Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Η ΑΝΝΑ ΣΠΑΝΟΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙ "ΑΓΙΟΙ ΤΙΠΟΤΑ" ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΕΛΛΗ ΑΦΟΥ!!!


«ΑΓΙΟΙ ΤΙΠΟΤΑ»
Κωνσταντίνος Κέλλης
Εκδόσεις ΒELL
Ναι, θα μιλήσω για το «Άγιοι Τίποτα», αλλά θα ξεκινήσω από τη σκιά. Η αλήθεια είναι πως η «Σκιά στο σπίτι» μου δημιούργησε πολλές και μεγάλες προσδοκίες από τον Κωνσταντίνο. Πήρε μια εντελώς συνηθισμένη ιστορία –αυτή του στοιχειωμένου σπιτιού- και με την μαεστρία του την έπλασε σε ένα βιβλίο πολύ ξεχωριστό. Ενώ, λοιπόν, περίμενα να «πατήσει» σε ένα παρόμοιο μονοπάτι, δεν το έκανε.
Στους Αγίους, έχουμε μια ιστορία ολοκληρωτικά αλλόκοσμη. Ένα μέρος που υπάρχει πέρα από κάθε νοσηρή φαντασία, ένα μέρος κυριολεκτικά εφιαλτικό, ιδίως σαν πέσει η νύχτα. Αισθάνεσαι τις σκιές να σε χαϊδεύουν, την ενοχλητική αποφορά του μέρους να εισχωρεί στα ρουθούνια σου και ακούς τους ψιθύρους. Εκπληκτικά σκοτεινή η ατμόσφαιρα, ολοκληρωμένη η κοσμοπλασία αυτού του αλλόκοτου τόπου. Οι χαρακτήρες είναι πλασμένοι για να επιτελέσουν τους σκοπούς τους και το δείχνουν, χωρίς να λείπουν οι ανατροπές και δίχως να φοβούνται να δείξουν τις ανθρώπινες-όσοι έχουν- αδυναμίες τους και να κάνουν λάθη.
Η γραφή είναι απόλυτα προσεγμένη. Διαβάζοντας, αποκόμισα την αίσθηση της ευθύνης, ένιωσα πως υπήρχε σκέψη ακόμη και πίσω από την πιο απλή λέξη. Οι περιγραφές των συναισθημάτων και των δυνατών σκηνών γίνονται άμεσα, κοφτά. Η αρχή δεν είναι τόσο δυναμική όσο θα την ήθελα. Μάλλον, πιστεύω πως η κυρίως δράση του βιβλίου άρχισε λίγο αργά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μέχρι εκείνο το σημείο δεν διαβάστηκε ευχάριστα.
Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα πως είναι ένα must read για τους φίλους της λογοτεχνίας τρόμου. Επίσης, θα πω, πως όταν κλείσεις την τελευταία σελίδα, πέρα από την αναγνωστική απολαβή σού μένει καρφωμένο στο μυαλό το ερώτημα: Μετά τι;
Άγιοι ή Τίποτα;
Άγιοι.
Τίποτα.
«Άγιοι Τίποτα»


«Ονειρεύεσαι τους νεκρούς, αγάπη μου;» «Τους βλέπω μπροστά μου, μαμά».

Σ ένα παλιό αρχοντικό της Ξάνθης, η Ηλιάνα Αχτάρη φροντίζει την ετοιμοθάνατη μάνα της.
Σε μια καφετέρια της Κομοτηνής, ο Στέφανος Αργυρίου νιώθει την ένταση ενός ανεκπλήρωτου έρωτα.
Δύο άνθρωποι διαφορετικοί που θα συναντηθούν στο βαγόνι ενός άδειου τραίνου και θα βυθιστούν σ έναν εφιάλτη που μυρίζει λιβάνι, χιόνι και αίμα.

Ένα αλλόκοσμο μέρος τους καλεί, ψηλά στα βουνά της Βόρειας Ελλάδας. Ένα μέρος αρχαίο, όπου τα κεριά καίνε μπροστά από Αγίους δίχως ονόματα και πρόσωπα. Ένα μέρος όπου ο Θάνατος περιδιαβαίνει με ανοιχτά σαγόνια.

Η ελληνική επαρχία γίνεται ο καμβάς για ένα μυθιστόρημα λαογραφικού τρόμου και φαντασίας που θα σας συναρπάσει. Μια ιστορία απώλειας και αγάπης, ένα βιβλίο για το θάνατο και τη ζωή μαζί, από τον συγγραφέα των μπεστ σελερ Η σκιά στο σπίτι και Νεκρή γραμμή.

Γράφει η  Άννα Σπανογιώργου
Δείτε τη σελίδα της συγγραφέως ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου