Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ "Η ΡΑΦΤΡΑ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


 ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

για το "Η ΡΑΦΤΡΑ"

από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

            






Την Κεραστώ, την ατίθαση  ράφτρα από τη Θράκη,  τη γνώρισα από τότε που ήταν μικρούλα και τηνε μάζεψε ένα μπουλούκι κυνηγημένων γυναικών. Την παρακολούθησα να μεγαλώνει με αγάπη και φροντίδα στο μισογκρεμισμένο μοναστήρι που βρήκαν καταφύγιο, και ένιωσα την αγωνία της να θέλει  να μάθει να ράβει για να διασώσει την κεντημένη της ταυτότητα. Κι όταν με ένα τρόπο μυστηριακό πιάνει για πρώτη φορά βελόνα στα χέρια της, την είδα να μετουσιώνεται, να γίνεται η βελόνα μαγικό ραβδί και να  μυείται στον μυστηριακό κόσμο της ραπτικής.

            Μα είναι ατίθαση, ασυμβίβαστη, και κατατρόμαξα όταν την είδα να καταστρέφει με μανία φουστάνια, υφάσματα, να  σκίζει πατρόν και φιγουρίνια. Για να αποφύγει την τιμωρία και για να θρηνήσει τον θάνατο, τη συμβούλεψα να μεταμφιεστεί σε αγόρι. Ξύρισε το κεφάλι, έβαλε φούμο στα μούτρα, φόρεσε ποτούρια, μα τον πυρετό στα μάτια δεν κατάφερε να τον κρύψει. Κι όταν μπήκε εκείνος ο άντρας λαβωμένος στη σπηλιά της, η Κεραστώ τον ερωτεύτηκε μα δεν γινόταν να τον σαγηνεύσει με τις χάρες του θηλυκού. Είναι ντυμένη αγόρι. Το ρούχο είναι ρόλος.

          Τον ακολούθησε τον Μήτσο Γιαβάσογλου στα καπνοχώραφα και στα βουνά. Κουβαλούσαν όπλα στους αντάρτες, η Θράκη, η γλυκιά πατρίδα, στενάζει κάτω από το βούρδουλα του Τούρκου και την καταστροφική μανία του βούλγαρου κομιτατζή. Ανέβηκα μαζί τους στα βουνά, ταμπουρωθήκαμε πίσω από τους βράχους, λουστήκαμε στους παγωμένους ντερέδες, η αγωνία μου μεγάλη μην και ανακαλύψει αυτός πως το κορίτσι που σέρνει μαζί του είναι αγόρι.

           Μα ο έρωτας δεν ξεγιελιέται…

           Και γύρω τους πολλοί, να τους απλώνουν το χέρι, να σπέρνουν εμπόδια, να γκρεμίζουν γέφυρες για να μην μπορούν οι δυο τους να αγγιχτούν.

        Μυστικά, προδοσίες, τάματα, ψέματα, εκβιασμοί, ταξίδια σε πανέμορφες πόλεις, εκείνη με μια ραπτομηχανή κι ένα ψαλίδι κρεμασμένο στο λαιμό, εκείνος με τον πλούτο που του χαρίζουν τα χρυσόφυλλα, το πάθος του για την πατρίδα, την αγωνία του για το αγόρι με τον πυρετό στα μάτια.

          Ένα ταξίδι στην πανέμορφη Θράκη του 1900, στα ραφτάδικα, στα καπνοχώραφα, στο φόβο που γεννά το κοπίδι, στον έρωτα που τρυπώνεται παντού.

 

Το ρούχο είναι ρόλος φανερώνει την κοινωνική τάξη, την καταγωγή, τη  διάθεση. Με το ρούχο δείχνουμε το πένθος, τη χαρά. Εκείνο το κορίτσι του παραμυθιού ήταν ένα φοβισμένο πλάσμα σα φορούσε το μπαλωμένο φουστάνι, το λερωμένο από τις στάχτες. Και μεταμορφώθηκε σε πανέμορφη πριγκίπισσα με το μαγικό φουστάνι της νεράιδας.

 

Η Κεραστώ το ξέρει αυτό, για τούτο και ράβει για τις Θράσσες φουστάνια που ξεδιπλώνουν αφού τον μυστικό κόσμο της καρδιάς.

 

Ευχαριστώ Αφού!

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ


ΘΡΑΚΗ, 1895-1913. Στη μαγική πόλη της Ξάνθης, σπουδαίες μοδίστρες με ασημένιες δαχτυλήθρες ντύναν τις Θράσσες με την τελευταία λέξη της μόδας. Κι ολόγυρα καπνοχώραφα με το χρυσόφυλλο φυτό που γέμιζε παράδες τους καπνέμπορους. Αρχοντικά με ζωγραφισμένα ταβάνια, το βουνό με τους θρύλους… Θα μπορούσε να είναι όμορφη η ζωή, αν δε σπέρνανε φωτιά οι κομιτατζήδες. Στα πλούσια αρχοντόσπιτα, στα ταπεινά πετρόχτιστα του Σαμακώβ, σε ένα παράξενο μοναστήρι, ράβουν και ξηλώνουν τη ζωή τους τα πρόσωπα αυτής της ιστορίας.
Κεραστώ: Η ράφτρα. Για να διασώσει μια πάνινη ταυτότητα, μαθαίνει να πατά βελονιές. Μα τρύπωσε πάνω στην καρδιά της τάματα βαριά, κι όταν εκείνος ο άντρας μπήκε στη σπηλιά της, δε γινόταν να τον υποτάξει με τις χάρες του θηλυκού, γιατί είχε ξυρίσει το κεφάλι, είχε βάλει φούμο στα μούτρα, αυτός τηνε νόμιζε αγόρι.
Μήτσος Γιαβάσογλου: Ο αντάρτης καπνέμπορος. Μεγάλο πάθος ο καπνός και η λευτεριά της Θράκης. Όταν λαβώθηκε σε κείνο το αλισβερίσι με τους λαθρέμπορες, νόμιζε πως η πληγή του θα κλείσει γρήγορα. Μα εκείνη η ράφτρα τονε σακάτεψε με το ασημένιο της βελόνι.
Ένα μυθιστόρημα που θα μπορούσε να είναι παραμύθι ανατρεπτικό, με αρχοντόπουλα, κυράδες και θεριά που ράβουν τα πάθη, τους έρωτες, τα μυστικά και τις προδοσίες με γερές βελονιές πάνω στη ζωή τους. Εκεί στη Θράκη: Ξάνθη, Γενί Κιοΐ, Ντεντέαγατς, Γκιουμουλτζίνα, Αντριανού...


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία. Μεγάλωσε σε μια προσφυγική γειτονιά, τότε που το παιχνίδι στους δρόμους ήταν τρόπος ζωής. Σπούδασε γαλλική και ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,έκανε μεταπτυχιακό στη Σορβόννη, παρακολούθησε μαθήματα γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μπεσανσόν, ιστορία της τέχνης στο Γαλλικό Ινστιτούτο και συμμετείχε για δύο χρόνια στα διεθνή προγράμματα Lingua. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων καιτα τρία τελευταία χρόνια στο Ελληνικό Σχολείο των Βρυξελλών. Έχει εκδώσει πέντε βιβλία, έχει επιμεληθεί δύο ντοκιμαντέρ και έχει γράψει τηλεοπτικά σενάρια. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά της VINSANTO. ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΛΑΒΑΣ και ΓΕΡΣΗ.ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου