Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

ΣΟΦΙΑ ΑΛΕΞΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ "Η ΕΛΛΗ ΚΑΙ Ο ΕΡΜΗΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


 ΣΟΦΙΑ ΑΛΕΞΙΟΥ

για το "Η ΕΛΛΗ ΚΑΙ Ο ΕΡΜΗΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ"

από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.







Τα ταξίδια της Έλλης και του Ερμή συνεχίζονται και η χαρά μου πολλαπλασιάζεται καθώς έχω τόσες εκδρομούλες να διηγηθώ, τόσα μέρη που αγαπώ να παρουσιάσω! Όσο ξεφυλλίζω την Έλλη και τον Ερμή που ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα αυτή τη φορά, θυμάμαι εκείνη τη στιγμή που ξεκίνησα μαζί με την κόρη μου να φτιάχνω σε ένα μπλοκ ζωγραφικής, έναν ταξιδιωτικό οδηγό για να της γνωρίσω την Ελλάδα μέσα από τα μάτια μου και τις εμπειρίες μου.. Αρχίσαμε να ζωγραφίζουμε παρέα, να κολλάμε αυτοκόλλητα με ζωάκια και να της διηγούμαι τα ταξίδια που έχω κάνει, να της μιλώ για όσα αγαπώ – τα βιβλία, την Αρχαία Ελλάδα, την εξερεύνηση-  σαν ένα παραμύθι κι όσο προχωρούσαμε μαζί το μπλοκ ζωγραφικής «ζωντάνευε» και στις σελίδες του ξεπρόβαλλαν η Έλλη και ο Ερμής κι ένας ταξιδιωτικός οδηγός για εξερευνητές και εξερευνήτριες! Σαν εκπαιδευτικός ήταν πάντα πρόκληση να γράψω ένα βιβλίο που θα βοηθήσει τα παιδιά να αγαπήσουν τη γνώση, τη γεωγραφία, την ιστορία και να τους περάσω την αξία που έχουν οι απλές χαρές τις ζωής. Αυτή ήταν η αφετηρία και το όνειρο.. να δημιουργηθεί μία σειρά βιβλίων που θα μας ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και ανυπομονώ να γράψω ταξιδιωτικούς οδηγούς για κάθε γωνιά της πανέμορφης μας χώρας!

Οι ήρωες του βιβλίου είναι η κόρη μου, ο ανιψιός μου, οι φίλοι τους… Έτσι ονειρεύεται η ρομαντική μου πλευρά όλα τα παιδιά. Κορίτσια σαν την Έλλη, δυναμικά, με αγάπη για τη φύση, τα ταξίδια, ικανά και αγόρια σαν τον Ερμή φιλομαθή, με οικολογικές ευαισθησίες και ευγένεια. Παιδιά που αγαπούν την περιπέτεια μα πάνω από όλα άνθρωποι που ξέρουν να απολαμβάνουν τις απλές χαρές της ζωής, να ψάχνουν την ευτυχία στα ηλιοβασιλέματα, στις βουτιές με φίλους, στις εξερευνήσεις αρχαίων μνημείων και σε περίπατους στη φύση.

Στον δεύτερο ταξιδιωτικό οδηγό οι νέες περιπέτειες της Έλλης και του Ερμή μας ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα, παρέα με τον σκύλο τους, τον Ντίνο, που είναι μέγας οικολόγος, και τη φίλη τους Σοφία, που είναι μια περήφανη αρκούδα Μακεδόνισσα! Στις σελίδες του εξερευνούμε νέα μέρη, μνημεία, έθιμα, σπάνια ζώα και φυτά μέσα από ιστορίες της ελληνικής παράδοσης και της μυθολογίας. Αφετηρία ο Όλυμπος, σε ένα οδοιπορικό που μας ξεναγεί στη Μακεδονία και στη Θράκη! Βεργίνα, Πρέσπες, Καστοριά, Νυμφαίο, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Αμφίπολη, Θάσος, Σαμοθράκη και άλλα τόσα μέρη απαράμιλλης ομορφιάς περιμένουν να τα ανακαλύψετε! Η φανταστική εικονογράφηση είναι της Μάρως Αλεξάνδρου που έβαλε τόσο αγάπη στο βιβλίο αυτό, τόση λεπτομέρεια, τόσο μεράκι και είναι συγκινητικό για μένα να βλέπω όλα τα όνειρά μου τόσο πανέμορφα σχεδιασμένα, ένα όνειρο πραγματικό!

 

Στόχος μου ήταν να δημιουργήσω βιβλία που θα δώσουν στα παιδιά γεωγραφικές, λαογραφικές, ιστορικές, πολιτισμικές και περιβαλλοντικές γνώσεις μέσα από πολύχρωμες εικόνες και στιγμές ξεγνοιασιάς έτσι ώστε να αγαπήσουν το διάβασμα και να θελήσουν να μάθουν κι άλλα για την ιστορία, τη φύση και τον πολιτισμό και αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί τόσο αρμονικά αν δεν υπήρχε τόσο πλούσιο  εικονογραφικό υλικό! Σε ευχαριστώ Μάρω, εύχομαι να ταξιδέψουμε μαζί σε κάθε ελληνικό φυσικό και πολιτιστικό θησαυρό!

Στις σελίδες του, εκτός από γνώσεις ήθελα να προσθέσω και διάφορες έννοιες με τρόπο κατανοητό για τα παιδιά όπως η δημοκρατία, η διαφορετικότητα, το κάλλος, αρχαίες και σύγχρονες σοφίες, μνημεία και ταξιδιωτικά μυστικά. Το ολοκαίνουργιο, όμως, στοιχείο στις εκδρομές στη Βόρεια Ελλάδα είναι πως η Έλλη κι ο Ερμής μας ξεναγούν στα έθιμα και στις παραδόσεις κάθε περιοχής! Η λαογραφία ήταν πάντα μεγάλη μου αγάπη και την θεωρώ ανεκτίμητης αξίας για την συνέχιση του πολιτισμού, της ιστορίας καθώς τα έθιμά μας είναι εκείνα που κρατούν ζωντανή την ιστορία μας που περνά από γενιά σε γενιά και οι παραδόσεις είναι εκείνες που δίνουν νόημα στην καθημερινότητά μας με τις εναλλαγές γιορτών και εθιμοτυπικών! Ήθελα σε αυτό το βιβλίο να νιώσουν τα παιδιά πως τα έθιμα είναι διασκεδαστικά και καθόλου βαρετά. Τόσο πλούσια και πολύτιμη λαογραφική ιστορία, δεν μου πάει η καρδιά να την βλέπω να φθίνει και αυτό ήθελα να είναι το μήνυμά μου στη νέα γενιά!

Εκτός από το να τα διαβάζεις και να περνάς καλά οι ταξιδιωτικοί αυτοί οδηγοί ήθελα να είναι αφορμή για ωραίες συζητήσεις και δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης!

Οι σπουδές μου φιλολογίας και ψυχολογίας, η αγάπη για τον αρχαίο πολιτισμό, η ενασχόληση με την διδασκαλία και την ταξιδιωτική δημοσιογραφία γέννησαν την ανάγκη να σκαρφιστώ αυτές τις εκδρομές και κατά τη διάρκεια της συγγραφής ήθελα αυτά τα βιβλία να ταξιδέψουν στα μέρη για τα οποία μιλούν, να κάνουν τα παιδιά να θέλουν να μας ξεναγήσουν στις εκδρομές, να τα ωθήσουν να ενδιαφερθούν, να ανοίξουν ορίζοντες! Έτσι προέκυψαν οι δράσεις με τα βιβλία αυτά τις οποίες σχεδίασα και υλοποιώ σε σχολεία όπως το κυνήγι θησαυρού γνώσης, βασισμένο στις σελίδες των βιβλίων και οι Αθηνοπεριπέτειες! Πρόκειται για εκπαιδευτικές διαδρομές/ξεναγήσεις στην περιοχή της Πνύκας, τις οποίες πραγματοποιώ σε συνεργασία με ξεναγούς και μουσειοπαιδαγωγούς. Στους περιπάτους αυτούς, οδηγός μας είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς και η διαδρομή διανθίζεται με αναγνώσεις, μύθους, διαδραστικά παιχνίδια και το πιο διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού γνώσης με δώρα για τους μικρούς εξερευνητές και εξερευνήτριες!

Σας περιμένουμε για εξερευνήσεις, λοιπόν, παιδιά και γονείς, δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί, θείες, νονές, νονοί. Στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι το ραντεβού, κάθε Κυριακή και αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις δράσεις μας μπορείτε να μπείτε στο ακόλουθο link Athinoperipeteies – Sofia Alexiou .

Μέχρι να ανταμώσουμε σας αποχαιρετώ με μία φράση της Έλλης στο τέλος των περιπετειών μας στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς ξέρουμε πως όλα τα όμορφα τελειώνουν  κάποια στιγμή μα η ζωή είναι γεμάτη θαύματα αρκεί να βρεις τον τρόπο μέσα σου να μάθεις να τα εντοπίζεις και να τα εκτιμάς.

Σαν νεράκι πέρασαν κι αυτές οι διακοπές! Μα έρχονται άλλες κι άλλες! Όρεξη να έχεις να ονειρεύεσαι, να ζεις, να χαίρεσαι τη φύση! Μέχρι την επόμενη περιπέτεια, ανοίξτε χάρτες και βρείτε νέους προορισμούς! Αντίο εξερευνητές και εξερευνήτριες, είναι ώρα να πάμε σπίτι!

Σας περιμένω στο μπλογκ μου Mom And The City MOM AND THE CITY | deBlog | deBóp (debop.gr) στο site debop.gr και στα social media μου (1) Mom And The City- Sofia Alexiou | Facebook Sofia Alexiou Mom and the City (@sophiealfin) • Φωτογραφίες και βίντεο στο Instagram !

Καλά ταξιδάκια με υγεία!!!

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ

Ένας ταξιδιωτικός οδηγός της Ελλάδας για μικρά και μεγάλα παιδιά! Η Έλλη κι ο Ερμής φωνάζουν «Ζήτω οι διακοπές» και κάνουν όλο εκδρομές. Οι νέες τους περιπέτειες μας ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα, παρέα με τον σκύλο τους, τον Ντίνο που είναι μέγας οικολόγος και τη φίλη τους Σοφία που είναι μια περήφανη αρκούδα Μακεδόνισσα! Ελάτε να εξερευνήσουμε νέα μέρη, μνημεία, έθιμα, σπάνια ζώα και φυτά μέσα από ιστορίες της ελληνικής παράδοσης και της μυθολογίας. Αφετηρία ο Όλυμπος, σε ένα οδοιπορικό που μας ξεναγεί σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη! Βεργίνα, Πρέσπες, Καστοριά, Νυμφαίο, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Αμφίπολη, Θάσος, Σαμοθράκη και άλλα τόσα μέρη απαράμιλλης ομορφιάς περιμένουν να τα ανακαλύψετε! Σακίδιο, νερό, φωτογραφική και φύγαμε!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η ΣΟΦΙΑ ΑΛΕΞΙΟΥ τρελαίνεται για ταξίδια και βιβλία που στο μυαλό της είναι το ίδιο και το αυτό! Στις σπουδές της πήρε γερές δόσεις φιλοσοφίας, παιδαγωγικής και ψυχολογίας κι ασχολήθηκε με την εκπαίδευση όπου γνώρισε πολλά παιδιά και ένιωσε τυχερή. Κάποια χρόνια μετά δοκίμασε και τη δημοσιογραφία. Έγραψε για ταξίδια και πολιτιστικά δρώμενα σε εφημερίδες, site, κανάλια και περιοδικά (Καθημερινή, Αττικές Εκδόσεις, Popaganda, Art travel, Debop.gr, MTV Greece, Action 24, Rise TV κ.α). Λατρεύει να περπατάει σε αφράτο χιόνι, να τρώει γρανίτες, να δίνει φιλιά στην κόρη της και να οργανώνει εκδρομές! Το 2022, σχεδίασε και υλοποίησε τις Αθηνοπεριπέτειες, μία σειρά εκπαιδευτικών περιπάτων που βασίζονται στον πρώτο ταξιδιωτικό της οδηγό «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Τα βιωματικά εκπαιδευτικά της προγράμματα υλοποιούνται σε δημοτικά σχολεία, δημοτικές βιβλιοθήκες και μουσεία. Για περισσότερες πληροφορίες μπες στο athinoperipeteies.gr κι αν θέλεις να επικοινωνήσεις μαζί της, μπορείς να στείλεις μήνυμα στο blog της Mom And The City στο debop.gr. Θα χαρεί πολύ να ακούσει τις ιδέες σου!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου