Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

ΜΙΚΡΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΠΑΝΤΟΥ-CELESTE NG-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Στο Σέικερ Χάιτς,ένα προάστιο του Κλίβελαλντ στο Οχάιο,τα πάντα είναι σχεδιασμένα(οι δρόμοι,η αρχιτεκτονική  και το χρώμα των σπιτιών,τα σκουπίδια τα οποία οι κάτοικοι τα βγάζουν μόνο στις πίσω αυλές απ'όπου τα μαζεύουν οι υπάλληλοι του δήμου,το ύψος του...γκαζόν,τα δέντρα) ώστε να υπάρχει τάξη,αρμονία για τη ζωή των εύπορων κατοίκων του.
Η Έλενα Ρίτσαρντσον(μία από τις πρωταγωνίστριες) σέβεται τους κανόνες και ζει μια ζωή στα πρότυπα της πόλης που γεννήθηκε και μεγάλωσε:έφυγε μόνο για τις πανεπιστημιακές σπουδές της,παντρεύτηκε τον δικηγόρο κ.Ρίτσαρνστον με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά,μία έπαυλη,ένα μεγάλο εισόδημα.
Η όμορφα τακτοποιημένη ζωή τους θα ανατραπεί όταν η  Ε.Ρίτσαρντσον νοικιάσει ένα σπίτι της στη Μία Γουόρεν, μια αινιγματική φωτογράφο που έρχεται στο Σέικερ Χάιτς μαζί με την έφηβη κόρη της Περλ και οι οποίες ζουν σαν νομάδες μια και συχνά αλλάζουν τόπο κατοικίας.
Τα παιδιά της Έλενας θα συνδεθούν με τη Περλ και τη Μία και μέσα από αυτή τη σχέση η συγγραφέας θα σκιαγραφήσει τον χαρακτήρα,την προσωπικότητα πολλών πρωταγωνιστών διαφορετικής ηλικίας,κοινωνικής τάξης και καταγωγής και ταυτόχρονα θα θίξει θέματα που βάζουν τον αναγνώστη σε σκέψη,σε διλήμματα που όσο προχωρά η ανάγνωση επαναπροσδιορίζονται και που προσωπικά έχοντας μόλις τελειώσει το βιβλίο για κάποια δεν ξέρω με σιγουριά ποιο είναι το λάθος,ποιο το σωστό.
Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα,ένα εξαιρετικό ψυχογράφημα στο οποίο θίγονται μεταξύ άλλων ζητήματα όπως η παρένθετη μητρότητα,η υιοθεσία,η μητρότητα κ.α που με έβαλαν σε σκέψεις,με προβλημάτισαν ...
Είναι προτιμότερο ένα παιδί να ζήσει με την βιολογική του μητέρα, που κάποια στιγμή το εγκατέλειψε, και με δυσκολία θα του παρέχει τα απαραίτητα αλλά πολύ αγάπη ή με ένα εύπορο ζευγάρι που θα του προσφέρει άπλετη αγάπη αλλά και τα πάντα!!;;
Πόσο λάθος κάνουμε να μη συζητάμε με τους αγαπημένους μας ότι μας φοβίζει,να προσπαθούμε να λύσουμε μόνοι μας κάτι που αφορά-επηρεάζει και τους άλλους, με αποτέλεσμα πολλές φορές,να ενεργούμε λάθος ή να ερμηνεύετε λάθος η συμπεριφορά μας;;;
Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που με κράτησε δέσμια από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα,που όσο ξετυλιγόταν το κουβάρι της ζωής των πρωταγωνιστών, και κυρίως της Μίας, άλλαζε και η άποψη που είχα σχηματίσει αρχικά για τον καθένα...
Συστήνω ανεπιφύλακτα να το αναζητήσετε μια και θεωρώ πως δικαίως χαρακτηρίζεται στο οπισθόφυλλο Παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο !!!

Και φυσικά να παραθέσω όπως συνηθίζω μια αγαπημένη φράση:"Κάποιες φορές θα χρειαστεί να κάψεις τα πάντα και να ξαναρχίσεις.Αφού καρβουνιαστούν όλα,το έδαφος γίνεται πιο πλούσιο και φυτρώνουν καινούρια πράγματα.Το ίδιο είναι και οι άνθρωποι.Ξαναρχίζουν από το μηδέν.Βρίσκουν τον τρόπο." (σελ.469)

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στο Σέικερ Χάιτς, ένα ήρεμο, προοδευτικό προάστιο του Κλίβελαντ, όλα είναι σχεδιασμένα ως την τελευταία λεπτομέρεια – από τη χάραξη των στριφογυριστών δρόμων ως το χρώμα των σπιτιών, ως τις επιτυχημένες ζωές που πρόκειται να ζήσουν οι κάτοικοί του. Και κανείς δεν ενσαρκώνει αυτό το πνεύμα καλύτερα απ’ ό,τι η Έλενα Ρίτσαρντσον, της οποίας η βασική αρχή είναι να σέβεται πάντα τους κανόνες.

Τότε στην ειδυλλιακή φούσκα που συνιστά τη ζωή της οικογένειάς της μπαίνει η Μία Γουόρεν, μια αινιγματική καλλιτέχνιδα που νοικιάζει μαζί με την έφηβη κόρη της, την Περλ, ένα σπίτι των Ρίτσαρντσον. Σύντομα η Μία και η Περλ αποκτούν πολύ σημαντικότερο ρόλο στη ζωή τους από αυτόν των απλών ενοικιαστών – και τα τέσσερα παιδιά των Ρίτσαρντσον γοητεύονται από τη μητέρα και την κόρη. Η Μία όμως κουβαλά ένα μυστηριώδες παρελθόν και μια αψηφισιά για το κατεστημένο που απειλεί να ανατρέψει την τόσο τέλεια οργανωμένη κοινότητά τους.

Όταν κάποιοι παλιοί οικογενειακοί φίλοι των Ρίτσαρντσον επιχειρούν να υιοθετήσουν ένα κινεζοαμερικανάκι, ξεσπά μια μάχη για την κηδεμονία του που διχάζει δραματικά τη μικρή τους πόλη και φέρνει τη Μία και την Έλενα σε δύο διαφορετικά στρατόπεδα. Καχύποπτη για τα πραγματικά κίνητρα της στάσης της Μία, η Έλενα αποφασίζει να αποκαλύψει τα μυστικά του παρελθόντος της αντισυμβατικής της νοικάρισσας. Η εμμονή της αυτή όμως θα έχει απρόβλεπτες και συντριπτικές συνέπειες.

Το Μικρές φωτιές παντού διερευνά το βάρος των μυστικών, τη φύση της τέχνης και της ταυτότητας και την τρομερή δύναμη της μητρότητας, καθώς και τον κίνδυνο που ελλοχεύει στην πεποίθηση πως ακολουθώντας τους κανόνες μπορείς να αποτρέψεις μια συμφορά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου