Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

ΚΛΙΜΑΚΑ F-ΕΛΕΝΑ ΧΟΥΣΝΗ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΦΑΝΤΑ

ΕΛΕΝΑ ΧΟΥΣΝΗ
για το "ΚΛΙΜΑΚΑ F"
από τις εκδόσεις ΚΥΦΑΝΤΑ.














Η "Κλίμακα F" είναι "παιδί" μιας εσωτερικής αγωνίας. Και πολλών ερωτημάτων και ερωτηματικών. Ποιοί είμαστε; Ποιοί γίναμε; Γιατί αλλάξαμε έτσι; Αλλάξαμε; Έχει ο δρόμος γυρισμό; Πόσο "ένοχοι" ή "αθώοι" είμαστε όταν παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν και δεν αντιδρούμε ή αντιδρούμε με φωνασκίες; Τελικά τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο.. άνθρωπο; Και πάντως - πάνω απ` όλα- ποιός είναι ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να ζούμε;
Μεγάλα ερωτήματα, θα μου πείτε. Και δεν είναι δουλειά της λογοτεχνίας να  τα απαντά. Είναι όμως "δουλειά" αυτού που γράφει να κοιτάζει γύρω του. Να στρέφει το βλέμμα στους ανθρώπους, πρώτα στον δικό του μικρόκοσμο και μετά στην δημόσια σφαίρα.
Το ταξίδι σε αυτό το βιβλίο είχε τεράστιο ενδιαφέρον και αρκετή δόση μελαγχολίας. Αλλά έτσι είναι όλα τα συγγραφικά ταξίδια. Στην "Κλίμακα F" οι ήρωες προσπαθούν να καταλάβουν κι αυτοί τον κόσμο, τις τερατογενέσσεις του σήμερα, και το "φρένο" που πρέπει να μπει αλλά δεν μπαίνει. Οι μισοί ήρωες. Γιατί οι υπόλοιποι είναι σε άλλη γωνιά. Σκοτεινή. Εκεί που αόρατοι παίκτες, οι ίδιοι παίκτες που στο παιχνίδι της ιστορίας κινούν τα νήματα του κόσμου, αποφασίζουν και τώρα προς τα που θα πάει. Από τα "υπόγεια" της κρυφής, της πραγματικής εξουσίας. Άλλοι, πάλι, πολεμούν με το "φίδι". Το τρέφουν με μίσος και κανιβαλισμό και χαίρονται που το αυγό του εκκολάπτεται ξανά. Η μάχη δεν είναι εύκολη, γιατί σέρνει πίσω της πολύ σκοτάδι.
Στην ιστορία της "Κλίμακας F" περιλαμβάνεται έμμεσα η ιστορία του κόσμου. Που μετακινείται από το ένα άκρο στο άλλο, από καιρό σε καιρό. Το φως παλεύει το σκοτάδι, ο άνθρωπος παλεύει με τον κουρασμένο, παραιτημένο εαυτό του. Να σηκωθεί πάλι, να ξαναβρεί την δύναμη που του έχουν στερήσει, να πολεμήσει για την ζωή. Στα "χαρακώματα" του νέου πολέμου, αυτού που γίνεται στους δρόμους και έχει θάνατο και οσμή αίματος, δεν παίζεται η τύχη αυτών που πολεμούν εκεί, στους δρόμους. Παίζεται η τύχη και η ζωή όλων μας. Ο καθηγητής Πουλιέζος, μια ομάδα δημοσιογράφων, μια δεύτερη αθέατη ομάδα που από ένα υπόγειο "κατασκευάζει" ειδήσεις και γεγονότα θα παίξουν στην ίδια σκακιέρα. Ορατοί και αόρατοι παίκτες κινούν τα πιόνια. Ποιός θα κερδίσει την παρτίδα; Και ποιοί είναι αυτοί που "φταίνε"; Μήπως περισσότερο από όλους φταίμε εμείς; Η "Κλίμακα F" δεν είναι η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Είναι ίσως ένα νέο ερώτημα. Αλλά τα ερωτήματα καμιά φορά αλλάζουν τον κόσμο!


"Τι κάνουμε;". Είναι αποφασισμένος να πάρει απάντηση στα ερωτήματά του. "Κινούμε λίγο τον κόσμο. Όταν αρχίζει να χάνει την ισορροπία του".
"Την ισορροπία των λίγων".
"Μη γίνεσαι αφελής. Πάντα την ισορροπία οι λίγοι την επιλέγουν. Στα μέτρα τους". "Δεν έχει σημασία, λοιπόν, ποιοι είναι αυτοί;"
"Βεβαίως και έχει. Υπάρχουν πολλές ολιγαρχίες. Υπαρκτές και εν δυνάμει.
Το ζήτημα είναι να επιλέξεις με ποια θα πας".
"Ποια ολιγαρχία επιλέξαμε εμείς;"
"Την πιο παλιά. Αυτή που έχει επιβιώσει από όλα.
Αυτή που ξέρει πότε ο κόσμος πρέπει να αλλάξει και τον αλλάζει".

Μια επίθεση με εκρηκτικούς μηχανισμούς στην Ισραηλιτική Λέσχη και η αποκάλυψη της δολοφονίας μιας νεαρής γυναίκας κινητοποιούν δημοσιογράφους και πολιτική ηγεσία. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση "Κρυπτεία". Οι συλλήψεις που ανακοινώνει η αστυνομία αποτελούν κίνηση εντυπωσιασμού ή προάγγελο νέων χτυπημάτων; Μια ομάδα δημοσιογράφων με τη βοήθεια του καθηγητή Πουλιέζου προσπαθεί να αποκαλύψει την ταυτότητα των δραστών. Μια ομάδα νεαρών στην Αίθουσα ΘΕ.ΛΙ. επηρεάζει την κοινή γνώμη κάνοντας παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο πόλεμος ξεκινά και τα νήματα κινούν "αόρατοι" παίκτες. Ποιος θα κερδίσει το παιχνίδι; Στο μέσο της μάχης η Κλίμακα F, θα δώσει απαντήσεις; Ίσως τελικά η "αράχνη" αλλάξει όψη για να επιβιώσει... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου