Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ "ΣΕ ΜΙΑ ΑΤΕΡΜΟΝΗ ΡΟΗ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ


 ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΓΛΟΥ

για το "ΣΕ ΜΙΑ ΑΤΕΡΜΟΝΗ ΡΟΗ"

από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ.








Σε μια εποχή που η εικόνα είναι πιο σημαντική απ’ την ουσία, συχνά παίζουμε ρόλους, που δεν ανταποκρίνονται σ’ αυτό που πραγματικά είμαστε ή αισθανόμαστε. Μέχρι που τελικά ο «ρόλος» γίνεται φύση, ρουτίνα και συνήθεια.

Καμιά φορά όμως, έρχεται η ροή της ζωής να μας ξεβολέψει, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με το απρόβλεπτο, που μας ωθεί να βγούμε απ’ την όποια πεπατημένη και ρουτίνα και ν’ αγγίξουμε τα όριά μας. Σ’ αυτό το κομβικό σημείο έχουμε συνήθως δύο επιλογές… Είτε να παραμείνουμε μουδιασμένοι και αμετακίνητοι μπροστά στο φόβο της αλλαγής, είτε να κοιτάξουμε τον εαυτό μας με θάρρος κατάματα, να τον αποδεχτούμε, να τον βγάλουμε στο φως, να τολμήσουμε την υπέρβαση και να εξελιχθούμε.

Μ’ αυτή τη σκέψη, πηγή έμπνευσης για μένα αποτέλεσε η συνειδητοποίηση ότι, μόνο όταν φτάνουμε στα όριά μας μπαίνουμε στη διαδικασία να κοιτάξουμε με ειλικρίνεια την όποια αλήθεια μας αφορά και μας χαρακτηρίζει. Διαφορετικά, μπορεί να μείνει για πάντα θαμμένη στο χρονοντούλαπο σαν απωθημένο, σαν αγκάθι που μας πληγώνει και μας πονά.

Κάπως έτσι, γεννήθηκαν ως βασικές ηρωίδες στο μυθιστόρημά μου η Άννα και η Φανή. Δυο σύγχρονες γυναίκες, που επιδερμικά διαφέρουν στον πυρήνα και τις ανάγκες τους μεταξύ τους. Με τη μία να λειτουργεί με άξονα τη λογική, τους επαγγελματικούς στόχους, τον προγραμματισμό, τα πρέπει και τους κανόνες, με δίψα για επαγγελματική καταξίωση και αποδοχή και την άλλη, να ονειροβατεί ρομαντικά, ν’ ακολουθεί βήματα άλλων, δίχως προσωπική πυξίδα, ευάλωτη σε δοκιμασίες και πειρασμούς, βολικά διαθέσιμη, συναισθηματικά μπερδεμένη και δίχως συγκεκριμένο στόχο.

Δύο γυναίκες, οι οποίες, μέσα από συμβάντα και δοκιμασίες της καθημερινότητας – που θα μπορούσαν να συμβούν στον καθένα- έρχονται αντιμέτωπες με τα πιο βαθιά και δύσκολα συναισθήματά τους. Με τ’ ανείπωτα, τ’ ανομολόγητα, αυτά που κρατούν καλά κρυμμένα και δεν ομολογούν ούτε στον ίδιο τον εαυτό τους.

Συνομιλώντας με γνωστούς και καταξιωμένους Έλληνες και ξένους λογοτέχνες, καλλιτέχνες και ποιητές, αγγίζοντας κάποια καίρια σημεία της ιστορίας, αλλά και προβληματισμούς της σύγχρονης κοινωνίας, ταξιδεύουν απ’ τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, στην Κρήτη, την Καβάλα και άλλες πόλεις, αναζητώντας την αλήθεια τους και οδεύοντας βήμα-βήμα προς την προσωπική τους διέξοδο.

Προκαλώντας με το ρου της ιστορίας, τον εκάστοτε πιθανό αναγνώστη, να κοιτάξει βαθιά μέσα του και ν’ αναγνωρίσει τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τα διλήμματά του. Τις πιθανές συνέπειες των πράξεων και των επιλογών του, τις εναλλακτικές που θα μπορούσε ν’ ακολουθήσει και το που αυτές θα μπορούσαν ίσως να τον οδηγήσουν. Και μέσα απ’ αυτή διεργασία, να αναρωτηθεί ή γιατί όχι και να οδηγηθεί στη δική του προσωπική αλήθεια…

 

«…Γιατί η ψυχή και η ζωή γεμίζουν, αξίζουν κι ομορφαίνουν όταν υπάρχεις, ζεις, εμπνέεις και αγαπιέσαι, γι’ αυτό που πραγματικά είσαι. Για την αλήθεια, τη μοναδικότητα και την εξαίρεση στον κανόνα σου και όχι για το επιδερμικά αντιλήψιμο, το βιτρινίστικα στημένο, το εξυπηρετικά διαθέσιμο, το ευκολόπεπτο ή αυτό που βολεύει να είσαι.…»

 

 

Μαρία Κουγιουμτζόγλου


Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ

Η Άννα είναι µια γυναίκα που δεν της χαρίστηκε τίποτα σε έναν ανδροκρατούµενο κόσµο. Ό,τι έχει κερδίσει το κατάφερε µε το να είναι ο εαυτός της. Ευαίσθητη, µα και περήφανη, παραµένει µοναδικά αυθεντική, καθώς, συνειδητά, είναι διατεθειµένη να πληρώσει το τίµηµα της αδιαπραγµάτευτης άρνησής της να συµβιβαστεί µε κάτι λιγότερο απ’ ό,τι της αξίζει. Όµως κάποια στιγµή οι ισορροπίες κλονίζονται.

 
Η Φανή, στον αντίποδα, ακολουθεί τα βήµατα των άλλων. Παρασυρµένη από τις προσδοκίες των οικείων της και βαθιά απογοητευµένη από την άκαρπη προσπάθειά της να πραγµατοποιήσει τα όνειρά της, αποφασίζει να τα εγκαταλείψει. Ξεγελώντας τον εαυτό της, επιλέγει να κρυφτεί πίσω από τη σταθερότητα και την ασφάλεια που της προσφέρει ένας συµβατικός γάµος. Μέχρι που θα συναντηθεί µε την αλήθεια.
 
Μια ιστορία που αναδεικνύει τη δύναµη της γυναίκας, της αιώνιας γυναίκας, αυτής που στήριξε τα θεµέλια του κόσµου και έγραψε την ιστορία αλλιώς.
 
Εγκλωβισµένοι στην ατέρµονη ροή της ζωής, τιµωρούµαστε για το θράσος µας να εµπλέκουµε το ιδεώδες µε το πραγµατικό στα όνειρα και στις προσδοκίες µας και αναγκαζόµαστε να δίνουµε διαρκώς µάχες στην αρένα της, καθώς είτε µας προσφέρει στιγµές χαράς, έρωτα, επιτυχίας και θριάµβου, είτε µας φέρνει αντιµέτωπους µε µια υπέρτατη δύναµη, τη µοίρα. Στιγµές που νιώθουµε ανίσχυροι µπροστά στο µεγαλείο της τραγικότητάς της, και που η µόνη εµφανής διέξοδος που δείχνει πραγµατική είναι να ακολουθούµε απλώς το ρεύµα. Όχι µε άρνηση  αλλά µε αποδοχή της ροής.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Μαρία Κουγιουµτζόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου µεγάλωσε και έζησε το µεγαλύτερο µέρος της ζωής της. Είναι δηµόσιος υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τα τελευταία χρόνια ζει στα Χανιά της Κρήτης.

Αρθρογραφεί ερασιτεχνικά σε εφηµερίδες και sites, όπως Thessaloniki Arts and Culture, Εναλλακτική Δράση, εφηµερίδα λογοτεχνών Λογοτεχνικό Βήµα, λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος, εφηµερίδα Tomorrownews.gr κ.ά.

Πρόσφατα συµµετείχε στις συλλογικές εκδόσεις Λογοτεχνικό Ηµερολόγιο 2021 των εκδόσεων Κέφαλος, µε το διήγηµα «Ο γαµπρός της Ευτυχίας», και Όταν Μείναµε Σπίτι των εκδόσεων Psychologybooks Kathexis, σε συνεργασία µε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Συµβουλευτικής Ψυχοθεραπείας (τέως Ψυχολογικό Κέντρο Χανίων), µε το κείµενό της µε τίτλο «Ευαίσθητα προσωπικά δεδοµένα».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου