Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ ΓΙΑ ΤΟ "Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ


 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ

για το "Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ"

από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.








Αφορμή για το βιβλίο «Η κόρη της λήθης» στάθηκε μια εκδρομή πριν από πολλά χρόνια στη γραφική Κλειτορία. Είχαμε πάει εκεί με μια παρέα φίλων και επισκεφθήκαμε το υπέροχο Σπήλαιο των Λιμνών. Ενώ, λοιπόν, η ξεναγός μάς μιλούσε για το σπάνιας ομορφιάς σπήλαιο, γυρνάει ένας από τους φίλους και μου λέει: «Για σκέψου, τώρα, να έβγαινε μέσα από τα νερά ένα πτώμα!». Τι ήθελε να το πει; Από τη στιγμή εκείνη, εγώ έπαψα να ακούω την ξεναγό κι άρχισε στο μυαλό μου να σχηματίζεται η βασική ιδέα του βιβλίου. Και σαν να μην έφτανε αυτό, αποφάσισα, όταν η περιήγηση τελείωσε, να θέσω κάποιες ερωτήσεις στην ξεναγό, αφού χρειαζόμουν κάποιες πληροφορίες για την ιστορία που μόλις είχε γεννηθεί στον νου μου. Τη ρωτούσα, λοιπόν, αν το σπήλαιο έχει φύλακα, μέχρι ποια ώρα πραγματοποιούνται επισκέψεις, αν η είσοδος κλειδώνεται, αν υπάρχουν άλλες είσοδοι εκτός από τη βασική και διάφορα άλλα, τα οποία εγώ θεωρούσα απαραίτητα. Αυτό που δεν είχα αντιληφθεί (παρασυρμένη από τον οίστρο της δημιουργίας, τρομάρα μου!) ήταν ότι η κοπέλα είχε αρχίσει να κάνει βήματα προς τα πίσω και ότι με κοιτούσε κάπως φοβισμένη. Ευτυχώς, το αντιλήφθηκε κάποιος από την παρέα και της εξήγησε ότι είμαι συγγραφέας και ότι μάλλον θέλω να γράψω κάτι σχετικό με το σπήλαιο. «Άντε, βρε κοπέλα μου (ευγενέστατη η γυναίκα, δεν μπορώ, να πω! Πήρε τέτοια τρομάρα και, παρόλα αυτά, με αποκάλεσε κοπέλα!), κι εγώ φοβήθηκα ότι είσαι σατανίστρια και κάνεις όλες αυτές τις ερωτήσεις για να έρχεστε εδώ με την ομάδα σου για να κάνετε τελετές!» μου είπε η ξεναγός. (Όχι, για να δείτε πώς μπορεί να παρεξηγηθεί ένας άνθρωπος στα καλά καθούμενα!)

Έτσι, η παρεξήγηση λύθηκε και την ίδια κιόλας μέρα, ενώ η υπόλοιπη παρέα απολάμβανε τις βόλτες της στα γραφικά σοκάκια της Κλειτορίας, εγώ στρώθηκα στο γράψιμο. Μερικούς μήνες μετά, ολοκληρώθηκε το μυθιστόρημα, το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το 2016 με τίτλο «Σπασμένος καθρέφτης». Σήμερα, επανακυκλοφορεί αναθεωρημένο από τις εκδόσεις Μίνωας, με την ίδια βασική πλοκή, αλλά πιο ώριμη ματιά και γραφή και με νέο τίτλο: «Η κόρη της λήθης».

Λίγα λόγια για την ιστορία: η Νατάσα Βάλβη, σπηλαιολόγος, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Αναστασία Στεφάνου, επιστρέφει μετά από χρόνια στην Κλειτορία, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια, με πρόφαση τη συμμετοχή σε μια αποστολή διάνοιξης του Σπηλαίου των Λιμνών. Ο στόχος της, όμως, είναι να ανακαλύψει τον πραγματικό ένοχο για τη δολοφονία της νεαρής Ιωάννας, η οποία διαπράχτηκε όταν η Νατάσα ήταν παιδί. Ένοχος τότε είχε κριθεί ο πατέρας της, ο διάσημος σπηλαιολόγος Ισίδωρος Στεφάνου, που καταδικάστηκε και αυτοκτόνησε στη φυλακή. Η Νατάσα, αποφασισμένη να αποκαταστήσει το όνομα του πατέρα της και να βρει την αλήθεια, έρχεται αντιμέτωπη όχι μόνο με τα φαντάσματα του παρελθόντος αλλά και με μια μυστηριώδη, πανέμορφη κοκκινομάλλα, τη Μόιρα, που έχει έρθει στην Κλειτορία για να διεκδικήσει όσα πιστεύει ότι δικαιωματικά της ανήκουν. Η Μόιρα, μοιραία και αδίστακτη γυναίκα, στήνει έναν κλοιό θανάτου γύρω από τη Νατάσα, η οποία βρίσκεται ξαφνικά στην ίδια ακριβώς θέση με τον πατέρα της: διώκεται για εγκλήματα που δεν έχει διαπράξει. Βρίσκοντας έναν αναπάντεχο σύμμαχο στο πρόσωπο του ψυχίατρου Παντελή Παπαδήμα, αδελφού ενός από τα υποτιθέμενα θύματά της, θα προσπαθήσει να αποδείξει την αθωότητά της και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τον πραγματικό ένοχο. Για να το κάνει, όμως, θα πρέπει να αναμετρηθεί με το παρελθόν και να φέρει στο φως μυστικά που θα ανατρέψουν ολόκληρη τη ζωή της…

Η «Κόρη της λήθης» είναι ένα μυθιστόρημα που αγαπώ πολύ και νιώθω αφάνταστη χαρά που οι εκδόσεις Μίνωας αποφάσισαν να προβούν στην επανέκδοσή του. Η Νατάσα, η Μόιρα, ο Παντελής και οι υπόλοιποι ήρωες της ιστορίας ξεκινούν, λοιπόν, ένα νέο ταξίδι που ευελπιστώ ότι θα τους οδηγήσει στις καρδιές των αναγνωστών. Ακολουθήστε τους, για να σας μυήσουν στα μυστήρια που κρύβουν τα παγωμένα νερά του Σπηλαίου των Λιμνών…


Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα  ΕΔΩ

Με πρόφαση τη συμμετοχή της στη διά νοιξη του Σπηλαίου των Λιμνών, η Αναστασία Στεφάνου επιστρέφει στην Κλειτορία ως Νατάσα Βάλβη. Πραγματικός σκοπός της είναι να ανακαλύψει τον άνθρωπο που δολοφόνησε πριν από χρόνια τη νεαρή Ιωάννα και να αποκαταστήσει το όνομα του πατέρα της, που καταδικάστηκε άδικα για τον φόνο και αυτοκτόνησε στη φυλακή.

Όταν διαπράττεται ένα νέο έγκλημα και στο χέρι του θύματος ο αστυνόμος Ρήγας βρίσκει το τσαλακωμένο σημείωμα «Η κόρη του φονιά είναι εδώ», η Νατάσα αντιλαμβάνεται με τρόμο ότι το παρελθόν εξακολουθεί να την καταδιώκει… Ακολουθεί και δεύτερη δολοφονία και εκείνη, κατηγορούμενη πλέον, προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητά της. Όμως, η μυστηριώδης Μόιρα είναι αποφασισμένη να την καταστρέψει, υφαίνοντας γύρω της περίτεχνα έναν θανατηφόρο ιστό…

Θα καταφέρει να φτάσει η Νατάσα στην αλήθεια και να αποδώσει δικαιοσύνη ή το μυστικό θα μείνει για πάντα θαμμένο στο Σπήλαιο των Λιμνών;

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ελευθερία Μεταξά γεννήθηκε στο Αιγάλεω το 1970. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, της Δραματικής Σχολής Διομήδη Φωτιάδη και του τμήματος Δημοσιογραφίας του Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών ΑΝΤ1. Εργάστηκε ως ηθοποιός, λαμβάνοντας μέρος σε θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές, ως ασκούμενη δημοσιογράφος στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και ως φιλόλογος σε φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης.

Σήμερα ασχολείται με τη συγγραφή αστυνομικών μυθιστορημάτων, με τη μετάφραση και την επιμέλεια βιβλίων και με μεταγλωττίσεις ξένων τηλεοπτικών σειρών. Είναι μέλος της Π.Ε.Λ. (Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών) και μιλάει Αγγλικά. Το διήγημά της με τίτλο Το τελευταίο ταξίδι απέσπασε έπαινο στον 34ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Π.Ε.Λ. Από τις εκδόσεις Ωκεανός κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της Όταν μιλούν τα φεγγάρια, Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά, Μην κοιτάξεις πίσω, Σπασμένος καθρέφτης και Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια;, ενώ από τις εκδόσεις Μίνωας τα μυθιστορήματα Τα τρία πρόσωπα της Εκάτης, Αθώοι Ένοχοι, Μαύρα σαν τον έβενο μαλλιά (επανέκδοση), Το χέρι του Θεού, Ο θησαυρός της Σμύρνης και Ίχνος στον καθρέφτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου