Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "Η ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ


 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

για το "Η ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ"

από τις εκδόσεις ΠΝΟΗ.








Η συγγραφή ενός βιβλίου είναι ένα ταξίδι, που μερικές φορές ξεκινάει βάσει προγραμματισμού κι άλλες ξαφνικά, εκεί που δεν το περιμένεις. Πάντα όμως είναι ένα ταξίδι μαγευτικό και όμορφο, που σε οδηγεί σε νέους τόπους και ανοίγει καινούριους ορίζοντες στην σκέψη σου. Η «Οδοντόβουρτσα» ήταν ένα βιβλίο που ήρθε ξαφνικά, σαν ένας επίλογος μίας περιόδου της ζωής μου έντονης και γεμάτη αλλαγές. Αλλά ακόμα κι έτσι δεν ήταν ακόμα έτοιμη να ταξιδέψει εκεί έξω, έμεινε στο συρτάρι μου μερικά χρόνια μέχρι να βρει τον δρόμο μέχρι το τυπογραφείο. Κι αυτό ακόμα όμως ήταν σαν να έγινε επίτηδες, η ευκαιρία δόθηκε όταν εγώ ήμουν έτοιμος να κάνω αυτό το βήμα, σαν ένας συμπαντικός συγχρονισμός.

Η «Οδοντόβουρτσα» βασίζεται σε κάποια προσωπικά μου βιώματα που μου έδωσαν το έναυσμα να ξεκινήσω να γράφω τις πρώτες σελίδες μίας ιστορίας, η οποία βρήκε μόνη της τον δρόμο μέχρι τον επίλογο. Περιγράφει τη θυελλώδη σχέση δύο ανθρώπων που οι δρόμοι τους συναντιούνται και ξεκινάνε ένα ταξίδι σύντομο χρονικά αλλά που αφήνει σημάδια στις ζωές και των δύο. Είναι μία ιστορία που δείχνει ότι ο χρόνος είναι σχετικός όταν ο έρωτας ανεβαίνει στο προσκήνιο, τα συναισθήματα γεννιούνται και ζουν στο δικό τους χρόνο που δεν έχει καμία σχέση με τον πραγματικό χρόνο. Μια μέρα αξίζει όσο ένας μήνας, αρκεί να βρίσκεσαι εκεί που πιστεύεις ότι ανήκεις. Αλλά πάντα ο έρωτας κρύβει μυστικά, όταν αυτά βγαίνουν από τις ντουλάπες που κρύβουμε τους σκελετούς μας τότε αρχίζουν τα προβλήματα. Κάπως έτσι οι δύο ήρωες χάνονται στην πορεία, ο καθένας έχοντας μία διαφορετική πραγματικότητα στο μυαλό του, που τελικά τους οδηγεί σε αποκλίνουσες πορείες.

Η «Οδοντόβουρτσα» είναι αυτό που σημειολογικά λέει ο τίτλος της, μία άσκηση οικειότητας. Μία προσπάθεια δύο ανθρώπων να γνωρίσουν ξανά τα όριά τους, μετά από μία περίοδο που ο καθένας για τους δικούς του λόγους είχε μείνει στάσιμος. Νομίζω αυτό είναι κάτι που ο καθένας μας έχει βιώσει στη ζωή του. Κι αυτό ίσως είναι το πιο ενδιαφέρον σε αυτή την ιστορία,  ότι ξεκινάει από εμπειρίες κοινές για πολλούς και ελπίζω όσοι διαβάσουν το βιβλίο να ταυτιστούν με τους ήρωες.

«Ο χρόνος που είχαν περάσει μαζί ήταν σχεδόν μηδαμινός. Συνειδητοποίησε ότι αυτό ήταν το πρώτο βράδυ που κοιμήθηκαν μαζί, οι πρώτες στιγμές που μοιράζονταν κάτι. Όμως εκείνος ένιωθε την παρουσία της τόσο οικεία. Δεν ήταν συνηθισμένος να νιώθει τόσο γρήγορα κάποιον άνθρωπο κοντά του. Αυτό το χαμόγελο που μόλις έσκασε, χωρίς να καταλάβει ότι την κοίταζε, πέρασε μπροστά από τα μάτια του φωτίζοντας το σκηνικό σαν διάττοντας αστέρας και τον έκανε να σκεφτεί ότι το είχε ξαναδεί κάπου. Είχε μεγάλη αδυναμία στα αστέρια, ειδικά σε όσα πέφτουν και δεν μένουν πάντα εκεί ψηλά, απρόσιτα. Εκείνα που προτιμούν να διαγράψουν μια φωτεινή αλλά σύντομη τροχιά πριν αγκαλιάσουν την πραγματική καταγωγή τους».

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και τον συγγραφέα ΕΔΩ


Ο χρόνος των συναισθημάτων είναι υποκειμενικός, τόσο στην ωρίμανσή τους όσο και στο βίωμά τους. Μπορούν να γεννηθούν και να πεθάνουν στο φως μιας αστραπής, κι όμως, να σε στοιχειώσουν για μια ολόκληρη ζωή. Υπάρχουν μικρά σημάδια ότι ο έρωτας που γεννήθηκε και έζησε μέσα σου, έχει πια σβήσει – ένα τέτοιο είναι και η οδοντόβουρτσα. Ένα τόσο απλό αντικείμενο που συμβολίζει την οικειότητα και τη συνύπαρξη για όσο καιρό είστε μαζί, γίνεται ξαφνικά κάτι ξένο και άγνωστο μόλις ο ένας από τους δύο φύγει. Όταν θα καταφέρεις να πετάξεις από το μπάνιο την οδοντόβουρτσα που εκείνος ή εκείνη άφησε φεύγοντας, τότε είσαι έτοιμος να τον αποχαιρετήσεις για πάντα. Η Στέλλα πέρασε από τη ζωή του Στέφανου σαν τυφώνας, τόσο ανατρεπτικά και τόσο γρήγορα. Όμως την οδοντόβουρτσα που της έδωσε εκείνο το πρωινό, δεν κατάφερε να την πετάξει, παρά μόνο πολύ καιρό μετά την τελευταία φορά που την είδε.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Κωνσταντίνος Κυριάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985 και μεγάλωσε σ’ αυτή την πόλη, γεμάτος αστικές και πολύβουες αναμνήσεις από το κέντρο της. Έζησε για τέσσερα σχεδόν χρόνια στο Μόναχο, όσο δηλαδή χρειάστηκε μέχρι να τελειώσει το διδακτορικό του στη Φυσική. Εργάζεται σε μια εταιρεία παραγωγής χάρτινης συσκευασίας, ως υπεύθυνος του τμήματος σχεδιασμού, και στον ελεύθερό του χρόνο προσπαθεί να διαβάζει και να γράφει αρκετά, ώστε να προλάβει να γνωρίσει και να εξιστορήσει όσα πιστεύει ότι αξίζουν. Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός μικρού αγοριού, που ελπίζει όταν μεγαλώσει να αγαπάει τα βιβλία όσο κι αυτός. «Η Οδοντόβουρτσα» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου