ΒΑΒΕΛ του κ.Γιώργου Γιαντά από τον Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη - Livani Publishing Organization!!!
Ο Λέανδρος Μίρκας εργάζεται ως ανώτερο στέλεχος στο υποκατάστημα της τράπεζας Athlon στην Αθήνα. Πέρα από την αγάπη του για την κλασική μουσική, τις τέχνες και τη λογοτεχνία, πέρα από το ακαδημαϊκό ύφος και το υψηλό κοινωνικό γόητρο, διαγράφεται σύντομα το προφίλ ενός άθλιου, ενός εγκληματία.
Μέσα από μια δική του φιλοσοφική θεώρηση, αγωνίζεται να πείσει πως η οικονομία είναι μια επιστήμη που απέχει από τους φραγμούς της ηθικής και βρίσκεται πέρα από τα όρια του Καλού ή του Κακού. Αυτό το ουδέτερο πεδίο θεωρεί πως είναι ο χώρος που κινείται και ο ίδιος, εκεί όπου ο σκοπός δικαιολογεί τα μέσα, εκεί όπου το χρήμα εξαγοράζει τα πάντα. Περίπου τα πάντα…
Τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο τόσο αδίστακτο και ανικανοποίητο; Η ίδια η ζωή, απαντά εκείνος.
Ένα οικονομικό-ψυχολογικό μυθιστόρημα με επίκεντρο τη συμβολή του χρηματοπιστωτικού τομέα στην κρίση του 2008 από τη σκοπιά του ανθρώπινου παράγοντα και του πάθους της απληστίας.
«Όλα ζυγίζονται στο ζύγι του πλούτου και αργά ή γρήγορα προκύπτει η τιμή τους, όλα πωλούνται ή εξαγοράζονται, η υπόληψη, τα υλικά αγαθά, η χλιδή, η καλή υγεία, η περίθαλψη, η εξυπηρέτηση, οι όμορφες γυναίκες. Φανταστείτε κάτι αντίστοιχο με την απεικόνιση της τυφλής Δικαιοσύνης, αλλά με μια προκλητικά ντυμένη γυναίκα να κρατά τη ζυγαριά. Αυτή είναι η καθολική πόρνη, η προσωποποίηση του χρήματος, που κρατά στα χέρια τη μοίρα του καθενός. Άλλος την ποθεί, την ονειρεύεται, άλλος τη θωπεύει και άλλος κοιμάται μαζί της, κανείς πάντως δεν την κοιτά αδιάφορα, κανένας δεν μπορεί να μη φλερτάρει λιγάκι μαζί της».
Ποιος όμως είναι ο κ.Γιώργος Γιαντάς;Ας τον γνωρίσουμε μέσω του βιογραφικού του και μερικών ερωτήσεων μου που με προθυμία δέχθηκε να απαντήσει και τον ευχαριστώ πολύ!!!!!
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γιώργος Γιαντάς κατάγεται από τη Μυτιλήνη της Λέσβου.
Από τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά του:
Ως την Τελευταία Πνοή (2011),
Mindland (2012),
O Θίασος της Μαριάννας Μαλτέ (2014).
Αύριο, 2015.
Ως την Τελευταία Πνοή (2011),
Mindland (2012),
O Θίασος της Μαριάννας Μαλτέ (2014).
Αύριο, 2015.
ΕΡΩΤΗΣΗ:1)Σε ποια ηλικία ήταν η πρώτη επαφή σας με το βιβλίο; Θυμάστε το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;
Θυμάμαι πολύ μικρός να διαβάζω ένα βιβλίο το Δαβίδ Κόπερφιλντ του Ντίκενς. Ωστόσο αυτή η περίπτωση ήταν μία εξαίρεση στον κανόνα της παιδικής μου ηλικίας. Εννοώ πως η σχέση μου με τα βιβλία ήταν ουσιαστικά ελάχιστη. Το πραγματικό διάβασμα και ενδιαφέρον για τα βιβλία ήρθε πολύ αργότερα, χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να έρθω σε ουσιαστική επαφή με το βιβλίο.
ΕΡΩΤΗΣΗ:2)Έχετε συγκεκριμένη προτίμηση στα λογοτεχνικά σας αναγνώσματα;
Προτιμώ τα έργα οπού το κείμενο ρέει ενώ ταυτόχρονα δεν αφήνει τίποτε στην τύχη του, μέσα σε περιβάλλον αληθοφάνειας, με τη λεπτομέρεια που θα με συνεπάρει μέσα από μία εμφανή δεξιοτεχνία στην όλη ανάπτυξη του κειμένου. Υπό αυτήν την έννοια μπορώ να πω πως προτιμώ τα «μπαρόκ» κείμενα χωρίς ωστόσο να αποκλείω αναγνώσματα διαφορετικών κατευθύνσεων. Προτιμώ οτιδήποτε έχει βάθος, εκείνο που μπορεί να μιλήσει στην ψυχή, αυτό ναι, θα το διαβάσω, ακόμη και αν δεν εμπίπτει στο ύφος και τα πρότυπα που προτιμώ.
ΕΡΩΤΗΣΗ:3)Θα μπορούσατε να μου πείτε μερικούς από τους αγαπημένους σας συγγραφείς ή… σας βάζω δύσκολα;
Υπάρχουν συγγραφείς που είναι αγαπημένοι ακόμη και από ένα μόνο έργο τους. Ενδεικτικά αναφέρω το «Το μηδέν και το άπειρο» του Καίσλερ που θεωρώ μεγαλειώδες. Υπάρχουν επίσης κλασσικοί αλλά και σύγχρονοι αγαπημένοι ενώ στην περίπτωση των Ελλήνων συγγραφέων υπάρχουν διάφοροι, αυτό βέβαια είναι προσωπικό γούστο και ακόμη και σήμερα αναζητώ νέους συγγραφείς που μπορούν να με ταρακουνήσουν με το γραπτό τους και που, πιθανώς δεν έχει τύχει να φτάσουν στα χέρια μου.
ΕΡΩΤΗΣΗ:4)Τι αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσετε να γράφετε;
Μία εσωτερική ανάγκη σε συνδυασμό με εξωτερικούς παράγοντες, μία ιδιαίτερη περίοδος κατά την οποία βρέθηκα να κατοικώ σε ένα απομακρυσμένο χωριό. Η αρχή έγινε από εκεί, σα να υπήρχαν αμέτρητες σκέψεις που ήθελαν απεγνωσμένα να έρθουν στο φως. Κάπως έτσι πήρα χαρτί και στυλό και ξεκίνησα να γράφω. Δεν υπήρξε κάποια σχετική παρότρυνση. Συνέβη πρωτίστως από ανάγκη.
ΕΡΩΤΗΣΗ:5)Πως ξεκίνησε η συγγραφή του βιβλίου σας «Βαβέλ», γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο και αυτό το εξώφυλλο;
Η «Βαβέλ» ως ιδέα προϋπήρχε από χρόνια. Εκείνο που έλειπε ήταν το κατάλληλο θέμα, εννοώ ένα θέμα που να με αγγίζει και να αξίζει να ερευνηθεί. Η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 μου προκάλεσε αυτήν την έλξη ενώ θεωρώ θλιβερό και άδικο αυτό που συνέβη -και συμβαίνει- για τόσους ανθρώπους που πλήρωσαν ακριβά το κόστος. Επέλεξα τον τίτλο «Βαβέλ» κυρίως για το γιγάντιο και πομπώδες χρηματοπιστωτικό – επενδυτικό παιχνίδι που είχε στηθεί και που τελικά οδήγησε στην κατάρρευση. Το εξώφυλλο επιλέχθηκε σε συνεργασία με την εκδότρια μου κ. Λιβάνη, ήταν μία εκδοχή στην οποία συμφωνήσαμε πως είναι αντιπροσωπευτική για το περιεχόμενο.
ΕΡΩΤΗΣΗ:6)Ποιόν ήρωα ξεχωρίζετε από τα έργα σας και γιατί;
Δεν ξεχωρίζω ήρωες, δεν προβαίνω σε τέτοιες συγκρίσεις. Όλοι ανεξαιρέτως έχουν και τη μοναδικότητα τους, είτε πρόκειται για τη Μαριάννα Μαλτέ είτε για το Λέανδρο Μίρκα. Ακόμη και πρόσωπα που παρουσιάζονται σε δευτερεύοντες ρόλους στα κείμενα μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για μένα, μόνο και μόνο για το συμβολισμό, για τα λιγοστά μα ταυτόχρονα σημαντικά λόγια που μπορεί να έχουν να πουν.
ΕΡΩΤΗΣΗ:7)Υπάρχει κάποιο έργο σας που σας δυσκόλεψε στην ολοκλήρωση του;
Υπάρχει μία έρευνα που δε συμπεριέλαβα σε μυθιστόρημα και που θα αποκαλύψω εδώ. Όταν έγραφα το «Ο θίασος της Μαριάννας Μαλτέ» είχε προαποφασίσει πως θα επέκτεινα την ιστορία στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. Υπήρξε πληθώρα βιβλίων σχετικών με το θέμα, στα οποία και κατέφυγα προκειμένου να σχηματίσω μία καλύτερη εικόνα. Γρήγορα διαπίστωσα μία έλλεψη αμεροληψίας, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, ανάλογα με το «στρατόπεδο» που υποστήριζε ο συγγραφέας. Τα πάθη μεταφέρθηκαν δυστυχώς σε πολλές σελίδες της Ιστορίας. Αυτό με δυσκόλεψε, μάλλον με προβλημάτισε ως προς το κατά πόσο μπορούσα να βρω τη «μέση» που κάπου γύρω της βρίσκεται η αλήθεια. Έτσι ο θίασος της Μαριάννας Μαλτέ ολοκληρώθηκε χωρίς να συμπεριλάβει τον εμφύλιο.
ΕΡΩΤΗΣΗ:8)Λαμβάνετε μηνύματα με απόψεις αναγνωστών; Πόσο σας επηρεάζουν οι παρατηρήσεις τους;
Τα μηνύματα που λαμβάνω είναι συνήθως ενθουσιώδη. Είναι λογικό μιας και συνήθως δεν επικοινωνούμε με ένα δημιουργό που το έργο του δε μας συγκίνησε. Από εκεί κι έπειτα είναι τόσο ενθαρρυντικό να διαβάζεις θετικά σχόλια και βέβαια, αισθάνεσαι μια απέραντη ικανοποίηση που τα κείμενα σου άγγιξαν τις καρδιές των αναγνωστών.
ΕΡΩΤΗΣΗ:9)Τελικά συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;
Θεωρώ πως η κλίση και το ταλέντο είναι θεμέλια για κάποιον που θα ασχοληθεί με τη συγγραφή. Η λογοτεχνία δε διδάσκεται, μα και όπου διδάσκεται δεν αρκεί για να οδηγήσει στην υπέρβαση κάποιον που δεν έχει και ένα έμφυτο χάρισμα, το μεράκι, την πίστη και την επιμονή να γίνεται καλύτερος.
ΕΡΩΤΗΣΗ:10)Έχετε ξεκινήσει ήδη να γράφετε κάτι καινούριο; Μήπως έχετε και άλλες ανέκδοτες ιστορίες;
Αυτήν την ερώτηση την ακούω συχνά από στενούς φίλους και συγγενείς. Η απάντηση είναι συνήθως «ασφαλώς και υπάρχει κάτι καινούριο στα σκαριά…»
ΕΡΩΤΗΣΗ:11)Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτό το διάστημα;
Έχω ακριβώς δίπλα μου το βιβλίο του Pedro Juan Gutierrez«Διάλογος με τη σκιά μου». Μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση γύρω από τη συγγραφή και το τίμημα του να ασχολείται κανείς με τη λογοτεχνία.
Θα ήθελα να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του blogμας, τη φράση που σας εκφράζει, το τραγούδι που σας αντιπροσωπεύει και την αγαπημένη σας ταινία. Ίσως είναι περισσότερα από ένα αλλά πείτε μας τα πρώτα που σας έρχονται στο μυαλό για το καθένα από αυτά…
Μία φράση που με εκφράζει «μην εγκαταλείπεις ποτέ», ενώ ένα αγαπημένο τραγούδι… υπάρχουν τόσα πολλά που δε μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Από ταινίες θα ξεχώριζα το «Η σιωπή των αμνών»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου