφονται με μεράκι και ψυχή. Τα βιβλία που έχουν πραγματικά κάτι να δώσουν σε αυτόν που θα τα διαβάσει. Κατά τ’ άλλα αγαπώ λίγο περισσότερο τις σύντομες φόρμες κειμένου.

ΕΡΩΤΗΣΗ:8)Το πρώτο σας δημιούργημα κυκλοφόρησε πρόσφατα, αλλά θα τολμήσω να ρωτήσω αν έχετε ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζετε/γράφετε κάτι καινούριο; Μήπως έχετε και άλλες ανέκδοτες ιστορίες;
Με περιτριγυρίζει έντονα η επιθυμία σύνθεσης μίας δεύτερης ποιητικής συλλογής, αλλά και κάποιες σκέψεις που αφορούν τη δημιουργία ενός πεζογραφήματος. Θα αφήσω τον καιρό να περάσει μέχρι να ξεθολώσει το τοπίο μέσα μου, ώστε να είμαι σε θέση να επιλέξω με βεβαιότητα αυτό που θα με εκφράσει με τον καλύτερο τρόπο.  

ΕΡΩΤΗΣΗ:9)Λαμβάνετε μηνύματα με απόψεις αναγνωστών; Πόσο σας επηρεάζουν οι παρατηρήσεις τους?Λαμβάνετε πιο σοβαρά υπ'οψιν τις κριτικές των ειδικών ή τις απόψεις των αναγνωστών;
Έχω λάβει ήδη κάμποσα αναγνωστικά σχόλια. Χαίρομαι που το έργο μου ταξιδεύει και βρίσκει απάγκιο σε αναγνωστικές αγκαλιές. 
Κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να εκφράσει τεκμηριωμένα την άποψη του, είτε του άρεσε η ποιητική μου συλλογή, είτε όχι. Αλίμονο! Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους. Ακούω με μεγάλη προσοχή κάθε σχόλιο που γίνεται με αφορμή το πρώτο μου δημοσιευμένο έργο και αφορά περισσότερο κάποια τεχνικά ζητήματα των ποιημάτων. Και αυτό γιατί θέλω πολύ να βελτιωθώ, ώστε μελλοντικά να προσφέρω κάποιο ωριμότερο τόσο θεματικά, όσο και τεχνικά λογοτεχνικό έργο.

ΕΡΩΤΗΣΗ:10)Τελικά, συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι; 
Ξεκάθαρα γεννιέσαι!
Απλά μέσα από τη συνεχή τριβή με την διαδικασία της γραφής, αλλά και της ανάγνωσης, που την θεωρώ και σημαντικότερη μπορείς να εξελιχθείς σε έναν καλό συγγραφέα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:11)Ποιο βιβλίο διαβάσατε το τελευταίο διάστημα το οποίο θα μας προτείνατε ανεπιφύλακτα;
Το «4 3 2 1» του Paul Auster που κυκλοφορεί από τις Εκδ. Μεταίχμιο. Είναι η πρώτη μου επαφή με τον συγγραφέα και δηλώνω ενθουσιασμένος! 

ΕΡΩΤΗΣΗ:12)Θα ήθελα να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του blog μας, τη φράση που σας εκφράζει, το τραγούδι που σας αντιπροσωπεύει και την αγαπημένη σας ταινία. Ίσως είναι περισσότερα από ένα, αλλά πείτε τα πρώτα που σας έρχονται στο μυαλό για το καθένα από αυτά…
Μιας και το blog είναι αμιγώς λογοτεχνικό θα μοιραστώ μαζί σας μία αγαπημένη μου φράση για τα βιβλία από τον Σκώτο φιλόσοφο και σατιρικό συγγραφέα Τόμας Καρλάιλ:


«Στα βιβλία βρίσκουμε την ψυχή του χρόνου που πέρασε. Τη διατυπωμένη ηχώ του παρελθόντος, όταν το σώμα και τα υλικά στοιχεία που το αποτελούν έχουν τελείως χαθεί σαν ένα όνειρο.»
Αγαπημένο τραγούδι Γερνάω Μαμά της κ.Τ.Τσανακλίδου και ταινία το ξεχωριστό Ο κύκλος των χαμένων ποιητών!!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου