Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΒΡΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ " ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΟ


 ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΒΡΙΛΗ 

για το "ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΙΓΚΙΠΕΣΣΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ"

από τις εκδόσεις ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΟ.




Οι πρώτοι σπόροι για το βιβλίο αυτό φυτεύτηκαν το 2018, όταν ακόμη ζούσα στο Μαυροβούνιο με την οικογένειά μου και διανύαμε το τελευταίο εξάμηνο μια τριετούς μετακίνησης με τη δουλειά του συζύγου μου.

 

Σε εκείνη την τριετία, 2015-2018, βρήκα την ευκαιρία να χορτάσω το πρώτο μου παιδί που μέχρι τότε λόγω απαιτητικών ωραρίων εργασίας δεν είχα μπορέσει να το ευχαριστηθώ, αλλά κυρίως, να επανασυνδεθώ με το εσωτερικό μου παιδί που κι αυτό το είχα αμελήσει στην πορεία της ενηλικίωσης.

 

Θυμήθηκα το πιο «καλλιτεχνικό» μου κομμάτι που αγαπάει τον χορό, τη ζωγραφική, τη συγγραφή και απόλαυσα το πολύτιμο αγαθό που σπανίζει στις σύγχρονες οικογένειες, αυτό του «ελεύθερου» χρόνου. Σύντομα όμως έκανα και το δεύτερο παιδί μας και πέρασα όλες τις φάσεις που συνήθως συνοδεύουν τα πρώτα χρόνια της μητρότητας: εγκυμοσύνη με επιπλοκές, γέννα που δεν πάει όπως περιμένεις, ολονύκτιοι θηλασμοί, άπειρα ξυπνήματα, σκυψίματα και κουβαλήματα, ατελείωτες αλλαγές πάνας, tantrums, terrible twos, και horrible threes.

 

Βέβαια, τα επίπεδα αυτογνωσίας μου και εμπειρίας μου ήταν πλέον εντελώς διαφορετικά, οπότε σε συνδυασμό με τις ευνοϊκότερες συνθήκες ζωής μας εκεί, είχα την ευκαιρία να νοηματοδοτήσω κάπως αλλιώς την εμπειρία μου και να την μετουσιώσω σε κάτι «δημιουργικό».

 

Έτσι έκανα το blog «H Πριγκιπέσσα των Βαλκανίων», όπου μοιραζόμουν αρκετά γλαφυρά με βιντεάκια και κείμενα όλη μου την αλήθεια ως μαμά, γυναίκα και σύζυγος, πότε με χιούμορ, πότε με ευαισθησία, πότε και με τα δύο μαζί ταυτόχρονα. Ένιωσα την ανάγκη της σύνδεσης με άλλες Ελληνίδες μαμάδες ανά τον κόσμο που βίωναν την μητρότητα κάπως σαν εμένα: Σαν ένα «τρένο» που μπορεί να αρχικά να σε ισοπεδώνει, αλλά αν κρατηθείς γερά πάνω του, ανοίξεις διάπλατα τα μάτια σου και δεν πέσεις, θα σε βγάλει στην αντίπερα όχθη σοφότερο και καλύτερο άνθρωπο.

 

Εκτός από όσα μοιραζόμουν στο www.iprigipessa.com και στα social media, υιοθέτησα την αγαπημένη μου συνήθεια (πλέον το λες και τελετουργία!) να στέλνω κάθε Πέμπτη βράδυ μια ηλεκτρονική επιστολή /κατάθεση ψυχής σε όσους ακόλουθους γράφονταν στο site.

 

Οι μικρές ιστορίες μητρότητας είναι ένα ανθολόγιο αυτών των «προσωπικών» επιστολών, που γράφτηκαν μεταξύ 2019 και 2021. Καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αυτοβιογραφικών εξομολογήσεων, που περιλαμβάνει ανομολόγητες συνήθως σκέψεις και συναισθήματα που έχει μια μαμά απέναντι στον εσωτερικό της κριτή, στην κοινωνία (συχνά συμπίπτουν αυτά τα δυο), στον γιο της, στην κόρη της, στους γονείς της, στον σύντροφό της και σε μια ...παγκόσμια πανδημία!

 

Συνοψίζοντας θα έλεγα ότι αυτό το βιβλίο θέλησα να γίνει μια φωνή αλήθειας, αποδοχής και συμπαράστασης για τις μαμάδες εκεί έξω που παλεύουν για το καλύτερο αλλά συχνά καταλήγουν να αισθάνονται μόνες, λίγες και γεμάτες αχρείαστες ενοχές.

Έχω την αίσθηση ότι αν είχα τέτοιες «φωνές» γύρω μου καθώς ξεκινούσα κι εγώ το συναρπαστικό ταξίδι της μητρότητας πριν 11 χρόνια θα ήταν όλα αρκετά πιο όμορφα και πιο εύκολα!

 

Ελπίζω να νιώσουν το ίδιο και οι αναγνώστες μου!

 

ΥΓ1. Το απροσδόκητο είναι ότι από τότε που κυκλοφόρησε λαμβάνω αρκετή θετική ανατροφοδότηση και από μη-μαμάδες ή ακόμη και από άντρες! Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει γιατί καθώς τα κείμενα είναι γραμμένα εκ βαθέων και δίχως ιδιαίτερο φιλτράρισμα, αγγίζουν και βασικά «πανανθρώπινα» θα έλεγα ζητήματα υπαρξιακής φύσης, όπως για παράδειγμα την ανασφάλεια που μπορεί να νιώθουμε απέναντι στο άγνωστο, τον φόβο που μας δηλητηριάζει την ψυχή με όσα δυσοίωνα συμβαίνουν γύρω μας, τις επιπλοκές της κρίση μέσης ηλικίας κ.ο.κ.

 

ΥΓ2. Ευχαριστώ πολύ τον εκδοτικό μου οίκο Ανεμολόγιο και δη τον Δημήτρη Καραναστάση, που κατάφερε να μετατρέψει αυτά τα κείμενα «χείμαρρος» σε ένα όμορφο βιβλίο διατηρώντας το ύφος μου στο ακέραιο.

 

ΥΓ3. Τον ευχαριστώ επίσης που σε ορισμένα κεφάλαια του βιβλίου κατάφερε να τα διατηρήσει σχεδόν στο ακέραιο τα πολλά υστερόγραφά μου -  ένα ίδιον των εβδομαδιαίων μου ηλεκτρονικών επιστολών, που έκανε την μετατροπή σε «συμβατικό» βιβλίο, μια σπαζοκεφαλιά.

 

ΥΓ4. Αν αναρωτιέστε «Μα πώς μοιάζουν επιτέλους αυτά τα newsletters;»  μπορείτε να γραφτείτε εδώ: http://eepurl.com/di5VXn,

ΥΓ5. Το βιβλίο μου «Μικρές ιστορίες μητρότητας – Από την Πριγκιπέσσα των Βαλκανίων» μπορείτε να το βρείτε εδώ: https://www.ekdoseispnoi.gr/product/%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%ad%cf%82-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%81/


Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ

Σαράντα και μία εκ βαθέων εκμυστηρεύσεις, γραμμένες με αυτοσαρκασμό, χιούμορ και ευαισθησία, σκιαγραφούν το ταξίδι αυτογνωσίας και τις προκλήσεις που η σύγχρονη Ελληνίδα καλείται να αντιμετωπίσει, ως μαμά, γυναίκα και σύντροφος.

Οι Μικρές Ιστορίες Μητρότητας είναι ένα ανθολόγιο ηλεκτρονικών επιστολών που στάλθηκαν από την «Πριγκιπέσσα των Βαλκανίων» προς τις μαμάδες-ακόλουθους του blog, για να τους θυμίσει ότι δεν είναι οι μόνες που δυσκολεύονται, δεν είναι τρελές και δεν είναι ποτέ μόνες.  Σαν ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη. Ένα συνωμοτικό κλείσιμο ματιού. Μια σφιχτή αγκαλιά συμπαράστασης. Για να συνεχίσουν να προσπαθούν για το καλύτερο, παρά την αϋπνία, παρά την κούραση και το χάος. Για να μείνουν εκεί, παρούσες και διάφανες. Για να μη χάσουν την πίστη τους· στον εαυτό τους, στα παιδιά τους και στο θαύμα της ζωής της ίδιας.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Χριστίνα Γαβρίλη γεννήθηκε στα περίχωρα των Αθηνών και μεγάλωσε με Κάντι Κάντι, χλωρίνη Κλινέξ και μπόλικο Γιόκο Τσόκο. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και στην Αγγλία και για πολλά χρόνια εργαζόταν από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Στα τριάντα πέντε της, λίγο αφότου έγινε μαμά, αποφάσισε να κατέβει από αυτό το τρένο για να βεβαιωθεί ότι πάει εκεί που θέλει. Ύστερα από μια τρυφερή επανασύνδεση με το εσωτερικό της παιδί, ανακάλυψε ότι οι μυστηριώδεις διάδρομοι της ανθρώπινης ψυχής την έλκουν πολύ περισσότερο από τους εταιρικούς. Σήμερα κυνηγάει το μεγάλο της πάθος, την Ψυχολογία.

Από το 2018, στο προσωπικό της ιστολόγιο «Η Πριγκιπέσσα των Βαλκανίων»  (www.iprigipessa.com), μοιράζεται με εκατοντάδες μαμάδες σκέψεις, συναισθήματα, αγωνίες, χαρές, και πάνω απ’ όλα, αλήθειες. Απ’ αυτές που θα σε κάνουν πότε να γελάς, πότε να κλαις, πότε και τα δύο ταυτόχρονα.   

Θα τη βρείτε στο Instagram και στο Facebook ως «Η Πριγκιπέσσα των Βαλκανίων».

Το βιβλίο της «Μικρές ιστορίες μητρότητας – Από την Πριγκιπέσσα των Βαλκανίων» είναι το πρώτο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανεμολόγιο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου