Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

ΕΦΗ ΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΩ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


 ΕΦΗ ΛΑΔΑ

για το "ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΩ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ"

από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.








Αλήθεια είναι πως οι μεγάλοι πολλές φορές βλέποντας ένα μικρό παιδί, αρχίζουν να αξιολογούν  τις χάρες του.

Είναι μια τρυφερή αντίδραση των μεγάλων θέλοντας πάντα βάσει της δικής τους προτίμησης να μεταφράσουν τα ταλέντα των μικρών παιδιών, σε μελλοντικά επαγγέλματα.

Πόσες φορές δεν σταθήκαμε χαζεύοντας τα πιτσιρίκια σε σχολικές εκδηλώσεις, σε χορωδίες, σε θεατρικά δρώμενα κλπ.

Εκεί χανόμαστε στο χαμόγελό τους, στην αυθεντικότητά τους, στην αγνότητα της παιδικής τους ηλικίας.

Έτσι ένοιωσα κι εγώ πολλές φορές και με τα παιδιά μου αλλά και με τα παιδιά που συναντούσα μέσα στα χρόνια, στο δρόμο, στην παιδική χαρά, στο σούπερ μάρκετ,…...

Θέλοντας να πάρω την θέση τους και διαλέγοντας για ηρωίδα την μικρή Λουίζα, (ένα όνομα που μου έδωσε η νονά μου σαν δεύτερο) θέλησα να μεταφράσω λίγο τις σκέψεις τους.

Έγινε σαν ένα παιχνίδι που όλο και με κέρδιζε. Παρατηρώντας περισσότερο το απορημένο βλέμμα των παιδιών στους χαρακτηρισμούς των μεγάλων όλο και έμπαινα περισσότερο στην ιστορία. Πήρε αρκετό καιρό να καταλήξω πως θα διαχειριστώ τις σκέψεις των μεγάλων με τις αντιδράσεις της μικρής.

Ήθελα να υπάρχει μια εύθυμη ατμόσφαιρα στις μεταξύ τους ατάκες, μια στιχομυθία έμμετρη,  που έδωσε έναν αστείο αέρα  στους διαλόγους μεταξύ των μεγάλων και της μικρής.

Όσο έγραφα την ιστορία όλο και περισσότερα μου έρχονταν στο μυαλό. Τόσο για τα κρυφά χαρίσματα στον χαρακτήρα των μικρών παιδιών όσο και για το επάγγελμα που πολλές φορές ίσως να ξεχωρίζει σαν ταλέντο. Είναι σημαντικό να είναι οι μεγάλοι υποστηρικτικοί και να βοηθούν στο να εμπλουτίζουν τις γνώσεις των παιδιών με πληροφορίες για όσα δείχνουν ότι τα ενδιαφέρουν. Όλα  κρίνονται στα παιδικά χρόνια!

Σημαντικό να μπορούν οι μεγάλοι να λύνουν τις απορίες τους. Όμως  δεν θα πρέπει να τα κατευθύνουν σε δικές τους ανεκπλήρωτες επιθυμίες.

Πόσο το έχουμε ζήσει κι αυτό!

Και κάπου μέσα στην ζαλάδα τόσων κοσμοθεωριών για το τι θα γίνει,  η μικρή έβαλε μια δυνατή φωνή. ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΙ. ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΩ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ.

Αυτό δηλ. που δικαιούται κάθε παιδί να πει !      

Ας έχουν τα παιδιά μας το καλύτερο  για να ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ!  

Ας δώσουμε στα παιδιά μας το δικαίωμα να είναι παιδιά!   

 

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ


Πολλές φορές οι μεγάλοι σκέφτονται τι θα μπορούσαν να γίνουν τα παιδιά όταν μεγαλώσουν.
Το κοριτσάκι της ιστορίας δεν έχει καμία αγωνία για όσα αναρωτιούνται οι άλλοι για το μέλλον της. Τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη σημασία γι’ αυτήν από το να παρατηρεί τα πάντα γύρω της και να αξιολογεί όσα βλέπει και ακούει.
Όλα θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή. Τώρα σημασία έχει να είναι παιδί. Όσο για το τι θα γίνει μετά; Ε, αυτό θα μας το πει όταν μεγαλώσει

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Έφη Λαδά γεννήθηκε σε ένα µικρό χωριό της Δυτικής Πελοποννήσου. Έχει εικονογραφήσει πάνω από 130 βιβλία, µερικά από τα οποία έχουν µεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες (ιταλικά, γαλλικά, αγγλικά, φλαµανδικά, κορεατικά, ρουµανικά, ρωσικά, κινεζικά, κροατικά και τουρκικά). Το βιβλίο της In my dreams κυκλοφορεί στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2023, από τις εκδόσεις Clavis. Ήταν υποψήφια για το Astrid Lindgren Memorial Award και για το Hans Christian Andersen Award.

                                                                         


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου