Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Η ΡΑΦΤΡΑ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ και ΜΕ αρέσει να διαβάζω ιστορικό-κοινωνικό-αισθηματικά μυθιστορήματα, είναι το αγαπημένο μου είδος ΑΦΟΥ!!!Δεν ξέρω αν ευσταθεί ο όρος αλλά αυτό που εννοώ είναι πως λατρεύω να διαβάζω μυθιστορήματα που παντρεύουν τα ιστορικά στοιχεία με τη μυθοπλασία, και εκτός από τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, αναλύουν τα ήθη, έθιμα της εκάστοτε περιοχής, είναι πολυπρόσωπα και περικλείουν αίσθημα, ίντριγκες, πάθη....

Διαβάζοντας το οπισθόφυλλο του νέου μυθιστορήματος της Αργυρώς Μαργαρίτη η Ράφτρα και κυρίως τις τελευταίες αράδες :"Ένα μυθιστόρημα που θα μπορούσε να είναι παραμύθι ανατρεπτικό, με αρχοντόπουλα, κυράδες και θεριά που ράβουν τα πάθη, τους έρωτες, τα μυστικά και τις προδοσίες με γερές βελονιές πάνω στη ζωή τους. Εκεί στη Θράκη: Ξάνθη, Γενί Κιο'ί', Ντεντέαγατς, Γκουμουλτζίνα, Αντριανού.... "
ήταν μονόδρομος να το αποκτήσω-διαβάσω, πόσο μάλλον που έχω καταγωγή από την Θράκη και διψάω να ταξιδεύω μέσω των βιβλίων στον τόπο καταγωγής του παππού μου, μια και δεν την επισκέφτηκα ακόμη...

Κι ήταν εξαιρετικό το ταξίδι στη Θράκη του 1895-1913 με ξεναγό τη Κεραστώ την ατίθαση, ασυμβίβαστη ράφτρα που δεν δίστασε να μεταμφιεστεί σε αγόρι προκειμένου να επιβιώσει!!
Θα την πρωτοσυναντήσω μικρό κοριτσάκι σ'ένα  μισογκρεμισμένο γυναικείο μοναστήρι, το οποίο θα κάνει σπίτι της και  μάνες της θα γίνουν οι "κατσαρίδες" όπως η ίδια αποκαλεί τις γυναίκες που  επέζησαν από τις άγριες επιθέσεις των κομιτατζήδων και βρήκαν καταφύγιο στο σπίτι της Κυράς!!!
Η Κεραστώ, έχασε τους γονείς της σε μικρή ηλικία και τον μονάκριβο αδερφό της από παιδομάζωμα των Βούλγαρων, έχει μοναδική κληρονομιά μια κεντημένη ταυτότητα με το όνομα, την ημερομηνία γέννησης της, τα ονόματα των γονιών της, το όνομα-ημερομηνία γέννησης του αδερφού της,την επιθυμία να γίνει ράφτρα όπως η μάνα της και σκοπό ζωής να βρει τον αδερφό της!!!
Αρχικά θα διδαχθεί την τέχνη της ράφτρας από την Μελπομένη μια νεαρή αρχόντισσα η οποία θα φιλοξενηθεί για λίγο στο μοναστήρι, στη συνέχεια θα μαθητεύσει δίπλα σε μια σπουδαία μοδίστρα της Ξάνθης μέχρι που ένα συγκλονιστικό γεγονός θα την ωθήσει να βρει καταφύγιο σε μία σπηλιά, να ξυρίσει το κεφάλι, να βάλει φούμο στα μούτρα και να παριστάνει το αγόρι!!!
Ποιο όρκο δίνει η Κεραστώ, τι προσπαθεί να ανακαλύψει και τι θα γίνει όταν στη σπηλιά της εμφανιστεί ο λαβωμένος Μήτσος Γιαβάσογλου, ένας πλούσιος γαιοκτήμονας που αγαπά τη γη, τα καπνά, μεγάλη του αγάπη είναι η πατρίδα και παλεύει για την λευτεριά της;;;
Θα τον ερωτευτεί, θα τον ακολουθήσει στα καπνοχώραφα και τα βουνά, θα γνωρίσει τα μέλη της  οικογένειας του που ταλανίζουν πάθη, μίση, ίντριγκες και ταυτόχρονα θα προσπαθεί να κρατήσει κρυφή την ταυτότητα της και να μην αποκαλυφθεί πως είναι κορίτσι...
Θα τα καταφέρει;;; ή θα την ανακαλύψουν;;;

Ανακαλύψτε το και εσείς διαβάζοντας το πολυπρόσωπο αυτό μυθιστόρημα το οποίο σας συστήνω ανεπιφύλακτα ΑΦΟΥ!!!
Με κέρδισε από την εισαγωγή ακόμα, στην οποία η συγγραφέας παραθέτει ιστορικά στοιχεία που αγνοούσα και την παρουσίαση των προσώπων που πρωταγωνιστούν στο βιβλίο της στην οποία χρησιμοποιεί την τοπική διάλεκτο(όπως σε όλο το βιβλίο παραθέτοντας επεξηγήσεις όπου αυτό είναι απαραίτητο).
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την συγγραφέα για το μοναδικό αυτό ταξίδι που μου χάρισε στα χώματα που μεγάλωσε ο παππούς μου(λέτε να είχε συναντήσει την Κεραστώ και τον Μήτσο, είχε την ίδια ηλικία με την Κεραστώ ΑΦΟΥ!!!) για τις ξεχωριστές περιγραφές της που μου έδωσαν  την αίσθηση πως περπατούσα κι εγώ στη μαγική πόλη της Ξάνθης, πως μαθήτευσα δίπλα σε σπουδαίες μοδίστρες, ξαναθυμήθηκα την τέχνη της παραγωγής καπνού(καλλιεργούσε ο σύζυγος πριν χρόνια ΑΦΟΥ 😍),θαύμασα τα αρχοντικά με τα ζωγραφισμένα ταβάνια, κρύφτηκα σε σπηλιές και  βουνά, πόνεσα με τις θηριωδίες των κομιτατζήδων και έκανα δικό μου τον πόνο της Μελπομένης,της Πηνελόπης,της Ταρσώς και  έκανα "δικά μου" όλα τα συναισθήματα της Κεραστώς!!!

Λίγα λόγια για το βιβλίο

ΘΡΑΚΗ, 1895-1913. Στη μαγική πόλη της Ξάνθης, σπουδαίες μοδίστρες με ασημένιες δαχτυλήθρες ντύναν τις Θράσσες με την τελευταία λέξη της μόδας. Κι ολόγυρα καπνοχώραφα με το χρυσόφυλλο φυτό που γέμιζε παράδες τους καπνέμπορους. Αρχοντικά με ζωγραφισμένα ταβάνια, το βουνό με τους θρύλους… Θα μπορούσε να είναι όμορφη η ζωή, αν δε σπέρνανε φωτιά οι κομιτατζήδες. Στα πλούσια αρχοντόσπιτα, στα ταπεινά πετρόχτιστα του Σαμακώβ, σε ένα παράξενο μοναστήρι, ράβουν και ξηλώνουν τη ζωή τους τα πρόσωπα αυτής της ιστορίας.

Κεραστώ: Η ράφτρα. Για να διασώσει μια πάνινη ταυτότητα, μαθαίνει να πατά βελονιές. Μα τρύπωσε πάνω στην καρδιά της τάματα βαριά, κι όταν εκείνος ο άντρας μπήκε στη σπηλιά της, δε γινόταν να τον υποτάξει με τις χάρες του θηλυκού, γιατί είχε ξυρίσει το κεφάλι, είχε βάλει φούμο στα μούτρα, αυτός τηνε νόμιζε αγόρι.

Μήτσος Γιαβάσογλου: Ο αντάρτης καπνέμπορος. Μεγάλο πάθος ο καπνός και η λευτεριά της Θράκης. Όταν λαβώθηκε σε κείνο το αλισβερίσι με τους λαθρέμπορες, νόμιζε πως η πληγή του θα κλείσει γρήγορα. Μα εκείνη η ράφτρα τονε σακάτεψε με το ασημένιο της βελόνι.

Ένα μυθιστόρημα που θα μπορούσε να είναι παραμύθι ανατρεπτικό, με αρχοντόπουλα, κυράδες και θεριά που ράβουν τα πάθη, τους έρωτες, τα μυστικά και τις προδοσίες με γερές βελονιές πάνω στη ζωή τους. Εκεί στη Θράκη: Ξάνθη, Γενί Κιοΐ, Ντεντέαγατς, Γκιουμουλτζίνα, Αντριανού...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου