Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ "ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


 ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

για το "ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ"

από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.







Η θρυλική φωτογράφος Nelly’s «ήρθε» στη ζωή μου μια πολύ καίρια για μένα στιγμή. Ήταν η μέρα που πραγματοποιούταν ένα όνειρο που είχα από μικρό παιδί, η μέρα που κατάφερα ύστερα από πολλά εμπόδια και πολλές καθυστερήσεις να ξεκινήσω τις σπουδές μου στη φωτογραφία. Λένε πως αντιλαμβανόμαστε πολύ αργότερα, ίσως και ποτέ, τις σπάνιες εκείνες στιγμές που υπήρξαμε αληθινά ευτυχισμένοι, εκείνο το βροχερό πρωινό όμως του Οκτωβρίου εγώ το γνώριζα ήδη: ήμουν απόλυτα ευτυχισμένη και επιτέλους στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή. Είχα ήδη κλείσει τα τριάντα -είχαν προηγηθεί σπουδές και μεταπτυχιακό σε άλλη ειδικότητα- και είχα κερδίσει με το σπαθί μου το δικαίωμα να βρίσκομαι εκεί που ποθούσε η ψυχή μου κι ας φαινόμουν ίσως λίγο παράταιρη ανάμεσα σε ένα σωρό βαριεστημένα και αγουροξυπνημένα δεκαοκτάχρονα. Δεν με ένοιαζε. Η τόσο οικεία μυρωδιά των χημικών από τον παρακείμενο σκοτεινό θάλαμο ήταν για μένα συνυφασμένη με τα παιδικά μου χρόνια, με τις ατελείωτες ώρες που περνούσα με τον πατέρα μου στον δικό μας σκοτεινό θάλαμο στο σπίτι και έτσι αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να με γεμίζει χαρά και γαλήνη. «Ιστορία της Φωτογραφίας» είχαμε το πρώτο δίωρο και οι πρώτες εικόνες που προβλήθηκαν στην οθόνη ήταν τα γυμνά της Nelly’s στην Ακρόπολη. Μαγεύτηκα. Θαύμασα τη δύναμη και την αποφασιστικότητα που πρέπει να έκρυβε μέσα της μια γυναίκα την εποχή εκείνη για να τολμήσει κάτι τέτοιο. Και παράλληλα γέμισα με λάμψη και φωςαπό την καλλιτεχνική αρτιότητα αυτών των εικόνων, από τον τρόπο με τον οποίο η φωτογράφος δημιουργούσε και «ζωγράφιζε» με πινέλα της το φως και τη σκιά αυτά τα αριστουργήματα.Ένα αόρατο νήμα με συνέδεσε εκείνη τη μέρα με τη ζωή της Έλλης Σουγιουλτζόγλου Σεραϊδάρη που έμεινε γνωστή ως Nelly’s. Έψαξα και έμαθα πολλά για εκείνη στα χρόνια που ακολούθησαν, είχε ζήσει άλλωστε αναμφισβήτητα μια απόλυτα κινηματογραφική ζωή. Γεννημένη στο Αϊδίνι από εύπορη οικογένεια βίωσε τη φρίκη της καταστροφής του, γλίτωσε αργότερα τη σφαγή της Σμύρνης, σπούδασε δίπλα στους σημαντικότερους φωτογράφους της εποχής στη Δρέσδη, άνοιξε ένα από τα πρώτα φωτογραφεία στην Αθήνα και γνώρισε παγκοσμίως τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες προσωπικότητες μιας ολόκληρης περιόδου. Ήταν ατρόμητη, πρωτοπόρος και καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης, αφού η τέχνη της υπερέβαινε σε αξία και σημασία οτιδήποτε και οποιονδήποτε στη ζωή της.

          Χρόνια αργότερα γνώρισα μια άλλη γυναίκα, μια κοπέλα σπάνια με ένα όνομα ακόμα πιο σπάνιο, μοναδικό στην ουσία, την Ελληνόπη. Παίρνοντας ως αφορμή την ιστορία που μου διηγήθηκε για το πως προέκυψε το όνομα αυτό, είδα σε εκείνη το φως που αναζητούσα για να συντροφεύσει την Άλμα -όπως έχω μετονομάσει τη Nelly’s στο βιβλίο- στο συγγραφικό αυτό ταξίδι. Και κάπως έτσι γεννήθηκαν οι ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ. Μαζί με τη σκέψη πως τελικά “ομορφιά είναι όλο το φως που κρύβουμε μέσα μας”!

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ


Δεν υπάρχει τίποτα υγιές στη λατρεία της ομορφιάς.
H Άλμα και η Ελληνόπη, όμως, πιστεύουν ότι ομορφιά είναι όλο το φως που κρύβουμε μέσα μας.
Δυο γυναίκες αιχμαλωτίζουν τις στιγμές με τον φωτογραφικό τους φακό, ωσότου η μοίρα τις φέρει κοντά: την Άλμα, στη δύση της ζωής της, και την Ελληνόπη, στο καταμεσήμερο. Ένα διαρκές παιχνίδι του φωτός με τη σκιά είναι άλλωστε και η ίδια η ύπαρξή τους.
Γεμάτη ανατροπές η ζωή της πρώτης. Από την καταστροφή του Αϊδινίου και της Σμύρνης, στην κοσμοπολίτικη Δρέσδη του Μεσοπολέμου, και από τα πρώτα φωτογραφεία της Ερμού στη Νέα Υόρκη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Συνοδοιπόροι της σε αυτό το ταξίδι οι πλέον εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής.
Γεμάτη πληγές η ζωή της δεύτερης. Από την πνιγηρή επαρχία στην ολόφωτη πρωτεύουσα, και από την οδύνη ενός ανεκπλήρωτου έρωτα στην απόδραση από έναν γάμο χωρίς έρωτα.
Γεμάτη αγάπη η σχέση τους και, κάπως έτσι, ο κόσμος ξαφνικά αλλάζει. Και τα σκοτάδια τους γεμίζουν φως...
Ένα μαγευτικό μυθιστόρημα, εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο της θρυλικής φωτογράφου Nelly’s.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ γεννήθηκε στην Ελλάδα και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Γερμανία. Ζει στην Αθήνα με τον άντρα της και τα σκυλιά τους και λατρεύει τα ταξίδια. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική Ξένων Γλωσσών και την Εκπαιδευτική Αξιολόγηση. Επίσης έχει σπουδάσει φωτογραφία κι έχει εργαστεί ως φωτογράφος και συντάκτρια σε ελληνικά περιοδικά. Σήμερα εργάζεται σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία, συμμετέχοντας σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου