Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΣΥΜΩΝΗ ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΥ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΙΔΑ

ΣΥΜΩΝΗ ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΥ
για το "Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ"
από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ.











Αγαπητέ Αναγνώστη
Ένα μυθιστόρημα που γράφτηκε μέσα από μεγάλες δυσκολίες είναι Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ –Το Ταξίδι της Αταλάντας των εκδόσεων Ωκεανίδα. Και  αναφέρεται σ’ ένα θέμα που μας αφορά όλους. Μιλά για τις ρίζες του πολιτισμού μας. Δυσκολίες, γιατί ελάχιστα αρχαιολογικά ευρήματα υπάρχουν για να αποδείξουν την αλήθεια των λεγομένων για την εποχή αυτή, την εποχή των μεγάλων λυρικών μας ποιητών, της Σαπφούς και του Αλκαίου, αλλά και των μεγάλων μας πολιτικών και σοφών Σόλωνα του Αθηναίου και Πιττακού του Μυτιληναίου, του Θαλή του Μιλήσιου αλλά και του Αισώπου. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια έρευνας σε ιστορικά και αρχαιολογικά αρχεία και επισκέψεις σε ανασκαφές, κυρίως στα μικρασιατικά παράλια.
Έμπνευσή μου η μεγάλη Σαπφώ, προσωπική και ερωτική πολύ πριν το προσωπικό και το ερωτικό να γίνουν δημοφιλή στην ποίηση. Λόγος της συγγραφής, η ανάγκη να προβάλω αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν πραγματικά. Τον μεγάλο πολιτισμό του Αιγαίου που άνθισε στην σκοτεινή αρχαϊκή εποχή πολύ πριν την κλασσική Αθήνα, την οποία ενέπνευσε.  Έναν πολιτισμό που είναι κληρονομιά μας και στοιχείο αναφαίρετο της ελληνικής μας ταυτότητας.
Γιατί να καταπιαστώ με αυτό το δύσκολο εγχείρημα; Συχνά στο εξωτερικό όπου ζούσα, με ρωτούσαν για την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Μυτιλήνη και τον πολιτισμό που άφησαν πίσω τους οι μεγάλοι μας λυρικοί. Και δεν είχα τίποτα να τους δώσω. Έτσι χρειάστηκε τελικά να γράψω εγώ για την εποχή αυτή. Έγραψα το ιστορικό μυθιστόρημα Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – Το Ταξίδι της Αταλάντας. Θέλησα να μιλήσω για την Σαπφώ και όχι μόνον. Η γυναίκα του Αιγαίου, αυτή που είχε πρόσβαση στην μόρφωση και στον δημόσιο βίο όταν στην Αθήνα ήταν κλεισμένη στον γυναικωνίτη της, γι’ αυτήν την γυναίκα ήθελα να γράψω. Η ηρωίδα της ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, η Φοίβη, έχει όλα τα χαρακτηριστικά της γυναίκας που στήριξε αυτόν τον πολιτισμό και βοήθησε στην άνθισή του. Οι άντρες στην ζωή της θα αμφισβητήσουν το δικαίωμά της αυτό, θα θελήσουν να της στερήσουν την ελευθερία των επιλογών της. Πώς θα αντιδράσει εκείνη; Πώς θα στηρίξει αυτό που θεωρεί αναφαίρετο δικαίωμά της, την ελευθερία στην ζωή, στον έρωτα, στην κοινωνία; Πως θα χαράξει μια ζωή πέρα από συμβάσεις και καταναγκασμούς; Αυτά τα ερωτήματα πραγματεύεται Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΟΥ. Το ταξίδι της στην ζωή, το ταξίδι της Αταλάντας, θα την φέρει αντιμέτωπη με άλλους πολιτισμούς, πληθωρικούς σε πλούτο και φαντασμαγορικούς, αλλά συχνά σκληρούς, καταπιεστικούς. Θα κινδυνέψει, θα ζήσει απώλειες, αλλά και μεγάλες χαρές. Τον έρωτα θα τον γνωρίσει μέσα από την κλειδαρότρυπα, αλλά θα τον ζήσει στο φως της ημέρας, και θα έχει το άρωμα της θαλάσσιας αύρας και του ονείρου. Θα της αφήσει την επίγευση της αλμύρας και το φως της αυτογνωσίας.
Γιατί γι’ αυτό μιλάει η Βασίλισσα του Αιγαίου – για την πορεία στην αυτογνωσία. Για το ταξίδι της Ψυχής στην αναζήτηση του Έρωτα. Μέσα από αγώνες και κινδύνους, μέσα από τις εμπειρίες της ζωής, η Φοίβη γυρεύει τον εαυτό της. Γιατί «Άριστος σύμβουλος καιρός» (απόφθεγμα που αποδίδεται στον Πιττακό τον Μυτιληναίο).
Ελάτε να γνωρίσετε αυτό το ταξίδι προς την αυτογνωσία. Ίσως είναι σαν το δικό μου. Ή σαν το δικό σας.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ:
- Στην Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, 19.00 μμ στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.
- Στην Αθήνα, την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, 18.30 μμ, στο βιβλιοπωλείο Booksplus, Πανεπιστημίου 37 (δίπλα στο μετρό).

Νέα κι όμορφη αριστοκράτισσα της Μυτιλήνης στην εποχή της Σαπφούς, η Φοίβη έχει ό,τι επιθυμεί. Όμως σύντομα θα χρειαστεί να παλέψει για όλα όσα έχει· με την κοινωνία, για τον σεβασμό και την περιουσία της· με τη θάλασσα, για την επιβίωση και την ευημερία. Τη μεγαλύτερη, όμως, μάχη θα τη δώσει με τον έρωτα που θα τη χτυπήσει σαν τρικυμία και θα την αφήσει ναυάγιο. Αλλά η θάλασσα, που της τα πήρε όλα, θα τη σπρώξει πάλι στην επιφάνεια και θα τη φέρει στο απάνεμο λιμάνι του ενός, μοναδικού έρωτα. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα περιπλάνησης στο Αιγαίο σ' έναν αγώνα αυτογνωσίας. Η περιπέτεια της ψυχής στην αναζήτηση του συντρόφου της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου