Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ-ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ






ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
για το "ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ"
από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ.












Γράμμα προς τους αναγνώστες…
Θα ξεκινήσω ετούτη την κουβέντα μας, με την πρόταση που έχω στο οπισθόφυλλο του βιβλίου μου, «Οι άνθρωποι βρίσκονται εκεί που η μοίρα θα ορίσει…»
Εκείνη την ημέρα, πριν δυόμιση χρόνια,  έκανα μια ανάρτηση στο fb σχετικά με την εκπαίδευση στον τόπο μας.  Ένας διαδικτυακός φίλος είχε αντίθετη άποψη και η συζήτηση άναψε. Δεν τον ήξερα και δεν με ήξερε, ήμασταν κι οι δυο μέλη μιας ομάδας και αναζήτησα πληροφορίες στο προφίλ του. «Γεννημένος στο Καλπάκι Ιωαννίνων, μόνιμος κάτοικος Καλιφόρνιας, Αμερική…» Η συνέχεια της επαφής έφερε αυτό το βιβλίο, η ιστορία ήρθε και με βρήκε από μόνη της, δεν την έψαξα, αλλά ήταν τόσο δυνατή που με ταρακούνησε και δεν γινόταν να μην την γράψω. Τα υπόλοιπα ήρθαν από μόνα τους, τα αληθινά γεγονότα βγήκαν στην επιφάνεια και μπλέχτηκαν με τη μυθοπλασία της συγγραφέως.
Πρόκειται για τη ζωή δυο αντρών που συναντιούνται τυχαία στη Χαβάη (τους τόπους και τους χρόνους της ιστορίας δεν τα πείραξα καθόλου), κι ανακαλύπτουν ότι έχουν το ίδιο όνομα. Ο ένας ξέρουμε ποιος είναι, ο άλλος όμως δεν ξέρουμε και δεν ξέρει ούτε καν ο ίδιος. Η ζωή του έχει σκοτεινές σελίδες και ήρθε η ώρα να τις φωτίσει.
Η αναζήτηση ξεκινά, ο χρόνος γυρίζει πίσω, σε όσα συνέβησαν στην Ήπειρο από το 1939 και μετά, Ελληνοιταλικός Πόλεμος, Κατοχή, ξεκλήρισμα Γιαννιωτών Εβραίων, Εμφύλιος, μετανάστευση, χούντα… Ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, από το Καλπάκι και τα χωριά της Ηπείρου στο Σικάγο, στη Νέα Υόρκη, στη Χαβάη και πάλι πίσω.
Τι ένιωθα όταν το έγραφα πώς να σας το περιγράψω, σαν να άγγιζα τα ιερά ενός ανθρώπου που τον έριξε η ζωή πολλές φορές μα αυτός σηκωνόταν όρθιος και συνέχιζε. «Όταν μας πληγώνει το παρόν πιανόμαστε γερά από το μέλλον…» Έκλαψα πολύ γράφοντας αυτό το βιβλίο, για τον πόνο που έφεραν τα τερτίπια της Ιστορίας στη ζωή κάποιων απλών ανθρώπων και για το πόσο σκληρή και άδικη στάθηκε η ιστορία της ανθρωπότητας απέναντι σε κάποιους. Σε κάθε σελίδα έπεφτα και σηκωνόμουνα παρέα με τους ήρωές μου. Από την πλευρά του αδύνατου και ανίσχυρου είδα τα γεγονότα… Είναι επίσης μεγάλη πρόκληση να γράφει μια γυναίκα για τη ζωή δυο αντρών! Αλλά και μεγάλη πρόκληση να αποτυπώσεις στο χαρτί τη ζωή κάποιου που είναι εν ζωή. Όταν το διάβασε ο Τεντ, μου είπε το εξής: «Πόσο μεγάλη υφάντρα είσαι, πως μπόρεσες και μπήκες στο μυαλό μου;» Ανατρίχιασα και συγχρόνως χάρηκα. Τα κατάφερα; Δεν ξέρω. Μόνο εσείς μπορείτε να μου το πείτε.
Οι εκδόσεις «Ωκεανός» έδωσαν σάρκα και οστά στο πόνημά μου. Υπέροχη έκδοση, με ένα εξώφυλλο που λάτρεψα, καθώς και πολύ αγάπη απ’ όλους όσους συμμετέχουν στην ομάδα τους.
Η χαρά θα ολοκληρωθεί όταν αγγίξει τις καρδιές σας. Το ταξίδι πλέον σας ανήκει.
Καλά αναγνώσματα με αγάπη
Βασιλική

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ
Οι άνθρωποι βρίσκονται εκεί που η Μοίρα θα ορίσει…

Δυο ζωές που δέθηκαν με την κόκκινη κλωστή της Μοίρας και ήταν θέμα χρόνου να συναντηθούν. «Η κλωστή μπορεί να τεντώνεται, να περιπλέκεται… μα δεν κόβεται ποτέ». Κι ο έρωτας έγινε η θρυαλλίδα για μια μεγάλη αποκάλυψη…
Δυο άγνωστοι άνθρωποι με το ίδιο όνομα, θύματα της Ιστορίας και του πολέμου, θα συναντηθούν στην κορυφή του Χαλεάκαλα, στο νησί Μάουι της Χαβάης, και θα ξεδιπλώσουν το κουβάρι της ζωής τους αναζητώντας το σημείο που τους ενώνει.
Ο ένας, γεννημένος στο Καλπάκι Ιωαννίνων, κυνήγησε το όνειρο με τέτοιο ζήλο που τον έφερε μέχρι τα πιο εξωτικά μέρη της Αμερικής.  Από την απόλυτη φτώχεια στη χλιδή, από τη μοναξιά της ξενιτιάς στον έρωτα, από την νοσταλγία της πατρίδας στην επιστροφή.
Ο άλλος, άγνωστο από πού… Χωρίς οικογένεια, γονείς, πατρίδα, αναμνήσεις. Λευκή σελίδα η ζωή του μέχρι την ημέρα της συνάντησης τους…
Όμως η Ιστορία έχει κρυφές σελίδες, όχι λευκές. Ξεδιπλώνουν μαζί τις σκοτεινές πτυχές, χρωματίζουν τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες και γίνονται Φύλακες της Ιστορίας της Ηπείρου και της λίμνης της, ζωντανεύοντας  μνήμες, με μάρτυρες  τα ζωντανά στοιχειά που κρύφτηκαν στον βυθό της…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου