Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

ΠΡΩΤΗ ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ "ΣΠΙΘΑ"-ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΕΣΚΕΝΑΖΗ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

"Το να γράψεις ένα μυθιστόρημα και να παντρεύεις τα ιστορικά πρόσωπα με τα μυθοπλαστικά είναι σαν να περνάς από ναρκοπέδιο.'' ξεκινά τον πρόλογο του βιβλίου ο κ.Εσκενάζη και συνεχίζει λέγοντας:Η μόνη μου σωτηρία σε αυτήν την επικίνδυνη διαδρομή ήταν η ψυχική και πνευματική μου αλήθεια που προσπάθησα να μεταδώσω στους ήρωες μου.

Και θεωρώ πως την μετέδωσε τέλεια!!Με πρωταγωνιστές ήρωες διαφορετικής καταγωγής,κοινωνικής τάξης,ηλικίας,θρησκείας ,"παντρεύει" τα ιστορικά και μυθοπλαστικά πρόσωπα της εποχής και μας χαρίζει μια ονειρική διαδρομή στην Θεσσαλονίκη από το 1908 ως το 1912.
Έτσι θα "γνωρίσουμε" μια Εβρα'ι'κή οικογένεια χαμάληδων και έναν κατάσκοπο της Υψηλής Πύλης του οποίου η ζωή αλλάζει μόλις   γνωρίσει-συνδεθεί με την παραπάνω οικογένεια,(πρωταγωνιστές του βιβλίου)αλλά και πολλά ακόμα πρόσωπα τα οποία   συναναστρέφονται...
Πως συνυπάρχουν οι χριστιανοί με τους εβραίους και τους μουσουλμάνους?Μπορεί να υπάρξει σχέση ανάμεσα σε αλλόθρησκους,να είναι αποδεκτή και να έχει αίσιο τέλος?Τι θα γίνει όταν ο Αβραάμ Μπεναρόγια πρωτοπόρος του Σοσιαλιστικού κινήματος έρθει αντιμέτωπος με τα αφεντικά των εργοστασίων και του λιμανιού?Ποιος ο ρόλος του  νεαρού αξιωματικού Μουσταφά Κεμάλ , φίλος του πρωταγωνιστή,που λατρεύει τη νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης,μαγεύεται από τη φωνή και τους αμανέδες της μικρής εβραιοπούλας Ρόζα Εσκενάζη και έχει μεγάλα όνειρα για την Οθωμανική Αυτοκρατορία?? Πως θα επηρεάσει τη ζωή και τις αποφάσεις των πρωταγωνιστών η όμορφη αλλά με διαβολικό μυαλό Κατρίν??Ποιος και γιατί θα μας ξεναγήσει στα Ιεροσόλυμα??
Στο βιβλίο αυτό Πρώτη Κραυγή της Σιωπής (θα ακολουθήσουν άλλες 4 κραυγές και ιστορικά θα φτάσουμε στο 1967) θα δούμε τη Θεσσαλονίκη από το 1908 με την επανάσταση των Νεότουρκων ως το 1912 με την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την είσοδο του Ελληνικού στρατού στην πόλη.
Μια διαδρομή από την Μπάρα με τις πόρνες,το Ρετίχ με τα καφέ Σαντάν και τις αρένες με τους μπεχλιβάνηδες ως τα καπνεργοστάσια και το λιμάνι και τους αγώνες της εργατιάς,και από τις φτωχές συνοικίες ως τη Περιοχή των εξοχών με τις ωραιότερες επαύλεις της πόλης η διαδρομή  είναι μαγική!!!
Ευχαριστώ τον κ.Εσκενάζη που με σεργιάνισε στα στενά και τις λεωφόρους της πόλης μου,μου "γνώρισε" ιστορικά πρόσωπα που δεν γνώριζα επακριβώς τη δράση τους και μου δημιούργησε πλήθος σκέψεων και συναισθημάτων μέσω των μυθοπλαστικών ηρώων του!!Ανυπομονώ για το δεύτερο βιβλίο......

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μια ονειρική διαδρομή στην Θεσσαλονίκη από το 1908 με την Επανάσταση των Νεότουρκων έως το 1912 με την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την είσοδο του Ελληνικού Στρατού στην πόλη.
Η Μπάρα με τις πόρνες, το Ρετίχ με τα καφέ Σαντάν και οι πρόχειρες αρένες με τους μπεχλιβάνηδες υποδέχονται Ιστορικά και μυθοπλαστικά πρόσωπα της εποχής.
Ο Αβραάμ Μπεναρόγια πρωτοπόρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος αντιμέτωπος με τα αφεντικά των πολυάριθμων εργοστασίων.
Ο Μουσταφά Κεμάλ νεαρός αξιωματικός γλεντοκοπάει και ονειρεύεται.
Και ανάμεσά τους ένας κατάσκοπος της Υψηλής Πύλης που αλλάζει η ζωή του μόλις συνδέεται με μία Εβραϊκή οικογένεια χαμάληδων στο λιμάνι.
Έρωτες, δολοπλοκίες, πολιτικές ίντριγκες, ανακατεύονται με τις μυρωδιές της πόλης και το μοναδικό του χαρμάνι αναδεικνύεται μέσα από το τραγούδι και τους αμανέδες της μικρής δεκατριάχρονης εβραιοπούλας αηδόνας με το όνομα Ρόζα Εσκενάζη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου