Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

ΕΛΕΝΗ ΓΑΛΗΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ "ΕΡΩΤΕΣ ΑΠΟ ΠΗΛΟ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ


 ΕΛΕΝΗ ΓΑΛΗΝΟΥ 

για το "ΕΡΩΤΕΣ ΑΠΟ ΠΗΛΟ"

από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ.








Έρωτες από πηλό, είναι ο τίτλος του 11ου βιβλίου μου, που κυκλοφόρησε στις 6 Μαρτίου 2024. Ο τίτλος προέκυψε επειδή υπάρχει ένας γλύπτης που δημιουργεί πήλινους Έρωτες, αγγέλους και Αφροδίτες, προσπαθώντας να τους δώσει ομορφιά και ζωή. Θα συναντήσουμε όμως και έρωτες από πηλό, έρωτες δηλαδή που δεν θα πετάξουν ποτέ ψηλά γιατί είναι εφήμεροι και ψυχροί, όπως ο πηλός. Όμως ο έρωτας έχει πολλές μορφές, και στην ιστορία μας θα συναντήσουμε και έρωτες δυνατούς και παντοτινούς, που ακόμα και αν έμειναν ανεκπλήρωτοι, δεν έπαψαν να υπάρχουν.

Κανείς δεν φανταζόταν πού θα οδηγούσε ένα παιχνίδι, λέει ο υπότιτλος. Όλα ξεκινούν από ένα απλό παιχνίδι, που οδηγεί τρεις νέους ανθρώπους σε μια ακραία πράξη. Ένα έγκλημα, που μπορεί να μην έγινε από πρόθεση, όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ούτε δικαιώνει την πράξη. Και οι τρεις, ο καθένας από τη δική του πλευρά, φέρουν ένα σοβαρό μερίδιο ευθύνης.

Αμοργός και Αθήνα, οι δυο τόποι που διαδραματίζεται το μεγαλύτερο κομμάτι του μυθιστορήματος. Η ιστορία είναι σύγχρονη όπως και οι χαρακτήρες. Ξεκινάει από την Αθήνα στο παρόν, κάνει μια αναδρομή για να δούμε από κοντά τα γεγονότα στην Αμοργό και επιστρέφει πάλι στο σήμερα. Οι κεντρικοί ήρωες είναι τρεις νέοι. Η Έλσα και ο Μάρκος είναι ζευγάρι, και η Φαίδρα είναι η κολλητή τους. Οι τρεις τους πηγαίνουν διακοπές στην Αμοργό. Εκείνο το καλοκαίρι των είκοσι τριών τους χρόνων θα τους στιγματίσει για πάντα.

Ένας ακόμα βασικός ήρωας είναι ο Ζαν Κλοντ, ο πενηντάχρονος γοητευτικός Γάλλος γλύπτης που μένει στην Αμοργό, στο διπλανό σπίτι. Ο Ζαν Κλοντ είναι ονειροπόλος, λαμπερός, αυθόρμητος, καλλιτέχνης στην ψυχή και στη ζωή, λάτρης του έρωτα και του ωραίου. Είναι από τους ανθρώπους που μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή μέσα σε λίγες στιγμές. Από τις προσωπικότητες που αφήνουν το στίγμα τους ανεξίτηλο χωρίς να το επιδιώκουν. Η παρέα μαζί του θα ωθήσει τους τρεις νέους να δουν τη ζωή και από άλλη σκοπιά. Ο καθένας τους θα εμπλακεί με διαφορετικό τρόπο μαζί του και…

Δεκατρία χρόνια μετά, ο Μάρκος, η Φαίδρα και η Έλσα θα ξανασυναντηθούν στην Αθήνα. Αυτή τη φορά η τράπουλα θα είναι αλλιώς μοιρασμένη. Μέσα από τις πράξεις και τις συμπεριφορές τους ξεδιπλώνονται καινούργια γεγονότα, ενώνονται με τα παλιά και φέρνουν για ακόμα μια φορά τα πάνω κάτω. Τα μυστικά θα αρχίσουν να βγαίνουν στο φως, οι ενοχές θα ζωντανέψουν ξανά και η εκδίκηση θα πάρει τη σκυτάλη. Η προδοσία θα ρίξει τη σκιά της αλλάζοντας αρκετές φορές τις αποφάσεις τους. Ένα μοιραίο γεγονός θα ακυρώσει όσα σχεδίαζαν να κάνουν και τότε… Θα περιπλανηθούμε σε πολλά ανατρεπτικά γεγονότα και θα πιστέψουμε πολλά διαφορετικά πράγματα μέχρι να έρθει η ώρα να μάθουμε ολόκληρη την αλήθεια.

Στην ουσία, γύρω από ένα έγκλημα γυρίζει η ιστορία, όμως το μυθιστόρημα δεν έχει αστυνομικό χαρακτήρα. Δεν ψάχνουμε ποιος είναι ο ένοχος, πώς έγινε το έγκλημα ή πού. Αυτά τα γνωρίζουμε, και μάλιστα καλά. Αυτό που θα μας απασχολήσει περισσότερο είναι η συμπεριφορά και οι κρυφές σκέψεις των ηρώων. Εστιάζω στην ψυχή τους, στους προβληματισμούς τους, τις αυταπάτες τους, τις ενοχές, τους φόβους και τις επιθυμίες τους. Στις πράξεις που κάνουν σπρωγμένοι από τις ανασφάλειές τους. 

Μέσα από την ιστορία προσπαθώ να αναδείξω σύγχρονα προβλήματα και να σκιαγραφήσω κοινωνικές συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν τη δύσκολη εποχή που ζούμε. Οι φόβοι που συχνά αρνούμαστε να κοιτάξουμε στα μάτια, η απάθεια, οι μειωμένες αξίες, η ματαιοδοξία, η βία, η απάτη, το ψέμα, η ζήλια, η ανάγκη για προβολή και δόξα, το κυνήγι του χρήματος, ο εγωισμός.

Με αφορμή τα επαγγέλματα δύο ηρώων, βρίσκω εύφορο έδαφος να μιλήσω για την πολιτική, τη διαφθορά, τις μηχανορραφίες, την τηλεόραση, την αναγνωρισιμότητα, την εφήμερη δόξα. Και με αφορμή μία ακόμα ηρωίδα, να μιλήσω για τις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας. Θα πω ωστόσο, ότι μένω ελάχιστα στις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές. Όσα θέλω να θίξω, τα δίνω αποσπασματικά μέσα από τις αναμνήσεις της ηρωίδας μου και κάποιες μικρές αναφορές. Το ζητούμενο δεν είναι η φυλακή και οι συνθήκες εγκλεισμού, όσο το πώς γίνεται ο άνθρωπος εκεί μέσα και το τι τον περιμένει εδώ έξω όταν αποφυλακίζεται.

Η φιλία επίσης θα μας προβληματίσει έντονα. Είναι θλιβερό όμως, ότι στις μέρες μας ακόμα και αυτή η πολύτιμη αξία είναι σε έκπτωση. Οι περισσότερες φιλίες σε κάποιο όφελος αποσκοπούν, λες και είναι κι αυτές φτιαγμένες από πηλό.

Ένα από τα πολύ βασικά σημεία του βιβλίου είναι οι τύψεις και οι ενοχές. Άραγε λυτρώνεσαι όταν πληρώνεις για μια πράξη που έφταιξες; Κι αν δεν πληρώσεις, το ξεχνάς ή το κουβαλάς μέσα σου μην μπορώντας να απαλλαγείς από το βάρος της συνείδησής σου;  Αυτή η ιστορία σε αρπάζει από το χέρι και σου δείχνει μια μεγάλη αλήθεια: Όσο βαθιά κι αν θάψεις μια ενοχή, από τη συνείδηση δεν μπορείς να την κρύψεις.

Και έτσι είναι. Ο ένοχος νομίζει ότι γλίτωσε, αλλά η ελευθερία δεν περιορίζεται πίσω από τα κάγκελα, φυλακίζεται από την ίδια του τη συνείδηση. Ο μεγαλύτερος και σκληρότερος κριτής είναι τελικά ο εαυτός μας.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι ήρωες όπως η Μιμή, μια φίλη του Ζαν Κλοντ που παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Η Χαρά, η μητέρα της Έλσας, μια απλή γυναίκα που καλείται να επιλέξει ανάμεσα στη γυναίκα και τη μάνα, κουβαλώντας το δικό της ξεχωριστό μυστικό που συγκλονίζει. Η κυρία Ευγενία, η γιαγιά της Έλσας, που φιλοξενεί στο σπίτι της τα παιδιά το μοιραίο καλοκαίρι στην Αμοργό. Θα συναντήσουμε επίσης τον Χουάν Ντελγάδο, έναν Ισπανό σκηνοθέτη που βάζει κι αυτός τη δική του ξεχωριστή πινελιά στην ιστορία. 

Το βιβλίο το έχω αφιερώσει στις ψυχές που ζουν για την τέχνη, και δεν είναι τυχαίο. Σε αυτό το βιβλίο περιγράφω το μεγαλείο και το χάος που κουβαλάει στην ψυχή και στο μυαλό του ένας αληθινός καλλιτέχνης. Ένας καλλιτέχνης που ζει και εκφράζεται μέσα από την Τέχνη είναι ένα ανεξάντλητο κεφάλαιο και συγχρόνως πολύ  συναρπαστικό. Δεν μπορούν να τον κατανοήσουν όλοι. Τον θαυμάζουν, τον προσεγγίζουν, τον σχολιάζουν, όμως είναι αδύνατον να μπουν στη φιλοσοφία και στο μυαλό του, να τον νιώσουν και να τον ακολουθήσουν. Στον Ζαν Κλοντ, αν και τον έκανα ακραίο χαρακτήρα, του έδωσα αρκετά δικά μου καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά, που λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν και ακόμα πιο λίγοι έχουν κατανοήσει.  

Κλείνοντας, θα πω ότι η ιστορία ρέει γρήγορα και η αγωνία έχει το δικό της μαγικό ραβδί. Εκεί που φαντάζεσαι πού περίπου θα πάει, ακριβώς εκεί κάτι άλλο συμβαίνει και σε εκπλήσσει. Στις 563 σελίδες αυτού του βιβλίου ανοίγω μια πόρτα και προσκαλώ τους αναγνώστες μου να μπουν και να ξεχαστούν, να ταξιδέψουν και να χαλαρώσουν, έστω και για λίγο. Να περάσουν λίγες ώρες μακριά από τις έγνοιες και τα προβλήματά τους. Και δεν είναι λίγα όσα απασχολούν τον καθέναν μας σήμερα.

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ


Οι έρωτες από πηλό δεν πετούν ψηλά.
Οι παθιασμένοι έρωτες γερνούν ανεκπλήρωτοι.
Οι πήλινοι Έρωτες μένουν μισοτελειωμένοι…

Η Έλσα με το αγόρι της, τον Μάρκο, και τη φίλη της Φαίδρα πηγαίνουν διακοπές στη γιαγιά της, στην Αμοργό. Η παρουσία του γοητευτικού Γάλλου γλύπτη στο διπλανό σπίτι έλκει αμέσως το ενδιαφέρον τους. Είναι ονειροπόλος, αυθόρμητος, καλλιτέχνης στην ψυχή και τη ζωή, λάτρης του έρωτα και του ωραίου.
Η παρέα μαζί του αποδεικνύεται συναρπαστική. Μέχρι τη λάθος στιγμή. Ένα παιχνίδι και μια ανομολόγητη πράξη φέρνουν την απόλυτη ανατροπή. Οι δαίμονες ξυπνούν. Κανείς δεν πιστεύει αυτό που έχει συμβεί. Το γεγονός βαραίνει και τους τρεις, όμως το πληρώνει μόνο ένας.

Η φιλία τους κλονίζεται ανεπανόρθωτα.
Δεκατρία χρόνια αργότερα όλα έχουν αλλάξει.

Η Έλσα αναζητά ψήγματα της παλιάς φιλίας με τη Φαίδρα και τον Μάρκο, ενώ παράλληλα τους δοκιμάζει. Κρατάει ένα μεγάλο μυστικό που αν το μάθουν…
Ωστόσο, το πιο ανατρεπτικό μυστικό δεν το γνωρίζει κανένας τους. Κι αυτός που το αποκρύπτει, έχει τους δικούς του σκοτεινούς λόγους που δεν μιλά.
Όταν οι αλήθειες σωπαίνουν, οι ζωές των ανθρώπων γεμίζουν σκοτάδια.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Ελένη Γαληνού γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από τη Μυτιλήνη και κατοικεί στο Μαρούσι. Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό Διακοσμητική και Γραφικές Τέχνες. Δημιούργησε δύο προσωπικές σειρές χιουμοριστικών σκίτσων που έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά. Ασχολείται με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική, την ποίη­ση και τη στιχουργική. Το 2007 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής με θέμα Σύννεφα. Ακολούθησαν δύο ομαδικές εκθέσεις στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Η αγάπη της για τη λογοτεχνία και τη συγγραφή ξεκινάει πολλά χρόνια πριν. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Έχει συμμετάσχει στα συλλογικά έργα: Η Πόλη Φοβάται, με το διήγημα «…για ένα τσιγάρο», και Η κρυφτή γυναίκα, με το διήγημα «Η μαγική εικόνα». Έχει γράψει τα μυθιστορήματα: Όταν στέρεψε η αντοχή (2013), Πέρα από τις κόκκινες γραμμές (2014), Ακόμη θυμάμαι (2015). Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα: Όσα δεν έγιναν λέξεις (2016), Μυστική Διαθήκη (2018), Αιώνιοι Ψίθυροι (2019), Η Κατάρα των Μάγιερ (2020), Σε Μαύρο Φόντο (2021), Χρυσάφι και μέλι (2022), Δώδεκα ημέρες θύελλας (2023). Επικοινωνία με τη συγγραφέα: eleni8047@gmail.com Facebook: Ελένη Γαληνού-Eleni Galinou Instagram: eleni.galinou


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου