Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

ΜΑΓΔΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΑΤΡΙΔΑ ΞΕΝΗ" ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΑΡΣΙΣ


 ΜΑΓΔΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

για το "ΠΑΤΡΙΔΑ ΞΕΝΗ"

από τις εκδόσεις ΑΠΑΡΣΙΣ.





Γεια σας αγαπητοί αναγνώστες. Το τρίτο μου μυθιστόρημα «Πατρίδα ξένη» από τις εκδόσεις Άπαρσις, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2021, ξεκίνησε να γράφεται πριν από πέντε χρόνια. Η αρχή της έμπνευσης ήταν ο θείος μου ο Γιώργος Παπαδημητρίου, ο οποίος με μπόλιασε με αρχές και ιδανικά. Μου είχε πει όταν ζούσε:  Τα λέω σε σένα για να τα μεταφέρεις στους νεότερους για να φρουρούν τη Δημοκρατία και να προφυλάσσουν την ελευθερία. Εάν όλους αυτούς που πέρασαν όλα αυτά τα βασανιστήρια και τα τόσα άλλα θύματα, το μέλλον  δεν τους ξεχάσει τότε οι θυσίες δεν έγιναν μάταιες.» Έζησε τα ανελέητα βασανιστήρια από τον Μανιαδάκη επί Μεταξά, αγωνίστηκε στον πόλεμο του 40, συνελήφθη από τους Γερμανούς, φυλακίστηκε, βασανίστηκε από τη Γκεστάπο, γλίτωσε το εκτελεστικό απόσπασμα με τη βοήθεια του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού. Ήταν  σύνδεσμος του Δαμασκηνού και των Αντιστασιακών και στο δίκτυο που παρείχε στους Έλληνες Εβραίους πλαστές ταυτότητες για να διαφύγουν στο βουνό αλλά και στη Μέση Ανατολή. Ακολούθησαν στη διάρκεια της χούντας βασανιστήρια από την ΕΑΤ-ΕΣΑ και εξορίες Στην «Πατρίδα ξένη» πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Παππάς, περσόνα του αγωνιστή της Δημοκρατίας και υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Δ. Παπαδημητρίου (1916-1999).Είναι ο μόνος αληθινός πρωταγωνιστής. Γιατί το έγραψα. Ήθελα να του κάνω ένα μνημόσυνο, του το όφειλα να μιλήσω για τη ζωή και τους αγώνες του, γιατί δεν τους γνώριζε το ευρύ αναγνωστικό κοινό, αφού δεν απασχόλησε τα ΜΜΕ. Εργαζόταν χωρίς να δίνει δικαιώματα και προτιμούσε να μιλά το έργο του.

Γράφοντας το μυθιστόρημα, ξετυλιγόταν το κουβάρι και ερχόντουσαν και άλλοι ήρωες να το εμπλουτίσουν. Το ότι βοηθούσε με πλαστές ταυτότητες τον ελληνικό εβραϊκό πληθυσμό, εμφανίστηκαν ο Ζαχαρίας και η Ελισάβετ ή Ελισεβά Ναχμίας, ο ταγματασφαλίτης χωροφύλακας Κοσμάς Ξυπολυτέας με τη γυναίκα του Ελευθερία, αγωνίστρια επί Κατοχής. Το ψηφιδωτό της πρωταγωνιστικής ομάδας, συμπλήρωσε ο νέος δικηγόρος Αλέξανδρος Ντούβας, πιστός στις ιδέες του Αρχειομαρξισμού. Το μυστικό του βιβλίου κρύβεται στο ερώτημα: Μαρία ή Μαριάμ; 

Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται μέσα από πέντε δεκαετίες του εικοστού αιώνα (1935-1975), οι ζωές τους βιώνουν την ιστορία της αλυσοδεμένης Ελλάδας που αγωνίζεται για την Εθνική Ανεξαρτησία της, χωρίς ντόπιους και ξένους προστάτες, κάτω από το μαύρο πέπλο του φασισμού  και του ναζισμού. Οι τόποι που εκτυλίσσεται είναι το Αγρίνιο, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, το Άουσβιτς, το Κροστσιένκο.

Η έρευνα ήταν πολύχρονη, ακόμη και τη διάρκεια της συγγραφής, Οι εφημερίδες, τα βιβλία, οι ταινίες ήταν το δικό μου εργαστήρι όπου δημιουργούσα ψηφίδα με ψηφίδα το παζλ μέχρι να ολοκληρωθεί. Εκείνα τα χρόνια ανέβαινε συνεχώς το κόμμα της Χρυσής Αυγής και πείσμωνα περισσότερο να το τελειώσω ώστε να γνωρίσει ο αναγνώστης τα γεγονότα. Κονταροχτυπήθηκα, έκλαψα, θύμωσα, πείσμωσα, γέλασα με τις ευτυχισμένες στιγμές του. Δυστυχώς αυτές οι χαρούμενες στιγμές κρατούσαν λίγο γιατί οι θυελλώδεις εποχές της χώρας μας, με προκαλούσαν περισσότερο θυμό παρά λύτρωση. Δεν θα μπορούσα να το ολοκληρώσω αν δεν είχα την αμέριστη βοήθεια του συγγραφέα και φιλόλογου Λέοντα Ναρ που με καθοδήγησε και επιβεβαίωσε τα ιστορικά γεγονότα του εβραϊκού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης. Ακόμη αμέριστη ήταν η βοήθεια της Γεωργίας Πανταζή που μέσα από το “Agriniomemories blogspot”που διαχειρίζεται, ανακάλυψα το παλιό Αγρίνιο, φωτογραφίες και αρθρογραφία, χρήσιμα για τη ροή του μυθιστορήματος.

«Ελισεβά, ας κρίνει η ιστορία τον αγώνα μας. Σταθήκαμε στα πόδια μας, βγήκαμε από τις στάχτες μας και ξαναγεννηθήκαμε. Εμείς δώσαμε ό,τι μπορούσαμε για την Ελλάδα, για τον Αγώνα. Τώρα που όλα τούτα τα φριχτά πέρασαν στο παρελθόν. Δυσκολεύομαι να μιλήσω για μίσος. Ποιους να τιμωρήσουμε; Τους κατακτητές ή τους δικούς μας; Όχι δεν ήταν Έλληνες αυτοί, φίδια ήταν. Μισούσαν τον κομμουνισμό και πήγαν με τον διάβολο προκειμένου να μας αφανίσουν. Τον υπηρέτησαν. Τον προσκύνησαν. Κερδοσκόπησαν εις βάρος μας. Δεν πρέπει να μείνουν τα εγγόνια μας στην άγνοια. Δεν πρέπει να τ’ αφήσουμε να ξεχάσουν όλα αυτά. Τα βιβλία μάλλον δεν θα γράψουν αυτή την προδοσία. Εμείς είμαστε όμως η Ιστορία. Όσοι ζήσαμε αυτόν τον εφιάλτη, δεν πρέπει να σιωπήσουμε. Το ημερολόγιο το έχω κρύψει στο συρτάρι της ντουλάπας. Κάτω από τα ρούχα. Πάρε το και συνέχισε το. Η μνήμη θα σώσει Ελισεβά τις επόμενες γενιές και είμαστε υπεύθυνοι απέναντι της. Ας φτάσουν στην Ιθάκη τους, ας είναι ελεύθερα άτομα αλλά όχι με λησμονιά».

 Γιατί να το διαβάσουν οι αναγνώστες, τι θα κερδίσουν. Αισιοδοξία, δύναμη, γνώση και κρίση και τέλος εκτίμηση για τα όσα κεκτημένα έχουν κρατήσει. Να οπλιστούν με αξίες και ιδανικά. Να καταλάβουν  πως: «Δεν είναι καιρός για θρήνους και μοιρολόγια. Χρειάζεται αγώνας». Έτσι έλεγε, έτσι μου είχε πει, αφήνοντάς με τα λόγια του ως πολιτική διαθήκη να μεταλαμπαδεύσω τους αγώνες του για να μη λησμονηθεί το αίμα και το αλυσόδεμα τόσων ανθρώπων, από τις μελλούμενες γενιές. Να αγωνίζονται για την εθνική ανεξαρτησία, τη Δημοκρατία, να διατηρήσουν το ήθος, το δικαίωμα της έκφρασης και της ψήφου. Πιστεύω πως θα πάρουν μαθήματα Δημοκρατίας και πως θα πρέπει να νιώσουν την Πατρίδα δική τους και όχι ξένη, όπως την ένιωθαν οι ήρωες του μυθιστορήματος. Κι αν δεν συγχωρήσουν, γιατί ούτε εγώ μπορώ, ας μη λησμονήσουν γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται. Θα τα καταφέρουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα αυτών που θυσίασαν τη ζωή τους για την Δημοκρατία; Καλή ανάγνωση!

Ευχαριστώ πολύ Άννα Πατέρα για τη φιλοξενία και τη δυνατότητα επαφής που μου έδωσες με τους αναγνώστες.

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και την συγγραφέα ΕΔΩ


Πόσο ξένη είναι η πατρίδα για τους ήρωες του μυθιστορήματος «Πατρίδα ξένη»; Μέσα από πέντε δεκαετίες του εικοστού αιώνα (1935-1975), οι ζωές τους βιώνουν την ιστορία της αλυσοδεμένης Ελλάδας που αγωνίζεται για την Εθνική Ανεξαρτησία της, χωρίς ντόπιους και ξένους προστάτες, κάτω από το μαύρο πέπλο του φασισμού και του ναζισμού.
Τραγικές προσωπικές περιπέτειες που προξένησαν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Εμφύλιος και η δικτατορία των συνταγματαρχών. Αγρίνιο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Άουσβιτς, Κροστσιένκο οι τόποι, όπου διαδραματίζεται το μυθιστόρημα. Πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Παππάς, περσόνα του αγωνιστή της Δημοκρατίας και υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Δ. Παπαδημητρίου (1916-1999).
Γύρω από αυτόν, περιστρέφονται οι Σεφαραδίτες Έλληνες Εβραίοι Ζαχαρίας και Ελισεβά Ναχμίας, καθώς κι ο ταγματασφαλίτης χωροφύλακας Κοσμάς Ξυπολυτέας με τη γυναίκα του Ελευθερία, αγωνίστρια επί Κατοχής. Το ψηφιδωτό της πρωταγωνιστικής ομάδας, συμπληρώνει ο νέος δικηγόρος Αλέξανδρος Ντούβας, πιστός στις ιδέες του Αρχειομαρξισμού. Αλλά, το μυστικό του βιβλίου κρύβεται στο ερώτημα: Μαρία ή Μαριάμ;
Η Ιστορία συναντά τη λογοτεχνία για να υφάνει το χαλί που θα πατήσουν πάνω του οι ερχόμενες γενιές. Θα τα καταφέρουν να συνεχίσουν τον αγώνα αυτών που θυσίασαν τη ζωή τους για την Δημοκρατία;

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1963 Εργάστηκε είκοσι επτά χρόνια στον ΟΤΕ. Ξεκίνησε να πειραματίζεται με τη συγγραφή από τα γυμνασιακά της χρόνια. Μαθήτευσε δίπλα στον Ποιητή, πολιτικό και πρεσβευτή της Unesco Γιάννη Κουτσοχέρα. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπες και ηλεκτρονικές εφημερίδες του νομού Πιερίας με πολιτιστικά θέματα. Σήμερα συνεργάζεται με την ηλεκτρονική ενημερωτική ιστοσελίδα e-pieria και είναι ανταποκρίτρια του Bookia στην Πιερία και Τήνο. Έχει βραβευτεί για το έργο της από τον Δήμο Κατερίνης, την Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία και το Λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος. Είναι παντρεμένη και έχει δυο παιδιά

 

Μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Ποιητών.

Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας

Μέλος της Εστίας Πιερίδων Μουσών Πιερίας

Μέλος του PEN Greece

 

Έργα

 1«Χωρίς ταυτότητα» Ποίηση 1988

2.«Ιριδίσματα» Ποίηση 1990 εκδόσεις Γκοβόστη

3.«Ηώ» 1992 Ποίηση εκδόσεις Γκοβόστη.

4.«Το ταξίδι του Έρωτα από τον Όλυμπο στου Αιγαίου τα κύματα» Ποίηση  2008 από την Εκδοτική Όλυμπος.

5.«Καθρέφτης ψυχής» από τις εκδόσεις Άνεμος 2011

6.“Ζωή σε θαλασσοσταλιές” 2014 εκδόσεις Έναστρον

7.«Στο κόκκινο τ’ ουρανού» 2017 εκδόσεις Πνοή

8.Ποιητική συλλογή «Αντανακλάσεις» με την εικαστική Ματιά του Παναγιώτη Φτάρα-2019 –Αυτοέκδοση

9. «Πατρίδα Ξένη» μυθιστόρημα εκδόσεις Άπαρσις

 

Μεταφράστηκαν ποιήματα της στο ιταλικό πολιτιστικό έντυπο I Paesaggi Dell' Anima των εκδόσεων Edizioni Universum

Συμμετοχή με διήγημα στον συλλογικό τόμο «Διηγήματα Εγκλεισμού» και με ποίημα στο «Ημερολόγιο 2021» των εκδόσεων Άπαρσις Λογοτεχνικές εκδόσεις, μαρτυρίες και αφηγήσεις στην Πιερία (1918-2010).

Συμμετοχή με διήγημα στη συλλογική έκδοση «33 ιστορίες για το 1821» εκδόσεις GEMA 2022





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου